Pretraga

Prošlo je dvije godine od potresa u Zagrebu: Evo kada bi obnova svih škola trebala biti gotova

A- A+

U 6 sati i 24 sati 22. ožujka 2020. Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 prema Richteru. Tog dana stradalo je mnogo zgrada čija se obnova još uvijek čeka, dvije godine nakon. Cijeloj situaciji nije pomogao niti Potres u Petrinji koji se dogodio krajem iste godine, 29. prosinca. U zagrebačkom potresu stradale su i zgrade osnovnih i srednjih škola, a nama su iz grada otkrili koliko je obrazovnih ustanova stradalo u potresu te kada se očekuje završetak obnove na svim školama.

Foto: Privatna arhiva

Skoro 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Zagrebu zbog potresa koji se dogodio 2020. godine, a dvije godine nakon cjelovita obnova dovršena je samo na jednoj školi – Osnovnoj školi Miroslava Krleže. Povodom druge godišnjice potresa, javili smo se gradu s upitom o tome kada će obnova na preostalih 12 škola biti dovršena.

Od 175 oštećenih odgojno-obrazovnih objekata do danas je obnovljeno njih 163

– U potresu koji je pogodio Grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata i to 31 objekt dječjih vrtića, 79 objekata osnovnih škola te 36 objekata srednjih škola. Pritom je šteta na 146 objekata kategorizirana zelenom oznakom, 25 objekata žutom, a četiri objekta crvenom oznakom. Od 175 oštećenih do danas su obnovljena 163 objekta, pri čemu je u siječnju 2022. godine završena prva cjelovita obnova potresom oštećenog odgojno-obrazovnog objekta u Gradu Zagrebu. Cjelovita obnova preostalih 12 potresom najteže oštećenih škola je u tijeku, objasnili su nam iz Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba.

U ovoj tablici nalazi se popis škola u obnovi te očekivani datum završetka radova, što bi značilo da bi preostalih 12 škola trebalo biti u potpunosti obnovljeno do rujna 2023. godine.

Foto: Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba

Na obnovu je do sada utrošeno skoro 430 milijuna kuna iz proračuna

Navode kako je Grad Zagreb za obnovu potresom oštećenih objekata utrošio gotovo 430 milijuna kuna, a svi su troškovi podmireni izravno iz proračuna.

– Spomenuta će se obnova potresom oštećenih vrtića i škola sufinancirati sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Na Fond solidarnosti prijavljena su 123 projekta obnove potresom oštećenih škola i vrtića u iznosu od 967,4 milijuna kuna, a dosad je ugovoreno 63 projekta obnove ukupne vrijednosti 388,3 milijuna kuna. Grad Zagreb ukupno iz Fonda solidarnosti očekuje gotovo 590 milijuna kuna. S obzirom na činjenicu da se sredstvima Fonda solidarnosti financira isključivo vraćanje objekata u prvobitno stanje, ostatak troškove obnove financirat će se iz drugih sredstava, odnosno Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, poručili su iz Grada.