Robot im je kasnio, tri puta su ga popravljali, ali ipak su uspjeli ući u top 20 robotičkih timova svijeta

Prije nekoliko dana, pisali smo o nedaćama s kojima se susrela tročlana hrvatska reprezentacija mladih robotičara na putu u Meksiko, na veliko međunarodno robotičko natjecanje. Putem iz Hrvatske zagubio im se robot, no stigao je na vrijeme na sam početak natjecanja. Ipak, s robotom je bilo komplikacija i tijekom natjecanja, a naša ih je ekipa prilično uspješno savladavala i uz čak tri intervencije na robotu, dosegla četvrtfinale. Velik uspjeh, pogotovo imajući na umu da su se natjecale čak 193 države!

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

Tročlani tim srednjoškolaca-robotičara, prošli je tjedan proveo u dalekom Meksiku, braneći hrvatske boje na međunarodnom natjecanju iz robotike FIRST global challenge. Pisali smo o njihovom robotu, koji je na putu do Meksika malo zalutao i skoro zakasnio na sam početak natjecanja. Srećom po naše mlade robotičare, Leona Stjepana Uroića, Mateja Đudarića i Niku Crnković, robot je na vrijeme lociran u Londonu i pred sam početak natjecanja – ukazao se u Meksiku!

Tijekom samog natjecanja, naša je ekipa uspješno savladavala komplikacije s robotom koje su se pojavljivale, a sve nam je ispričala njihova mentorica, docentica na zagrebačkom FER-u Ana Sović Kržić.

Problemi s robotom zbog podloge od umjetne trave i pomoć drugih timova na popravcima

Nakon kašnjenja robota, ekipa je drugu komplikaciju s robotom imala za vrijeme treninga na službenom poligonu.

'Osveta' Engleza za poraz na Svjetskom? Mladi robotičari otputovali na natjecanje, robot im zapeo u Londonu, ali priča ima happy end

– Podloga je napravljena od tepiha sa zbilja velikim nitima (umjetna trava) i to našem robotu radi velike probleme, jer smo računali na tvrđi tepih. I mnoge druge ekipe su imale sličan problem. Brzinski smo pokušali popraviti robota kako bismo ga lakše vozili, priča nam mentorica ekipe, koju je uz nju mentorirao i Boris Kržić.

Ekipa je u prvom meču bila u savezu s ekipama Maršalovih Otoka i Šri Lanke, a natjecali su se protiv Rusije, Gvatemale i Malte. Pobijedili su, no i dalje ih je mučio tepih. Drugi meč našoj ekipi donosi savez sa Saint Luciom i Irskom, a protiv Maldiva, Venezuele i domaćina Meksika.

– Ekipa Meksika ima stvarno dobrog robota. Ovu igru smo izgubili, naravno, opet zbog tepiha. Nezadovoljni problemima s tepihom, odlučili smo malo detaljnije popraviti robota. Pogledom na strategije ostalih saveza, zaključili smo koji dijelovi pojedinog meča nose najviše bodova, te smo brzinski popravili robota da rješava upravo te zadatke: okretanje vjetroelektrane i prenošenje solarnih ćelija. Mnogi timovi su nam pomogli u popravku robota: Albanija, Slovačka, Costa Rica i drugi, prepričava nam docentica Sović Kržić.

Pet pobjeda, tri poraza i osiguran put u doigravanje

Sljedeći meč donosi savez s Costa Ricom i Australijom, a protiv Cabo Verde, Jordana i Bosne i Hercegovine. Uz ovako popravljenog robota – naša je ekipa u Savezu s Costa Ricom i Australijom pobijedila. Novi meč, novi savez, ovaj put s Izraelom i Kubom, a protiv Singapura, Švicarske i Belgije, ponovno donosi pobjedu. U timu s Kiribatima i Ukrajinom ekipa je pak pobijedila Libanon, Estoniju i ekipu Hope (reprezentacija izbjeglica).

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

– U timu s Hodurasom i Ciprom smo igrali protiv Norveške, Sjeverne Amerike i Rumunjske, koja čvrsto stoji pri vrhu ljestvice s bodovima. Na našu žalost, ovaj meč smo usko izgubili. Posljednji meč u petak odigrali smo u savezu s Japanom i Haitijem, a protiv Irana, Poljske i Bolivije. Ovaj puta smo imali problema u komunikaciji na raznim jezicima, pa smo izgubili. U subotu ujutro odigrali smo posljednji kvalifikacijski meč. U savezu s Bjelorusijom i Panamom pobijedili smo savez Barbadosa, Zambije i Oceanije. Zanimljivo je kako do ovog meča Bjelorusija nije imala niti jednu pobjedu, prepričava nam mentorica naših mladih robotičara.

Dakle, od osam odigranih mečeva, naša je reprezentacija ostvarila pet pobjeda i tri poraza. Prema pravilima, u doigravanje i mečeve na ispadanje ulazi prvih 48 ekipa rangiranih po broju pobjeda i po ukupnom broju bodova ostvarenih u igrama. S pet pobjeda, naša je ekipa izborila ulazak u doigravanje, ostavivši iza sebe i neke jake države, poput Indije, Japana, Norveške, Kanade, Francuske…

Usred doigravanja, naša repka svom robotu gradi robotsku ruku!

Slučajnim odabirom određeni su savezi za doigravanje. S Hrvatskom su u savezu Južnoafrička Republika i Južna Koreja.

Da se radi o sportu, ovo bi bila udarna vijest: Mladi robotičari u berbi zlata na Euro Robocupu

– Tri različita kontinenta, tri robota i 10-tak srednjoškolaca koji zajedno moraju osmisliti pobjedničku strategiju. Prvi korak je upoznati se međusobno i vidjeti što koji robot može učiniti. S obzirom na sve izmjene koje smo napravili na našem robotu, trenutno ne možemo prenositi kocke, što nas čini ‘beskorisnima’ u dijelu vremena ovih finalnih utakmica. Zato smo se odlučili za strategiju: Južna Koreja pokreće vjetroelektranu, JAR i mi prenosimo solarne ćelije, a onda se svi bacamo na kocke. Kako bismo to mogli napraviti, moramo ponovno popraviti robota!, priča nam mentorica Sović Kržić i pojašnjava kako su ovoga puta maknuli nastavak za vjetroelektranu i izgradili robotsku ruku.

Temeljem znanja naše ekipe, viđenih dizajna robota na samom natjecanju i uz pomoć prijateljskih država (posebice JAR-a, Indije i Libanona) u sat i pol ekipa je dogradila i programirala robota. Utakmicu u osmini finala igrali su protiv Poljske, Timor-Leste i Ukrajine, a dobra strategija saveza u kojem je bila i naša ekipa, dovela ih je do pobjede 860:833.

Nesretni slučaj ispriječio se do polufinala: Hrvatska u dvadesetak najboljih reprezentacija svijeta!

Slijedilo je četvrtfinale protiv Maldiva, Islanda i Kolumbije. Ekipa je sa svojim savezom još malo doradila strategiju kako bi još bolje iskoristili prednosti svojih robota i vozača. Popravljanje robota pred ovaj je meč izostalo.

– Meč smo dobro započeli: vjetroelektranu smo zavrtjeli brže od protivničke ekipe, solarne ćelije smo brzo prenosili. A onda se dogodila nezgoda: robot Južne Koreje se prevrnuo! I to na totalno krivom mjestu, na putu kuda su ostali roboti morali često prolaziti. I još k tome u prvoj polovici meča! To je naše vozače omelo u vožnji, a zahtijevalo je i brzu promjenu strategije. To ipak nismo uspjeli napraviti dovoljno brzo (jedan meč traje 2,5 min), te smo izgubili 809:581, prepričava nam mentorica ekipe. Dodaje kako su se u početku osjećali malo razočarano jer su ostali bez polufinala zbog nesretnog slučaja.

Naša ekipa na natjecanju FIRST global challenge u Meksiku | Foto: Ana Sović Kržić/privatna arhiva

No ubrzo su osvijestili kakav su zapravo uspjeh ostvarili. Uz sve probleme s robotom koji su ih zadesili, dospjeli su među dvadesetak najboljih reprezentacija svijeta, a ponosna mentorica ističe i kako naši Leon Stjepan, Matej i Nika imaju toliko znanja da u svega nekoliko sati mogu problematičnog robota pretvoriti u vrhunskog. Uz sve to, vrhunski su razvijali strategije i surađivali s ekipama iz cijelog svijeta.

Znanstvenici i robotičari zvijezde na bar jedan dan

Od rada u malom podrumu do zlata oko vrata: Priča o Ines, svjetskoj prvakinji u robotici

Pobjedu na natjecanju u konačnici je odnio savez Rumunjske, Singapura i Njemačke. Četvrtfinalne i sve kasnije mečeve, koji su se odigravali u Areni Ciudad de Mexico, pratilo je i do 5.000 posjetitelja koji su navijali za mlade robotičare iz cijelog svijeta.

– Nakon završetka ceremonije zatvaranja mnogi od njih su pokušavali doći do natjecatelja kako bi se slikali s njima i dobili njihove potpise. Znanstvenici i robotičari su bar na jedan dan bili zvijezde, ponosno zaključuje mentorica hrvatske reprezentacije Ana Sović Kržić, a dodaje i kako je otvorenje natjecanja posjetio trenutni predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto, a ceremoniju zatvaranja budući predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

Zanimljivo, na zatvaranju je uslijedio pravi scenski spektakl – naime, nastup Black Eyed Peasa bio je popraćen sinkroniziranim plesom stotinu dronova!

I ne, na povratku u Hrvatsku našoj se ekipi nije ponovio scenarij s izgubljenim robotom. Kako kažu iz naše repke, na njihovo iznenađenje, ovaj je put bio prvi na pokretnoj traci za prtljagu u zagrebačkoj zračnoj luci.

Odgovori