Pretraga

Prvo im dodaci nisu valjali, a sada sindikalisti kažu da u ‘novčaniku zvuče isto kao koeficijenti’

A- A+

Štrajk u školama završio je dogovorom Vlade i sindikata u ponedjeljak, no bura se još nije stišala. Sindikati koji su isticali da prihvaćaju samo povećanje koeficijenata na kraju su prihvatili dodatke za nenastavno osoblje i time razočarali štrajkaše. Da bi se opravdali, sada mijenjaju ploču. Predsjednik srednjoškolskog sindikata, Branimir Mihalinec, sad je rekao da dodaci i koeificijenti u novčaniku zvuče jednako.

Sindikalisti Sanja Šprem i Branimir Mihalinec

Cijelo vrijeme štrajka koji je trajao 36 dana sindikati su naglašavali koliko im je važan koeficijent. Njega su poistovjećivali s dostojanstvom za koje su se borili, a dodatke koje je Vlada nudila nisu prihvaćali ni na koji način.

Izdvojeni članak

Sindikalist Mihalinec promijenio priču: ‘Dodaci su daleko bolji od koeficijenata’

Međutim, na kraju su u kompromisu s Vladom ipak prihvatili dodatak i to za nenastavno osoblje (izuzetak su tajnici, računovođe i ravnatelji koji su zajedno s nastavnicima i učiteljima dobili povećanje koeficijenta). Time su razočarali velik broj ljudi koji se osjetio izdanima.

Otkad su prihvatili dodatak sindikalni čelnici promijenili su ploču. Iako su u tijeku štrajka govorili da ne štrajkaju zbog novca, već zbog koeficijenta, Branimir Mihalinec danas je na N1 televiziji na kojoj je gostovao sa Sanjom Šprem, na konstataciju da se na kraju popustilo i uzelo dodatke rekao “u novčaniku to jednako zvuči“.

Već je ranije objavljen i e-mail ovog sindikalnog čelnika koji je razočaranoj zaposlenici objašnjavao da dodatak daje veću pravnu sigurnost od dodatka.

– Za nenastavno osoblje smo morali ugovarati povećanje kroz dodatke na plaće. Oni nisu oštećeni, već upravo suprotno, njihova povećanja su značajno jače osigurana od onih kojima se povećava koeficijent, pojašnjava gospodin Mihalinec, i to velikim tiskanim slovima, u odgovoru članici sindikata, što je vidljivo na snimku zaslona koji je objavio Telegram.

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorio je na kritike svoga članstva u pismu u kojem je potvrdio da su dodaci sigurniji od koeficijenata te otkrio da se u školama štrajkalo za veći koeficijent samo zato što je ‘koeficijent postao opsesija u masama’. Nakon referenduma nitko više u sindikatima prosvjete, piše Ribić, nije imao prostora objasniti ljudima ono što je ovdje rečeno. Na ovoj poveznici detaljnije možete pročitati što stoji u pismu kojeg je uputio javnosti. Dodajmo još da njegov sindikat nije ni štrajkao isključivo za koeficijente.