Pretraga

Država ima plan suzbiti seksualno nasilje na fakultetu do 2027.: Neki od vas će dobiti nove kolegije

Preventivni i edukacijski programi za nastavnike i studente, a niz fakulteta dobit će i nove kolegije. Sve u svrhu suzbijanja seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u akademiji. Plan je to Vlade u koji će, zajedno s ostalim mjerama, uložili oko 1.165.000 eura do 2027. godine.

seksualno uznemiravanje

Ilustracija: Pexels

Čak 56 posto mladih seksualno uznemiravanje doživljava već u osnovnoj školi, od čega 76 posto djevojčica i 18 posto dječaka. Podaci za srednju školu govore o 49 posto djevojaka i 15 posto mladića koji su bili meta seksualnog uznemiravanja. Cijelu 2021. godinu slušali smo mučna svjedočanstava sadašnjih i bivših studentica o seksualnom uznemiravanju na našim fakultetima.

Nakon svih tih podataka, iskustava, pritiska javnosti, udruga, medija, Vlada je konačno donijela Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2027. godine, a jedan dio aktivnosti odnosi se obrazovni sustav. Već smo izvukli ono najbitnije za škole i učenike, a sada adresiramo planove za fakultete i studente.

Izdvojeni članak
djevojka pognute glave stoji naslonjena na zid

Čak 56 posto mladih doživi seksualno nasilje u školi: Vlada je upravo donijela plan za borbu protiv toga

Kažu da treba razvijati preventivne programe

Nacionalni plan u prvom redu nalaže razvoj i provođenje preventivnih programa. Sve treba početi u školi i nastaviti se na fakultetima. To su ustanove koje trebaju stvoriti, stoji u dokumentu, sigurno obrazovno i radno okruženje za učenike, studente, ali i nastavnike te nenastavno osoblje. Usto, ovaj plan predviđa i provođenje javnih kampanja o neprihvatljivosti seksualnog uznemiravanja i nasilja.

– Programi prevencije seksualnog nasilja preduvjet su osjećaja sigurnosti i poštivanja ljudskih prava i posebice dostojanstva studenata na fakultetima. Stoga je predviđeno raditi na razvoju programa prevencije seksualnog uznemiravanja na visokim učilištima, te razviti i implementirati cjeloviti program prevencije, kao polaznu osnovu za suprotstavljanje događajima seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, a čime se stvara sigurno obrazovno i radno okruženje za sve studente, nastavno i nenastavno osoblje te posjetitelje, stoji u dokumentu koji je donijela Vlada.

Veliki je problem, tvrde dalje, i vršnjačko seksualno nasilje stoga treba razumjeti faktore rizika. To je preduvjet za stvaranje sigurnog okruženja za studente, nastavnike i zaposlenike.


ŠTO VIŠE ZNAJU, MANJE OPRAVDAVAJU POČINITELJE

Istraživanja, stoji u Nacionalnom planu Vlade, pokazuju da je objektivno premalo seksualnog obrazovanja unutar formalnog obrazovnog sustava. Osim toga, na faksu sami studenti i studentice – subjektivno – procjenjuju kako takvi sadržaji nisu dostatni. Pritom, napomenimo, studije pokazuju da što više studentice i studenti slušaju o problemu seksualnog nasilja, to su manje skloni opravdavati počinitelje te imaju višu razinu empatije prema žrtvama.


Studenti na više fakseva će dobiti nove kolegije

Konkretno, Vlada planira raditi na uvođenju preventivno-edukacijskog sadržaja u cijeli niz studijskih programa. Profesori i nastavnici na studijima gdje se obrazuju stručnjaci koji će jednog dana dolaziti u kontakt sa žrtvama seksualnog nasilja, o tome moraju biti adekvatno educirani. To se, dakle, odnosi na pravo, kriminalistiku, medicinu i sestrinstvo, socijalne djelatnosti, psihologiju, pedagogija, rani i predškolski odgoj, obrazovanje.

– Takvi programi pružaju znanje i potrebne vještine osobama/stručnjacima koji u svom radu  dolaze u kontakt sa žrtvama seksualnog nasilja što doprinosi tomu da se na vrijeme prepoznaju pokazatelji koji ukazuju na probleme koje ima potencijalna žrtva seksualnog nasilja, te samim time omogućuju pravovremenu reakciju na otkrivanje seksualnog nasilja i/ili seksualnog uznemiravanja, stoji u Nacionalnom planu koji je Vlada upravo donijela.

Kao dobar primjer djelovanja među faksevima navode Akademiju dramske umjetnosti. Tamo je, nakon alarmantno visokog broja svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju preko #nisamtrazila kampanje, pokrenut poseban program. Studente i profesore ADU je upoznao s korisnim iskustvima, ali i informacijama kako prepoznati uznemiravanje i gdje ga prijaviti.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Franka Perković Gamulin: Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje?

Stanje nije dobro, propisi nisu univerzalni

Rektorski zbor, tijelo koje okuplja rektore naših sveučilišta, na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja sastavilo je zaključke o dodatnoj borbi protiv svih oblika uznemiravanja i diskriminacije. No, stvari su, napomenimo, pretežito ostale na tome. Pravni je fakultet donio sveobuhvatni Pravilnik o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja. Dokument je to koji je trebao i drugim faksevima poslužiti da donesu slične propise. Koliko znamo, još nitko to nije učinio.

Vlada, barem implicitno, prepoznaje da situacija nije dobra. Zato u jednom dijelu Nacionalnog plana spominje i primjedbe pravobraniteljice za ravnopravnost spolove Višnje Ljubičić. Ona se, naime, osvrnula na probleme, kako etičke tako i proceduralne prirode, kada je u pitanju procesuiranje slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Ističe tako pravobraniteljica, a prenosi Vlada u dokumentu, disciplinsko i stegovno kažnjavanje počinitelja na visokoobrazovnim institucijama nije univerzalno propisano. Praktički, prepušteno je svakom pojedinom poslodavcu da propiše sankciju – samostalno – baš kao i rokove te postupke zaštite žrtava. Ni pravosudno sustav ne funkcionira.

– I konačno, pravosudna praksa nije rodno osjetljiva, suci i sutkinje nisu dovoljno educirani za provođenje ovih postupaka pa se posljedično zakone uglavnom tumači ili doslovno, odnosno gramatički, bez razumijevanja duha određenog normativnog rješenja ili bez osiguranja potrebne zaštite žrtve, tako da nije rijedak slučaj da predmeti završe u korist počinitelja, zaključuju u dijelu gdje citiraju primjedbe pravobraniteljice Ljubičić.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Hoće li svi fakulteti pristati? Ovo je plan za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu

Evo koliko će novca uložiti do 2024.

Vlada je za kraći vremenski period, s konkretnim ciljevima i mjerama, napomenimo, donijela i Akcijski plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2024. godine. Prvi posebni cilj je prevencija seksualnog nasilja i uznemiravanja. To se, uz škole, odnosi i na fakultete, koji trebaju stvoriti sigurno okruženje za zdrav razvoj mladih. Studenti bi trebali dobiti više programa i kolegija koji će se baviti specifičnim temama seksualnog nasilja, a budući stručnjaci koji će raditi sa žrtvama dobit će više konkretnog znanja.

Plan je pokretati i javne kampanje o neprihvatljivosti seksualnog nasilja, pojačati edukaciju kroz medijske sadržaje, tiskati plakate s QR kodovima i informacijama gdje pronaći pomoć za žrtve zlostavljanja. Država zapravo želi potaknuti žrtve da prijavljuju slučajeve seksualnog nasilja.

Za prvi, koji ukupno sadrži deset mjera, do 2024. godine iz državnog proračuna planira se osigurati oko 445.000 eura. Drugi je cilj usmjeren na pružanje bolje podrške i skrbi žrtvama seksualnog nasilja, i to najviše na djecu, a iz državnog će se proračuna uložiti oko 600.000 eura. Treći cilj je prevencija ponavljanja seksualnih prijestupa, mjere su usmjerene na počinitelje, a država tu planira uložiti 119.000 eura.

Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja do 2027.  te Akcijski plan za suzbijanje seksualnog nasilja do 2024. pogledajte u dokumentima ispod. Ako vam se dokumenti ne prikazuju potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab