Pretraga

Rasizam u američkim školama?

A- A+

Mislite kako danas rasna podjela u SAD-u nije znatno raširena? Da li se prema manjinskim odnose isto kao prema bijelim školarcima? Zar još uvijek postoji rasna diskriminacija? Pročitajte zanimljive podatke vezane uz prethodna pitanja.

Ured za ljudska prava američkog ministarstva obrazovanja proveo je istraživanje u 72.000 škola diljem Sjedinjenih Američkih Država i otkrio goleme razlike među latinoameričkim, afroameričkim i bijelim učenicima. Istraživanje je pokazalo kako je mnogo vjerojatnije da će iz škole biti izbačen afroamerički ili latinoamerički učenik, nego njegov bijeli kolega. 

Zapanjujući je podatak da afroamerički učenici imaju za trećinu do polovinu veće izglede za izbačaj iz škole. U školskoj godini 2009./2010. izbačen je svaki peti afroamerički dječak i svaka deseta djevojčica, dok su 70 posto uhićenih učenika bili Latinoamerikanci ili Afroamerikanci. 

Ministar obrazovanja ArneDuncan izjavio je kako ministarstvo smatra da ne postoji otvorena diskriminacija, ali da ovi podaci svakoga potaknu na razmišljanje, unatoč sve brojnijoj učiteljskoj borbi protiv nejednakosti diljem SAD-a. Pozvao je sve učitelje i školske vlasti na samoanalizu, tj. da  “pogledaju u ogledalo, sagledaju dobre, loše i ružne stvari i shvate što se zapravo događa”. (Civilnodruštvo.hr)

Za kraj nam se postavlja pitanje o kojem treba razmisliti – je li uistinu riječ o diskriminaciji ili su manjinska djeca možda problematičnija zbog ekonomskog stanja u kojem se nalaze? U tom slučaju se opet vraćamo na pitanje diskrimacije i položaja jednih i drugih u društvu.