Pretraga

Puše travu i remete javni red i mir: Policija objavila koliko je mladih uhvatila u prekršajima

A- A+

Mladi manje konzumiraju drogu, a vršnjačko nasilje se iz offline svijeta prebacilo u online (društvene mreže) – barem što se tiče Policijske uprave zagrebačke (PUZ) koja je u srijedu predstavila rezultate skupa preventivno-represivnih mjera koje su proveli tijekom tri vikenda.

Foto: Thought Catalog on Unsplash

– Bilježimo pad mladih počinitelja koji konzumiraju droge, a tome pomaže što policija kontinuirano provodi interaktivne radionice s mladima u odgojno obrazovnim ustanovama, rekla je glasnogovornica PUZ-a Marija Goatti na predstavljanju rezultata skupa preventivno-represivnih mjera koje je zagrebačka policija provodila tijekom tri vikenda, a prenosi jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Snimili su film o noćnom životu u Zagrebu: ‘Marihuana je normalna stvar’

U ta tri vikenda mjeseca rujna, naglasak provedene akcije bio je na prevenciju s ciljem detektiranja i suzbijanja rizičnih ponašanja kod mladih.

Prekršaji mladih najčešće uključuju remećenje javnog reda i mira te “pušenje trave”

Svi rodovi policije bili su uključeni u akciju: temeljna, kriminalistička i prometna policija, u suradnji s Državnim inspektoratom. U akciji je obuhvaćeno 410 lokacija od kojih je 256 lokacija otvorenih prostora (parkovi, trgovi, ulice, školska igrališta) te 154 ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Obavljeno je 356 provjera identiteta osoba mlađih od 18 godina. Od onih koji još nisu navršili 16 godina, 48 ih je bilo vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe (roditelja ili osobe u koju roditelji imaju povjerenje).

Policija je evidentirala 28 počinjenja prekršaja mladih. Najčešće se radi o prekršajima protiv javnog reda i mira (odavanje alkoholu, vika, galama) te zlouporaba opojnih droga (najčešće je riječ o marihuani). Policajci maloljetnika prijavljuju Prekršajnom sudu tek kada ga po drugi puta zateknu da konzumira alkohol, a pušenje marihuane kažnjava se odmah prvi put.

Maloljetnicima toče alkohol i prodaju duhanske proizvode

Spomenuti izvor navodi i da je u akciji utvrđeno 7 prekršaja usluživanja alkoholnih pića mlađima od 18 godina u ugostiteljskim objektima te jedan prekršaj prodaje duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi.

U priopćenju, Policijska uprava zagrebačka naglašava da tijekom cijele godine provode niz preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na mladu populaciju.

– Kroz edukativno-preventivne kontakte s policijom mlade se osnažuje u odabiru društveno prihvatljivih ponašanja, a u isto vrijeme i s oblicima protupravnih ponašanja (koji su rizici, koje su sankcije). Radom s mladima kroz interaktivne radionice te pružanjem upozorenja i savjeta, policija ostvaruje kontakt i povezanosti s njima s jednim primarnim ciljem a to je da osvijeste riječ „odgovornost“ za svoje postupke, stoji u priopćenju na službenim stranicama PUZ.