Pretraga

Rektora Borasa su pitali da si da ocjenu za dosadašnji mandat: Neće vas iznenaditi njegov odgovor

A- A+

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras jučer je, nakon dugo vremena, nastupio pred kamerama Nove TV. U intervjuu je, između ostalog, odgovarao na pitanja o odnosu s ministricom Blaženkom Divjak, dodjeli počasnih titula Mariju Plenkoviću, ocu premijera RH, te o uspješnosti svojeg rektorskog mandata. Tako smo saznali da mu je stariji Plenković prijatelj već 40 godina, a i kako si Boras, za svoje vođenje Sveučilišta, barem u jednom segmentu daje neskromnu ocjenu 5.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Na sasvim očekivano škakljiva pitanja novinarke Nove TV Martine Bolšec Oblak, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras jučer je ostao prilično smiren, a uspio je dati i neke dosta zanimljive odgovore.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Rektor Boras ministrici matematičarki poručio da joj jednostavna matematika ne ide u glavu

Rektor prezadovoljan svojim radom, samo mu fale pare

Na pitanje novinarke kako je zadovoljan svojim radom i, u konačnici, kako bi sebe ocijenio, rektor Boras nije ni pokušao biti skroman. Htio je ojačati dekane, pa je tako ojačala i pozicija rektora, s čim je zadovoljan, kaže.

– U ljudskom dijelu, kod pomaganja svima da ostvare sve što su planirali dajem si 5. Htio sam ostvariti bolje financiranje Sveučilišta, nažalost, s time nisam zadovoljan jer Sveučilište i visoko obrazovanje se i dalje financiraju s 0,82 posto s projekcijom da bude 0,6 posto BDP-a što je duplo manje nego što je prosjek u Europi. Zato nisam zadovoljan, kazao je Boras.

U vezi s financiranjem, Boras je implicitno prozvao i državu napomenivši cilj iz Strategije visokog obrazovanja prema kojoj financiranje Sveučilišta treba doći na 1.4 posto. Usto, dodaje, novac koji dobiju ionako je samo za znanost, a ne za grijanje ili plaćanje troškova.

– Ja ne mogu potpisati ugovor koji je dugoročno štetan za Sveučilište. Danas ćemo dobiti 30 milijuna više, a za četiri godine 200 milijuna kuna manje. Morate znati da nam, po našim izračunima, godišnje nedostaje između 180 i 200 milijuna kuna da bismo održali infrastrukturu. To što se nudi je isključivo za znanost, ne možemo to upotrijebiti za grijanje, obnavljanje ni za plaćanje troškova, zabrinuto tvrdi Boras.

‘Mario Plenković moj je prijatelj već 40 godina’

Izdvojeni članak

Nova Borasova vratolomija s emeritusom Plenkovićem mnogima je sporna: On čini što želi, jer može

Neka od pitanja ticala su se, naravno, i dodjeli nekih počasnih akademskih titula o kojima se pisalo posljednjih mjeseci. Preciznije, radi se o dodjeli počasnog doktorata gradonačeniku Zagreba Milanu Bandiću te počasne titule professor emeritus Mariju Plenkoviću, umirovljenom profesoru komunikologije, inače ocu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Za Bandića kaže samo kako se radi o legitimnom prijedlogu o kojem će se provesti legalna procedura, a na kraju će odlučiti Senat. O emeritiranju Plenkovićevog oca, među ostalim, kaže i kako se radi o njegovom dugogodišnjem prijatelju.

– Prof. Plenković je pionir informacijskih znanosti, prvi voditelj doktorskog studija informacijskih znanosti, utemeljitelj tada časopisa Informatologija Jugoslavika, sada Informatologija. Samo da vam kažem: I moj je prijatelj 40 godina, kazao je Boras.

Na pitanje novinarke je li upravo prijateljstvo razlog dodjele počasne titule Boras je rekao da nije te istaknuo kako je povezivati politiku s karijerom profesora Plenkovića zapravo uvreda njegovoj akademskoj karijeri.

– Ne zbog toga što je moj prijatelj nego zato što znam njegov život i on zaslužuje to biti. Trebao ga je dobiti 2013. kad je otišao s Grafičkog fakulteta u mirovinu, zaključio je Boras.

Dodao je još i kako je inicijativa za dodjelu počasne titule professor emeritus Mariju Plenkoviću stigla upravo s Grafičkog fakulteta, no prema našim izvorima, to i nije u potpunosti točno. Podsjetimo, na sjednici Senata na kojoj je prihvaćen prijedlog za emeritiranje profesora Plenkovića, to je predložio sam rektor Boras. Više o toj sjednici pročitajte ovdje.

Cijeli intervju pogledajte na portalu Dnevnik.hr.