Pretraga

Riječki svećenik u pismu priznao da je napastovao trinaest dječaka od 6 do 13 godina: Nije jedini predator

A- A+

Šest svećenika u Riječkoj nadbiskupiji ima ozbiljne optužbe za seksualno zlostavljanje, a jedan od njih, Milan Špehar sve je priznao. U pismu za tjednik Nacional, koji je sve ovo otkrio, priznao je da je seksualno napastovao trinaest dječaka u dobi između 6 i 13 godina. Mučni detalji otkrivaju kako su i drugi predatori bili pod istragom Crkve, snosili su i određene, uistinu, blage sankcije, no javnost do sada s time nije bila upoznata. Riječki nadbiskup Mate Uzinić, premda je ponovno pokretao istrage i prijavio šestero svećenika Županijskom državnom odvjetništvu, u javnost je izašao tek kad su ga novinari svojim pitanjima stjerali u kut.

kalež na oltaru, u pozadini svećenik u zelenoj halji

Foto: Unsplash

Tek nešto više od mjesec dana nakon što se, pod ogromnim pritiskom javnosti zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi, žrtvama skrušeno ispričao nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, u javnost dospijevaju zaista šokantne informacije o svećenicima koji su seksualno zlostavljali dječake i mladiće. Berislav Jelinić, glavni urednik tjednika Nacional dobio je ono što nitko prije njega nije – otvoreno priznanje svećenika pedofila.

Izdvojeni članak

Jedno od petero djece do 18. godine doživi seksualno nasilje: ‘Počinitelji nisu neki nepoznati likovi’

‘Nitko za moja zlodjela nije sukrivac, ja sam ih počinio’

Njegovo ime je Milan Špehar, bivši je crkveni velikodostojnik i nekadašnji čelnik Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Suočen s pitanjima koja mu je postavio Nacional, ovaj bivši svećenik priznao je da je u svojem crkvenom djelovanju zlostavljao trinaest dječaka u dobi između 6 i 13 godina.

– Na laički stalež sam sveden nakon što sam sam zamolio Svetoga Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam im ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkoga zvanja, stoji u mailu koji je Nacional dobio od bivšeg svećenika u subotu 20. svibnja.

Kako je to potvrdio i sam riječki nadbiskup Mate Uzinić, spomenuti je svećenik, čiji je identitet otkrio tek u inicijalima i 1953. godištu, 2016. i 2018. prijavljivan za seksualno zlostavljanje dječaka. Odnosilo se to na slučajeve zlostavljanja s konca osamdesetih i početka devedesetih. Tek nakon dvije provedene crkvene istrage i niza, uistinu, preblagih mjera koje im interne vlasti propisuju – poput zabrane služenja mise i dolaska u kontakt s maloljetnim osobama – prije pet godina spomenuti svećenik pedofil od Pape traži oprost od celibata i izlazak iz svećeničke službe. Njegov zahtjev je odobren i on više nije svećenik, a sada, prema informacijama koje je podijelio riječki nadbiskup, navodno živi u samostanu u Italiji. U tom se periodu i sam prijavljuje policiji.

Ima još seksualnih predatora

Otkrića koje je u novom broju plasirao Nacional ne mogu se nikako svesti samo na slučaj Milana Špehara. Prema podacima kojima raspolažu novinari poznatog tjednika još se troje, što bivših, što još uvijek u Crkvi uposlenih svećenika, našlo pod ozbiljnim optužbama za seksualno zlostavljanje, kako maloljetnih dječaka tako i punoljetnih bogoslova s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Jedan od njih je M.Š. protiv kojega su pri crkvenim sudovima svjedočili mladi bogoslovi da im je slao poruke neprimjerenog, seksualnog sadržaja. Tu su se zbog zastare crkvena tijela proglasila nenadležnima za nastavak istrage, ali dobio je pismo opomene od nadbiskupa Uzinića.

D.P. je optužen od strane bivšeg ministranta, s kojim je optuženi svećenik, sve nijekajući, navodno imao odnose i kasnije, kad je žrtva postala punoljetna. U jednom trenutku mladić je, već kad je bio punoljetan, uzrokovao nesreću vozeći automobil koji je glasio na monsinjora koji se našao pod optužbama. Sve je to za Nacional potvrdio Uzinić, iz čije su nadbiskupije potvrdili da je prema crkvenim propisima bilo kakav odnos između nadređenih i podređenih u kojem postoje nekakvi elementi prisile ili zlouporabe vlasti, kazneno djelo. Četvrti, M.S. je, pak, prema navodima izvora Nacionala živio s jednim mladićem, čiji ga je otac optužio, pa je dobio neke sankcije i naloženo mu je psihološko testiranje.


ŠEST POSTO SVEĆENIKA

Navedena četiri svećenika, od kojih su dvojica bili čelnici Katoličkog bogoslovnog faksa i time direktno dolazili u doticaj i sa studentima, a jedan je optužen da ih je i napastovao, nadbiskup je Mate Uzinić prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci tijekom 2021. godine, nedugo nakon dolaska na svoju funkciju. Uz njih četvoricu nedavno je, nakon anonimnih pritužbi, tužiteljstvu prijavio još dvojicu svećenika čije identitete čak ni u inicijalima ne znamo. Zanimljivo, kako Boris Pavelić povezuje u tekstu za Nacional, na području Riječke nadbiskupije djeluje 95 svećenika, od kojih najmanje šest ima ozbiljne optužbe za neprimjereno seksualno ponašanje prema (maloljetnim) bogoslovima i ministrantima. To nevjerojatno rezonira s podatkom iz oscarovskog filma Spotlight o timu koji je u Bostonu otkrio nevjerojatne razmjere svećeničke pedofilije i seksualnog zlostavljanja gdje se tvrdilo da su šest posto svih tamošnjih svećenika zapravo seksualni predatori.


Izdvojeni članak
seksualno uznemiravanje

Država ima plan suzbiti seksualno nasilje na fakultetu do 2027.: Neki od vas će dobiti nove kolegije

Što je Uzinić napravio?

Mate Uzinić krajem je 2020. godine došao na čelo Riječke nadbiskupije, a tijekom 2021. godine pokrenuo je niz istraga ili ih pak reaktivirao. Interne su to crkvene istrage, kako je istaknuo u priopćenju i potvrdio za Nacional, koje su se odnosile na svećenike s ozbiljnim optužbama za neprimjereno seksualno ponašanje i zlostavljanje, kako maloljetnih dječaka, tako i punoljetnih bogoslova i studenata. Iste je godine Uzinić upoznao i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci s optužbama protiv svećenika, a to je učinio i u slučajevima za koje su crkvene istrage utvrdile zastaru.

Međutim, ništa od toga na svoju ruku riječki nadbiskup nije pustio u javnost, a pitanje je bi li ikada da novinari Nacionala nisu obavili svoje istraživanje. U ponedjeljak 22. svibnja Uzinić je plakao pred novinarima obavještavajući ih o svećenicima pedofilima i seksualnim prijestupnicima u riječkom području. To je učinio tri dana nakon što je dobio vrlo konkretna novinarska pitanja koja su ga, de facto, stjerala u kut.

Uz navedeno, na svojim je društvenim mrežama Mate Uzinić izbrisao pojedine komentare i kritike koje je dobio od bivših bogoslova koji su prozivali druge svećenike pod inicijalima, također za seksualno zlostavljanje i neprimjerene odnose unutar svojih vjerskih zajednica. Ograničio je komentiranje, no ni to nije uspjelo, jer je Nacional uspio screenshotati komentare prije nego što su izbrisani. Poslije se Uzinić ispričavao na brisanju komentara.


JAVILI SMO SE BOGOSLOVNIM FAKULTETIMA

Nakon ovih otkrića, portal srednja.hr uputio je upite svim katoličkim bogoslovnim fakultetima u državi. Pitali smo ih jesu li imali do sada prijava za seksualno neprimjereno ponašanje njihovih djelatnika, svećenika i profesora, prema studentima, kako su te prijave riješene, jesu li s njima upoznate nadležne institucije te je li itko temeljem njih sankcioniran. Kada dobijemo odgovore, objavit ćemo ih u posebnom tekstu.


Biskupi izdali priručnik o zlostavljanju

Svećenici koji seksualno zlostavljanju djecu i adolescente, pa i odrasle bogoslove, težak su problem u Katoličkoj crkvi i društvu. Crkva desetljećima ne da taj problem ne rješava, već smo svjedoci tisuća zataškanih slučajeva diljem svijeta. Posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci u Hrvatskoj su na površinu isplivala svjedočanstva zlostavljanih mladića i djevojaka, a na stranicama Hrvatske biskupske konferencije osvanuo je priručnik o zlostavljanje naslova Rane zlostavljanja.

Taj priručnik, koji je pripremila Talijanska biskupska konferencija i njihova služba za zaštitu maloljetnika, ove je godine preveden na hrvatski, a ima ukupno deset jako sadržajnih poglavlja; od definicije, sadržaja i značenja seksualno zlostavljanja, preko njegovih karakteristika, žrtava i posljedica pa sve do zlostavljanja u Crkvi i prevencije novih slučajeva.

Cijeli priručnik možete pregledati u dokumentu ispod. Ako vam se ne prikazuje, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab