Pretraga

Ravnatelj karlovačke Gimnazije: ‘Tesli ne trebaju spomenici, već nasljednici!’

A- A+

U godini kada Gimnazija Karlovac slavi 250. godišnjicu osnutka i 160. obljetnicu rođenja Nikole Tesle, bivši maturanti Gimnazije čiji je i veliki Tesla bio učenik, odlučili su pokrenuti peticiju oko promjene imena škole. Želja im je da njihova bivša srednja škola nosi ime po najpoznatijem učeniku i znanstveniku Nikoli Tesli.   

Gimnazija Karlovac

Peticija je predložena na Županijskoj skupštini, a iako ravnatelja škole Damira Mandića njegovi bivši učenici nisu tražili potpis, profesor Mandić nam je otkrio kako uživaju njegovu potporu, premda je on mišljenja kako su djela i budući nasljednici Nikole Tesle daleko vrijedniji od spomenika. 

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Tesla još prije 120 godina predvidio dronove

Slojevita veza Karlovca i Tesle

Veza između Grada Karlovca i Nikole Tesle posljednih je sedamdesetak godina, otkriva nam ravnatelj Mandić, poprilično slojevita, što otkriva i činjenica kako mu tek jedna ulica odaje priznanje.

– Tesla je jedinu svjedodžbu o školovanju stekao u Karlovcu. Ni sam ne znam zbog čega sve ove godine Karlovac, osim jedne male uličice, nije smatrao za shodno odati priznanje Tesli odnosno obilježiti vrijeme njegova boravka u Karlovcu. U zadnjih desetak godina to se mijenja, zahvaljujući prije svega aktivnostima unutar naše škole, kaže ravnatelj Damir Mandić.

Ravnatelj nam priznaje kako ga organizatori nisu tražili potpis, ali da su ih upravo aktivnosti unutar škole potakle na pokretanje peticije. 

– Mogu slobodno kazati kako smo ih kroz aktivnosti „isprovocirali“ da se trgnu iz desetljetne letergije i zaobilaženja Nikole Tesle. Kao ravnatelj sam se našao s njima i zaista smo imali sadržajan i plodonosan razgovor. O preimenovanju odlučuje osnivač škole, u ovom slučaju to je Karlovačka županija kojima je zahtjev i upućen. Naše mišljenje nije nitko dužan tražiti, tvrdi ravnatelj

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovo su otkrića za koje su Nobela dobili drugi, a zaslužio Tesla

Ulaganje u neke nove Tesle

Gimnazija Karlovac se već nekoliko trudi kroz projekte i aktivnosti odati počast njihovom najpoznatijem učeniku. Tako su, kaže Mandić, uz pomoć donacija i vlastitim sredstvima uspjeli renovirati učila iz kabineta Fizike, a na pojedinim od njih vrlo vjerojatno je kaže, radio i sam Tesla. Učila su proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske, kao i vrijedna prirodoslovna zbirka u čiju suobnovu zajedno s Gradom Karlovcem i Ministarstvom kulture utrošili značajna sredstva.

– Također, zahvaljujući suradnji s udrugom KaUrbani iz Zagreba naša škola se našla na turističkoj ruti kao mjesto posjeta, odnosno napravili smo turistički TeslaHotSpot. U školskom kurikulu pokrenuli smo dva izborna predmeta za opći smjer iz fizike i povijesti koji se bave isključivo Teslom. U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 250 godina gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu organizirali smo glazbeni festival Tesla Radio Festival kao dio programa obilježavanja Dana grada Karlovca i Festival znanosti Teslini dani. I na našu inicijativu, Grad Karlovac je ove godine osnovao Zakladu Nikola Tesla za izvrsnost i inovativnost, nabraja ravnatelj Mandić.

Gimnazija već nekoliko godina radina projektu Centra izvrsnosti i inovativnosti Nikola Tesla koji bi se izgradio uz Gimnaziju Karlovac na adresi Rakovac 6, gdje bi jedan dio bio muzejskog tipa i bio bi otvoren za posjetitelje, a drugi dio planiraju urediti za potrebe nastave prirodoslovnih predmeta za učenike naše škole ali i sve učenike u Karlovcu. No, kako tvrdi ravnatelj, projekt grade s Gradom i nisu baš zadovoljni njegovom brzinom. 

Iako se ne protivi peticiji, ravnatelj odlučno stoji iza mišljenja kako je mnogo važnije ulaganje u neke nove naraštaje, a tog bi kaže, mišljenja bio i sam Tesla. 

– Osobno mogu reći da mi je važnije realizirati projekt centra izvrsnosti i inovativnosti nego preimenovati školu. I to bi bio pravi spomenik Tesli, premda Tesla ne treba spomenike već nasljednike. Organizatorima inicijative rekao sam da mi njihov prijedlog nije baš u Teslinom duhu, naime nije baš inovativan. Mi nastojimo naše učenike svakodnevno inspirirati Teslom, njegovim vizionarstvom i inovativnošću. Za kraj, mogu samo ponoviti ono što sam rekao i pokretačima inicijative za preimenovanje škole, kakva god bila odluka Karlovačke županije, osobno ću njihove potpise koristiti kao argument prilikom uvjeravanja svih u Karlovcu a i šire, da Teslu slavimo ulažući u mlade i obrazovanje, potičući njihovu inovativnost, zaključuje Damir Mandić.