Pretraga

Pripreme za maturu: bacanje novca ili zajamčen uspjeh?

A- A+

Brojna privatna učilišta i centri za poduku financijski su procvala otkad je uvedena državna matura.

Nitko ne tvrdi da se svaki učenik i sam ne može pripremiti za državnu maturu. Međutim, državna matura je ispit od presudnog utjecaja na daljni tijek tvojeg visokog obrazovanja jer samo visoki postotak riješenih tekstova daje ti za pravo nadati se uspjehu i upisu na željeni fakultet, piše na stranici jedne privatne jezične gimnazije koja nudi pripreme za državnu maturu. Dakle, oni ne tvrde da se ne možete pripremiti sami, ali očigledno ne tvrde ni ono suprotno.

Predavači su uglavnom srednjoškolski i sveučilišni profesori, a cijena tečajeva kreće se od 350 do 5000 kuna, ovisno o paketu koji izaberete. Neki idu toliko daleko da tvrde da je za njihove tečajeve predznanje nepotrebno. Mnogi se pitaju čemu 12 godina školovanja, ako se sve to može nadoknaditi tečajem od nekoliko tjedana. 

Postižu li se bolji rezultati s pripremama ili bez? Je li to bacanje novca ili put do boljeg rezultata na državnoj maturi? Vjerojatno ova i još mnoga pitanje muče i maturante i njihove roditelje, a odgovore valjda najbolje znaju oni koju sve to već prošli.

Lea, dovoljan(2)

Bila sam u privatnoj gimnaziji na pripremama za višu razinu matematike. Trajale su oko mjesec dana za nešto manje od 900 kuna. Mislim da je drugima bilo korisno, ali pošto sam ja tek poslije skužila da mi ne treba viša razina meni je bilo dosadno. Sprdala sam se i nisam baš dolazila. Poslije mi je prijateljica iz matematičke gimnazije držala repeticije i prošla sam!

Miljenka, dobar(3)

Platila sam pripreme oko 2000 kuna za nižu razinu iz matematike. Pomoglo je jer nikako se ne bih sama uspjela natjerat da to napravim. Profa je bila super, masu zadataka izvježbaš, ali je bilo i dosta naporno. Ne znam koliko je sve skupa to dugo trajalo, ali je bilo svaki dan. Na kraju sam dobila tri, ali to nije bilo zbog loših priprema, nego zbog moje gluposti.

Vesna, vrlo dobar(4)

Pohađala sam samo privatne sate iz matematike. Dakle, ja sama s instruktorom. Naravno da me došlo puno skuplje nego da sam išla na organizirane pripreme, ali smatrala sam da ću ovako steći bolje znanje. S obzirom na to da sam prijavila nižu razinu, bila sam i više nego pripremljena. Dapače s tim znanjem sam mogla i višu razinu pisati. Pripreme su trajale oko 2 mjeseca, a uspjeh je bio vrlo dobar. Sve skupa to je trajalo dva mjeseca po dva puta tjedno. Ako se dobro sjećam, sat i pol sam plaćala 100 kuna. Vesna

Anonimna, nedovoljan (1)

Jedna od sugovornica spomenula nam je slučaj kolegice iz srednje škole koja je išla na pripreme iz tri glavna predmeta, te iz jednog izbornog. Biologiju je pala, a ove glavne je prošla samo da prođe. Dokaz je to da ni najbolje pripreme ne mogu pomoći nekome tko nema u glavi, prokomentirala je.  

Ili ipak mogu? Tko će znati, ako ne vi koji ih (ne)pohađate. Sami najbolje znate jesu li vam potrebne ili nisu. Kad dođu rezultati, znat ćete je li se i koliko davanje novca isplatio. Ukoliko sve prođe dobro i bez organiziranih priprema, još bolje i za vas i za vaš džep!

U nekim srednjim školama organizirana su ponavljanja gradiva iz pojedinih predmeta, ali uglavnom je problem što se održavaju na zadnjim satovima ili predsat pa se mnogima ne da na tome ostajati. Nemam ti pojma, znam samo da su na tome ostajali redikuli iz razreda zadnje ure, 6. i 7. sat! odgovor je to jedne bivše maturantice iz Grafičke na pitanje o predmetima za koje su bile organizirane pripreme u školi.

U svakom slučaju pripremiti se valja, bilo to zadnji sat u školi, na privatnim instrukcijama ili kod kuće.