Pretraga

Projekt ‘Zdrav za 5’: U razrede stižu policajci i psiholozi

A- A+


Izdvojeni članak

Facebook izaziva ovisnost sličnu onoj o alkoholu i drogama!

Nakon poražavajućih rezultata mnogih istraživanja, koja pokazuju kako su hrvatski školarci daleko iznad europskog prosjeka u uživanju alkohola i lakih droga, tri ministarstva odlučila su novim projektom pokušati stati na kraj lošim brojkama. Projekt ‘Zdrav za 5’ počet će se provoditi u osmim razredima osnovne, te prvim i drugim razredima srednje škole.

Policajci, liječnici i psiholozi tako će hrvatskim učenicima kroz ovu školsku godinu objašnjavati štetne učinke konzumacije alkohola i lakih droga. Ako program poluči uspjeh, moguće je da će postati ustaljena praksa u hrvatskim školama.

Izdvojeni članak

Do dna i natrag: Kad ti droga i alkohol oduzmu mladost

Policajci i psiholozi u razredu

Od idućeg mjeseca hrvatski srednjoškolci prvih i drugih razreda, ali i osmaši, će sudjelovati u preventivnom projektu ‘Zdrav za 5’, koji mlade treba odvratiti od alkoholiziranja i konzumiranja lakih droga, ali i od igara na sreću. Osim toga, projektom će se pokušati osvijestiti ovu populaciju o važnosti zaštite okoliša i prirode.

Tako će u razrede učenicima dolaziti liječnici, psiholozi i policajci te održati predavanja o tome kakve posljedice mogu biti nakon zlouporabe alkohola, droga ili kockanja. Organizirat će se i eko- radionice gdje će se saznati koliko je čisti okoliš zapravo bitan za zdravlje, a školarci će sudjelovati i u akcijama čišćenja svoje okoline.

Ovisnost o internetu sve ozbiljnija

‘Zdrav za 5’ organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode čiji čelnici su danas potpisali sporazum o suradnji na ovom projektu. Ukoliko sve prođe kako treba i rezultati nakon provedenog projekta budu zadovoljavajući, ‘Zdrav za 5’ postat će uobičajena praksa u hrvatskim školama.

Također, nova ovisnost koja dobiva zamah i u Hrvatskoj bit će uvrštena u ovaj program. Radi se o ovisnosti o internetu. Razlog ove brige su i posljednji podaci iz raznih istraživanja koja navode da se tinejdžeri, čim ustanu iz kreveta, ulogiraju na internet.