Pretraga

Primorsko-goranska ima preko 50 zaraženih po danu: Pitali smo Stožer prelazi li se na online nastavu

A- A+

U proteklih desetak dana Hrvatska bilježi veći dnevni rast broja novozaraženih. Još je za vikend Stožer Primorsko-goranske županije priopćio da će Nacionalnom stožeru preporučiti prelazak na online nastavu ako će ta županija tri dana zaredom imati više od 50 novozaraženih. Ta brojka premašena je u zadnja tri dana, pa smo Stožer PGŽ pitali znači li to da će donijeti preporuku o prelasku na online nastavu.

Foto: srednja.hr

– Stožer CZ PGŽ temeljem stabilne epidemiološke situacije na području Kvarnera i Gorskog kotara drži da se nastava u obrazovnim institucijama može nastaviti po dosadašnjem modelu, dakle u školama. U slučaju da tri dana za redom na području PGŽ bude više od 50 novozaraženih dnevno, Stožer civilne zaštite PGŽ uputit će prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje online nastave za učenike viših razreda osnovne i učenike srednje škole, priopćeno je proteklog vikenda iz stožera PGŽ.

Odluka ovisi o razvoju situacije

Prema podacima koje je taj stožer objavio u posljednja tri dana, u utorak je na području Primorsko-goranske bilo 66 novozaraženih, u srijedu 63, dok su danas 73 nova slučaja.

Pa smo Stožer PGŽ pitali znači li to da će Nacionalnom predložiti online nastavu za svoju županiju.

– Stožer CZ PGŽ prati epidemiološku situaciju na području županije i u okruženju, ovisno o razvoju situacije procijeniti će moguću preporuku prema osnivačima, školama, lokalnim stožerima i prema nadležnom ministarstvu vezano za odvijanje nastave. Na osnovu preporuke škole (ravnatelji) će zajedno s lokalnim stožerom (grada/općine) i osnivačem donijeti odluku za koju smatraju da je najbolja, kažu nam iz Stožera PGŽ.

Izdvojeni članak

Zagrebački stožer preporučio online nastavu jednoj školi, PGŽ odlučila u kojem se slučaju zatvaraju za starije učenike

U PGŽ svega pet razreda u samoizolaciji

Kako prenosi Novi list, u Primorsko-goranskoj je trenutno pet razreda u samoizolaciji, a zaraženo je 15 učenika. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin, istaknula je da je ‘županijski stožer je temeljem dobre namjere dao prijedlog da se u slučaju tri uzastopna dana s više od 50 zaraženih ide s prijedlog online nastave, međutim nije se konzultirao s osnivačima škola, kao ni s ravnateljima škola koji najbolje znaju epidemiološku situaciju u svojoj ustanovi.’

Govoreći o razredima koji su u samoizolaciji na području PGŽ, kaže da je riječ o slučajevima gdje je zaražen po jedan učenik ili profesor.

– Dakle, o prodoru virusa u škole ne može se govoriti. Roditelji i učenici su odgovorni, svi poštuju mjere i u ovom trenutku nema škole u cijeloj županiji u kojoj je epidemiološka situacija takva da se mora krenuti s online nastavom. S obzirom da ravnatelji najbolje poznaju situaciju u svojoj školi ide se s preporukom da se nikako neće uvoditi online nastava na cijelom području Primorsko-goranske županije, već lokalno, odnosno u pojedinoj školi, u suradnji s lokalnim stožerima, rekla je za Novi list Stilin.