Pretraga

Pušači neće biti sretni: Od ponedjeljka poskupljuju cigarete, evo za koliko

A- A+

Vlada je u četvrtak usvojila novu Uredbu o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Povećanjem cijena cigareta, nadaju se iz Vlade, neće se samo povećati novac u državnoj blagajni, već će se i, kao što smo obećali WHO-u, smanjiti konzumacija cigareta. Kutija bi od ponedjeljka trebala biti skuplja i do dvije kune.

ilustracija: Sara Kurfeß / Unsplash

– Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje tih proizvoda, a sukladno, između ostaloga, i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije, poručuju iz Vlade.

Na svojoj sjednici u četvrtak Vlada je povisila cijene trošarina na cigarete i ostale duhanske proizvode, čime bi državna blagajna trebala postati bogatija, a pušaći siromašniji.

– S ovakvom korekcijom iznosa specifične trošarine uz zadržavanje stope proporcionalne trošarine od 34% od maloprodajne cijene te povećanjem minimalne trošarine na cigarete kao i povećanjem trošarine na ostale duhanske prerađevine (sitno rezani duhan za savijanje cigareta, ostali duhan za pušenje, cigare i cigarilose) i na duhanske proizvode (grijani duhanski proizvod i novi duhanski proizvod) fiskalni učinak povećanja prihoda u Državnom proračunu po osnovi trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode iznosi 300.000.000 kn za 2021. godinu, stoji u obrazloženju donesene uredbe.

Više cijene cigareta očekuju nas od 1. ožujka, a iz Vlade kažu kako “ukupni utjecaj ovoga povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta niti u kojem slučaju nije veći od 2,00 kune”.

Koliko su cijene kutije cigareta iznosile do sada, možete vidjeti u tablici porezne uprave (boldani stupac):

Ako vam se dokument ne učitava osvježite stranicu ili ga preuzmite ovdje.

Zanimljivo, “duhanske” e-tekućine izuzete su od plaćanja trošarina.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap