Pretraga

Prosvjetari traže podršku za rast plaća: ‘Idući tjedan škole ne rade, ali sindikalisti više nego ikada’

A- A+

Školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su nove akcije u borbi za viši koeficijent složenosti posla i posljedično veće plaće. Pokreću peticiju kojom će to tražiti, a i idući tjedan planiraju se okupljati svakodnevno ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako navode, unatoč tome što idući tjedan škole ne rade jer je drugi dio zimskih praznika, povjerenici i članovi sindikata ‘radit će više nego ikada’. Osim što pozivaju da peticiju potpisuju zaposleni u obrazovanju, priželjkuju i podršku građana. Ovoga puta sindikatima podršku pružaju i tri nastavničke Facebook grupe – Školska zbornica, Nastavnici.org i 45 minuta.

Prosvjed u školstvu 9. veljače 2024.|foto: srednjahr

Već tjednima traje nezadovoljstvo koeficijentima za izračun plaća u obrazovanju – osnovnim i srednjim školama, visokom te znanosti. Za veće koeficijente i posljedično plaće prije tjedan je dana održan prosvjed, a sada su Školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) najavili nove akcije.

Sindikati pokreću peticiju, od ponedjeljka će dolaziti pred Ministarstvo

Kažu, nemaju izbora, a očekuju i podršku građana, ne samo zaposlenika škola, fakulteta i instituta.

–  Prvi korak bit će prikupljanje potpisa, dakle kreiranje peticije u kojoj ćemo objasniti koji su zahtjevi i što tražimo za sustav osnovnih i srednjih škola te sustav znanosti i visokog obrazovanja. Smisao tih peticija je da s jedne strane i informiramo i motiviramo, ne samo članove sindikata i ne samo zaposlene u prosvjeti i znanosti i visokom obrazovanju, već i sve građane. Cilj peticije je da se potpišu i izbore za pravednije i smislenije koeficijente u prosvjeti, znanosti i visokom obrazovanju jer jedino kroz pravednije i smislenije koeficijente zaposlenici u tim sustavima konačno mogu dobiti primjerenu društvenu poziciju koju zaslužuje, rekao je glavni tajnik NSZVO-a, Matija Krofiln.

To nije jedino što pripremaju, budući da nisu pozvani na sastanak u Ministarstvo.

– Uz to, odmah najavljujem da će ova dva sindikata, s obzirom na to da još uvijek nismo za stolom, da još uvijek nismo tamo gdje nam je mjesto, od početka idućeg tjedna svaki dan bit ćemo pred našim resornim Ministarstvom. Formati će biti različiti, međutim, u ponedjeljak ministar Radovan Fuchs može očekivati predstavnike Sindikata Preporod, u utorak predstavnike Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u srijedu ponovno predstavnike Preporoda i to ćemo raditi tako dugo dok ne dođemo za stol i tamo gdje nam je mjesto i dok se naši problemi ne počnu rješavati, navodi Kroflin.

Izdvojeni članak

Sindikati u školstvu organiziraju nove akcije, kreću u petak: ‘Bit će nas deset puta više’

‘Idući tjedan škole ne rade, ali sindikalisti više nego ikada’

Čelnik Preporoda Željko Stipić ističe kako su odmah nakon prosvjeda razmišljali što dalje, a prva ideja bila im je da pozovu Sanju Šprem i Nadu Lovrić iz ostalih dvaju školskih sindikata da se dogovore o novim koracima. Nisu mu se, kaže, javile na telefon, a na službeni dopis nisu dobili odgovor. Pa su osmislili novi format i pozvali tri nastavničke Facebook grupe, 45 minuta, Školsku zbornicu i Nastavnici.org, da im se pridruže.

– Pokazalo se da smo kod tog poziva kucali na vrata koja su se otvorila. I to bez puno razmišljanja. To nam je otvorilo mogućnost da idemo ovim putem, naveo je Stipić i dodao da je Preporod već ranije posezao za pokretanjem peticija te da je odaziv bio solidan.

Smatra da potpisivanje peticije daje efekt pritiska koji traje i dulje od samoga prosvjeda, točnije onoliko dugo koliko se prikupljaju potpisi.

– Peticijom prema vlasti šaljemo jednu važnu poruku, a to je da iza ove priče ne stoji Matija, ne stoji Željko i možda još neka imena, nego da tu stoje tisuće, a ja ću sad prvi put reći deseci tisuća onih koji zapravo misle ono što Matija i Željko onih dana govore. Očekujemo veliku podršku. Ovi sindikati ne misle stati, ići ćemo dalje, a da bismo to mogli, moramo dodatno mobilizirati članove. Podsjećam da idući tjedan škole ne rade (zbog drugog dijela zimskih praznika, op.a.), ali vjerujte da će sindikalni povjerenici i sindikalni članovi raditi više nego ikada, doslovce do zadnjeg potpisa, rekao je Stipić i dodao da im je sada podrška barem deset puta veća od one na Markovom trgu.

Izdvojeni članak
školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Ovo su prosječne plaće nastavnika za listopad: Ravnateljima u cjelodnevnoj prelazi 2.000 eura

Pridružile im se i nastavničke grupe: ‘Sjećam se te 2019…’

Kad sindikati završe s prikupljanjem potpisa, najavit će idući korak. No, treba naglasiti da im vrijeme ističe jer bi nova uredba o koeficijentima trebala biti donesena početkom ožujka. Tamara Šoić, osnivačica nastavničke grupe 45 minuta kaže kako nije ni trenutka dvojila hoće li dati podršku akciji. Smatra da su nastavničke grupe pokazale svoju snagu tijekom štrajka 2019. godine.

– U trenucima kao što je ovaj, a ovo je vrlo važan trenutak, ne samo za sve obrazovne radnike, nego i za sve ljude koji su zaposleni u vertikali, u takvim trenucima, ne dvojimo i udružujemo se. Sjećam se te 2019. godine kada smo svi svakog dana ulazili u svoje zbornice, kad smo svi sjedali za isti stol, ne gledajući pritom tko je iz kojeg sindikata, tko je u sindikatu, a tko ne, i bez imalo razmišljanja svi smo išli k jednom jedinom cilju – unaprjeđenje našeg statusa, vraćanje dostojanstva ovom zanimanju koje se godinama obezvrjeđuje i stavlja na posljednje mjesto u državi, navela je Šoić.

Pozvala je sve zaposlene u obrazovanju da niti jednog trenutka ne oklijevaju jer ako njoj danas nije bilo teško sjesti u auto i doći iz Rijeke da bi na pressici govorila par minuta, smatra da nikome ne bi trebalo biti teško podržati ono što sindikati i nastavničke grupe traže. Jer ako su jedinstveni onda su ‘najjača vojska u ovoj državi’, zaključuje Šoić.

Izdvojeni članak
ministar obrazovanja radovan fuchs

Fuchs razmatra primjedbe sindikata: ‘Preporod nije poslao niti jednu primjedbu što se tiče koeficijenata’

‘Obrazovanje je godinama neželjeno dijete’

Oklijevanja oko podrške akciji nije imala niti Ivana Valjak Ilić, jedna od administratorica nastavničke grupe Nastavnici.org, koja broji preko 20.000 djelatnika u školstvu. I ona je istaknula kako se 2019. godine štrajk nastavnika oduljio upravo zbog aktivnosti nastavničkih grupa.

– Važno je reći da je nama sada najveća snaga jedinstvo. Doista se moramo držati skupa želimo li postići naše ciljeve i želimo li da obrazovanje u cijeloj svojoj vertikali konačno dobije mjesto koje zaslužuje u Hrvatskoj. Obrazovanje, napose osnovnoškolsko i srednjoškolsko, je već godinama, da ne kažem desetljećima, neželjeno dijete. Naš resor često posljednji dobiva ministra i rado bih citirala kolegicu Dajanu Vidaković koja je rekla da je najbolji dio rada u obrazovanju bio kada nismo imali ministra, pa budući da postoje ministri bez portfelja, možda bi bilo dobro da mi budemo portfelj bez ministra. Vjerujem da bi i tada sve besprijekorno funkcioniralo, jer ovaj sustav funkcionira zbog entuzijazma onih koji u njemu rade, ističe Valjak Ilić.

Potpisivanje peticije kreće danas popodne, jedna će biti poveznica za osnovne i srednje, a druga za visoko obrazovanje i znanost. Na pitanje novinarke kako će akcija pred Ministarstvo izgledati idući tjedan, Stipić je odgovorio:

– U okviru propisa osmislit ćemo određene aktivnosti, nadamo se da nećemo morati biti jako maštoviti i da će biti dovoljno jedanput ili dvaput, ali ako nas ne shvate ozbiljno, spremni smo mi i cijeli tjedan. Tako da, dok učitelji i nastavnici budu na zasluženom odmoru, sindikalisti će svaki dan raditi. Detalje ne bih otkrivao, ali prva tri dana su spremna, naveo je Stipić i istaknuo da je siguran da će peticiju potpisati i članovi dvaju sindikata koji nisu podržali akcije.

Peticiju možete potpisati ovdje, a čitavu konferenciju poslušajte u nastavku: