Pretraga

Provjerili smo kakvo je stanje u školama gdje su dovedeni zaštitari: ‘Posebno je značajan za vikende’

U školama u Dugom Selu od listopada zaposleni su zaštitari, a sve kako bi se učenici, nastavnici i roditelji osjećali sigurnije nakon što su u kratkom roku u gradu pretučena trojica dječaka. Ravnatelji škola rekli su nam da su prve reakcije pozitivne, a da se sigurnije posebice osjećaju spremačice u večernjim satima. Istaknuli su i da je važnost zaštitara značajna vikendima i blagdanima kada bi moglo doći do neželjenih okupljanja ili nanošenje štete oko škola.

škole dugo selo

Zaštitari se nalaze u svim školama u Dugom Selu | foto: Srednja škola Dugo Selo i Osnovna škola Josipa Zorića Dugo Selo

Grad Dugo Selo ove je školske godine osigurao sredstva od 25.000 eura za dovođenje zaštitara u sve tri tamošnje škole. Kako smo pisali, zaštitari imaju nadzornu službu te po nastanku incidenta njega trebaju prijaviti. Takva inicijativa javlja se nakon što su u kratkom roku u Dugom Selu pretučena trojica dječaka.

‘Posebno nam je značajna njegova prisutnost u dane vikenda i blagdana kada pazi i školu i okoliš škole’

Kako već nekoliko mjeseci zaštitari borave u tamošnjim školama, provjerili smo je li to dalo kakve rezultate i kako su se na to navikli učenici, roditelji i nastavnici. Ravnatelj Osnovne škole Ivan Benković Dugo Selo Branko Goleš kazao nam je da podržavaju ovu mjeru prevencije nasilja i da su reakcije učenika i roditelja pozitivne.

– Mogu reći da prisutnost zaštitara unosi određenu dodatnu sigurnost u sve nas, posebno kod spremačica u večernjim satima rada. Posebno nam je značajna njegova prisutnost u dane vikenda i blagdana kada pazi i školu i okoliš škole. Suživot teče vrlo profesionalno i u najboljem redu, rekao nam je Goleš.

Mara Mamuza, ravnateljica Osnovne škole Josipa Zorića Dugo Selo, kazala nam je da njihovu školu pohađa 861 učenik i da imaju 114 djelatnika, stoga je prevencija nasilja ključna. Njihova škola, dodala je, aktivni je sudionik preventivnih akcija pa su prihvatili prijedlog zaštitara. Napomenula je da u velikim školama postoji i fluktuacija posjetitelja te roditelja pa je nužno da se ta prisutnost zabilježi i prati.

Izdvojeni članak
Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

U Strojarskoj odlučili što će biti s učenicima koji su se prije praznika potukli s profesorom

Učenici i roditelji zaštitara su prihvatili bez ikakvih problema

– Iako smo velika škola na žalost sustava imamo samo jednog domara, tako da pojavnost zaštitara, posebno u večernjim satima, daje svima veći osjećaj sigurnosti. Posebnost je što je zaštitar u školi i u vrijeme praznika i vikendom kada bi se potencijalno mogla odvijati neželjena okupljanja i nanošenje štete samom objektu – pisanje grafita ili penjanje na krov škole, navela je Mamuza.

Učenici i roditelji, nastavila je, bez ikakvih su problema prihvatili zaštitara. Darinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo, rekla je da u periodu od uvođenja zaštitara u okolini škole nije bilo slučajeva nasilja. Na uvođenje zaštitara, objasnila je, nije bilo posebnih reakcija učenika i roditelja, a dovođenje zaštitara nije uzrokovalo nikakve probleme. Iz Grada Dugog sela rekli su nam da će sredstva za zaštitarske službe biti osigurana i sljedeće školske godine, odnosno koliko god će to biti potrebno.