Pretraga

Robot im je kasnio, tri puta su ga popravljali, ali ipak su uspjeli ući u top 20 robotičkih timova svijeta

A- A+

Prije nekoliko dana, pisali smo o nedaćama s kojima se susrela tročlana hrvatska reprezentacija mladih robotičara na putu u Meksiko, na veliko međunarodno robotičko natjecanje. Putem iz Hrvatske zagubio im se robot, no stigao je na vrijeme na sam početak natjecanja. Ipak, s robotom je bilo komplikacija i tijekom natjecanja, a naša ih je ekipa prilično uspješno savladavala i uz čak tri intervencije na robotu, dosegla četvrtfinale. Velik uspjeh, pogotovo imajući na umu da su se natjecale čak 193 države!

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

Tročlani tim srednjoškolaca-robotičara, prošli je tjedan proveo u dalekom Meksiku, braneći hrvatske boje na međunarodnom natjecanju iz robotike FIRST global challenge. Pisali smo o njihovom robotu, koji je na putu do Meksika malo zalutao i skoro zakasnio na sam početak natjecanja. Srećom po naše mlade robotičare, Leona Stjepana Uroića, Mateja Đudarića i Niku Crnković, robot je na vrijeme lociran u Londonu i pred sam početak natjecanja – ukazao se u Meksiku!

Tijekom samog natjecanja, naša je ekipa uspješno savladavala komplikacije s robotom koje su se pojavljivale, a sve nam je ispričala njihova mentorica, docentica na zagrebačkom FER-u Ana Sović Kržić.

Problemi s robotom zbog podloge od umjetne trave i pomoć drugih timova na popravcima

Nakon kašnjenja robota, ekipa je drugu komplikaciju s robotom imala za vrijeme treninga na službenom poligonu.

Izdvojeni članak

‘Osveta’ Engleza za poraz na Svjetskom? Mladi robotičari otputovali na natjecanje, robot im zapeo u Londonu, ali priča ima happy end

– Podloga je napravljena od tepiha sa zbilja velikim nitima (umjetna trava) i to našem robotu radi velike probleme, jer smo računali na tvrđi tepih. I mnoge druge ekipe su imale sličan problem. Brzinski smo pokušali popraviti robota kako bismo ga lakše vozili, priča nam mentorica ekipe, koju je uz nju mentorirao i Boris Kržić.

Ekipa je u prvom meču bila u savezu s ekipama Maršalovih Otoka i Šri Lanke, a natjecali su se protiv Rusije, Gvatemale i Malte. Pobijedili su, no i dalje ih je mučio tepih. Drugi meč našoj ekipi donosi savez sa Saint Luciom i Irskom, a protiv Maldiva, Venezuele i domaćina Meksika.

– Ekipa Meksika ima stvarno dobrog robota. Ovu igru smo izgubili, naravno, opet zbog tepiha. Nezadovoljni problemima s tepihom, odlučili smo malo detaljnije popraviti robota. Pogledom na strategije ostalih saveza, zaključili smo koji dijelovi pojedinog meča nose najviše bodova, te smo brzinski popravili robota da rješava upravo te zadatke: okretanje vjetroelektrane i prenošenje solarnih ćelija. Mnogi timovi su nam pomogli u popravku robota: Albanija, Slovačka, Costa Rica i drugi, prepričava nam docentica Sović Kržić.

Kako je organizirano natjecanje?

Natjecanje je organizirano tako da se slučajnim izborom odaberu tri države koje čine Savez. Druge tri države čine protivnički savez. Savezi se suprotstavljaju u 2,5 minutnoj igri, gdje se gleda tko će skupiti više bodova. Pritom ekipe unutar saveza rade strategiju, ovisno koje su jake točke kojeg robota. Postoje i dodatni bodovi za suradnju, ukoliko suprotstavljeni savezi na određeni način pomognu jedni drugima. Ukupno se igra osam robotskih igri, svaki put s drugim državama u savezu i u protivničkom savezu. Cilj je osvojiti i što više bodova i pobijediti u što više robotskih igri.

Pet pobjeda, tri poraza i osiguran put u doigravanje

Sljedeći meč donosi savez s Costa Ricom i Australijom, a protiv Cabo Verde, Jordana i Bosne i Hercegovine. Uz ovako popravljenog robota – naša je ekipa u Savezu s Costa Ricom i Australijom pobijedila. Novi meč, novi savez, ovaj put s Izraelom i Kubom, a protiv Singapura, Švicarske i Belgije, ponovno donosi pobjedu. U timu s Kiribatima i Ukrajinom ekipa je pak pobijedila Libanon, Estoniju i ekipu Hope (reprezentacija izbjeglica).

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

– U timu s Hodurasom i Ciprom smo igrali protiv Norveške, Sjeverne Amerike i Rumunjske, koja čvrsto stoji pri vrhu ljestvice s bodovima. Na našu žalost, ovaj meč smo usko izgubili. Posljednji meč u petak odigrali smo u savezu s Japanom i Haitijem, a protiv Irana, Poljske i Bolivije. Ovaj puta smo imali problema u komunikaciji na raznim jezicima, pa smo izgubili. U subotu ujutro odigrali smo posljednji kvalifikacijski meč. U savezu s Bjelorusijom i Panamom pobijedili smo savez Barbadosa, Zambije i Oceanije. Zanimljivo je kako do ovog meča Bjelorusija nije imala niti jednu pobjedu, prepričava nam mentorica naših mladih robotičara.

Dakle, od osam odigranih mečeva, naša je reprezentacija ostvarila pet pobjeda i tri poraza. Prema pravilima, u doigravanje i mečeve na ispadanje ulazi prvih 48 ekipa rangiranih po broju pobjeda i po ukupnom broju bodova ostvarenih u igrama. S pet pobjeda, naša je ekipa izborila ulazak u doigravanje, ostavivši iza sebe i neke jake države, poput Indije, Japana, Norveške, Kanade, Francuske…

Što su, u sigurnim rukama mladih robotičara, radili roboti tijekom natjecanja?

Na poligonu se nalazi nekoliko vrsta elektrana, a ekipe ih moraju napuniti pogonskim gorivom kako bi one mogle proizvoditi struju. To gorivo je predstavljeno kockama veličine 15x15x15 cm, a elektrane su modeli kuća s otvorima ili na zemlji ili na 50/60 cm od zemlje. Prije samog natjecanja, ekipe su morale osmisliti robota koji može skupiti tu kocku s poda i prenijeti ju u željenu elektranu. Da stvar bude teža, robot maksimalno smije biti veliki 50x50x50 cm, što znači da se mora nekako sam proširiti. Osim toga, robot mora imati mehanizam da primi solarnu ćeliju i da zavrti vjetroeletranu

Usred doigravanja, naša repka svom robotu gradi robotsku ruku!

Slučajnim odabirom određeni su savezi za doigravanje. S Hrvatskom su u savezu Južnoafrička Republika i Južna Koreja.

Izdvojeni članak

Da se radi o sportu, ovo bi bila udarna vijest: Mladi robotičari u berbi zlata na Euro Robocupu

– Tri različita kontinenta, tri robota i 10-tak srednjoškolaca koji zajedno moraju osmisliti pobjedničku strategiju. Prvi korak je upoznati se međusobno i vidjeti što koji robot može učiniti. S obzirom na sve izmjene koje smo napravili na našem robotu, trenutno ne možemo prenositi kocke, što nas čini ‘beskorisnima’ u dijelu vremena ovih finalnih utakmica. Zato smo se odlučili za strategiju: Južna Koreja pokreće vjetroelektranu, JAR i mi prenosimo solarne ćelije, a onda se svi bacamo na kocke. Kako bismo to mogli napraviti, moramo ponovno popraviti robota!, priča nam mentorica Sović Kržić i pojašnjava kako su ovoga puta maknuli nastavak za vjetroelektranu i izgradili robotsku ruku.

Temeljem znanja naše ekipe, viđenih dizajna robota na samom natjecanju i uz pomoć prijateljskih država (posebice JAR-a, Indije i Libanona) u sat i pol ekipa je dogradila i programirala robota. Utakmicu u osmini finala igrali su protiv Poljske, Timor-Leste i Ukrajine, a dobra strategija saveza u kojem je bila i naša ekipa, dovela ih je do pobjede 860:833.

Nesretni slučaj ispriječio se do polufinala: Hrvatska u dvadesetak najboljih reprezentacija svijeta!

Slijedilo je četvrtfinale protiv Maldiva, Islanda i Kolumbije. Ekipa je sa svojim savezom još malo doradila strategiju kako bi još bolje iskoristili prednosti svojih robota i vozača. Popravljanje robota pred ovaj je meč izostalo.

– Meč smo dobro započeli: vjetroelektranu smo zavrtjeli brže od protivničke ekipe, solarne ćelije smo brzo prenosili. A onda se dogodila nezgoda: robot Južne Koreje se prevrnuo! I to na totalno krivom mjestu, na putu kuda su ostali roboti morali često prolaziti. I još k tome u prvoj polovici meča! To je naše vozače omelo u vožnji, a zahtijevalo je i brzu promjenu strategije. To ipak nismo uspjeli napraviti dovoljno brzo (jedan meč traje 2,5 min), te smo izgubili 809:581, prepričava nam mentorica ekipe. Dodaje kako su se u početku osjećali malo razočarano jer su ostali bez polufinala zbog nesretnog slučaja.

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

No ubrzo su osvijestili kakav su zapravo uspjeh ostvarili. Uz sve probleme s robotom koji su ih zadesili, dospjeli su među dvadesetak najboljih reprezentacija svijeta, a ponosna mentorica ističe i kako naši Leon Stjepan, Matej i Nika imaju toliko znanja da u svega nekoliko sati mogu problematičnog robota pretvoriti u vrhunskog. Uz sve to, vrhunski su razvijali strategije i surađivali s ekipama iz cijelog svijeta.

Znanstvenici i robotičari zvijezde na bar jedan dan

Izdvojeni članak

Od rada u malom podrumu do zlata oko vrata: Priča o Ines, svjetskoj prvakinji u robotici

Pobjedu na natjecanju u konačnici je odnio savez Rumunjske, Singapura i Njemačke. Četvrtfinalne i sve kasnije mečeve, koji su se odigravali u Areni Ciudad de Mexico, pratilo je i do 5.000 posjetitelja koji su navijali za mlade robotičare iz cijelog svijeta.

– Nakon završetka ceremonije zatvaranja mnogi od njih su pokušavali doći do natjecatelja kako bi se slikali s njima i dobili njihove potpise. Znanstvenici i robotičari su bar na jedan dan bili zvijezde, ponosno zaključuje mentorica hrvatske reprezentacije Ana Sović Kržić, a dodaje i kako je otvorenje natjecanja posjetio trenutni predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto, a ceremoniju zatvaranja budući predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

Zanimljivo, na zatvaranju je uslijedio pravi scenski spektakl – naime, nastup Black Eyed Peasa bio je popraćen sinkroniziranim plesom stotinu dronova!

I ne, na povratku u Hrvatsku našoj se ekipi nije ponovio scenarij s izgubljenim robotom. Kako kažu iz naše repke, na njihovo iznenađenje, ovaj je put bio prvi na pokretnoj traci za prtljagu u zagrebačkoj zračnoj luci.

Robot im je kasnio, tri puta su ga popravljali, ali ipak su uspjeli ući u top 20 robotičkih timova svijeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap