Pretraga

Rektor Boras dobio nagradu nazvanu po istaknutom hrvatskom znanstveniku

A- A+

Veleposlanstvo Republike Argentine nagradilo je rektora Sveučilišta u Zagrebu. Damir Boras u petak će od veleposlanika primiti nagradu nazvanu po hrvatsko-argentinskom znanstveniku i izumitelju daktiloskopije Juanu Vucetichu. Rektor je nagradu dobio za svoj ‘izvanredan doprinos u promociji odnosa između Argentine i Hrvatske te jačanje prijateljstva između dviju država’. Istu nagradu prvi je dobio političar Davor Ivo Stier.

Damir Boras | Screenshot: N1

Rektor Sveučilišta u Zagreba Damir Boras od petka će biti bogatiji za još jednu nagradu.

Veleposlanstvo Republike Argentine u Republici Hrvatskoj rektoru je odlučio dodijeliti nagradu Juan Vucetich.

Izdvojeni članak

Rektor Boras oko pet minuta pozdravljao uzvanike na proslavi Sveučilišta, a objasnio nam zašto nije posebno spomenuo Divjak

A priznanje nazvano po nazvanu po hrvatsko-argentinskom znanstveniku Boras će dobiti za ‘svoj izvanredan doprinos u promociji odnosa između Argentine i Hrvatske te jačanje prijateljstva između dviju država’, kako stoji u obrazloženju nagrade.

Rektoru će nagradu u velikoj dvorani Leksikografskoga zavoda ‘Miroslav Krleža’ uručiti izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Maximilian Gregorio-Cernadas.

Argentinsko veleposlanstvo nagradu Juan Vucetich pokrenulo je 2017. kako bi podsjetilo na značaj Ivana Vučetića, koji je, nakon što je proučio više postojećih metoda za klasifikaciju otisaka prstiju i uočio brojne nedostatke, uspostavio vlastiti sistem za klasifikaciju otisaka prstiju i nazvao ga iknofalangometrijom. Inače rodom s Hvara, u Argentinu je preselio s 26 godina, gdje je promijenio ime. Radio je kao policajac, kriminalist i kriminolog, a uz to je bio i antropolog.

Prvu nagradu Juan Vucetich dobio je političar Davor Ivo Stier.