Roditelji otišli po djecu koja su bila na Erasmusu u Milanu: Na granici ih provjeravali satima

Petnaest učenika iz strojarske škole u Rijeci boravilo je tjedan dana u Milanu u sklopu Erasmus prakse. Tamo su trebali ostati tri tjedna, no zbog koronavirusa i svega što sedogađalo u Milanu, njihovi roditelji odlučili su otići po djecu i vratiti ih. Na granici su pri povratku s djecom čekali 6 sati.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Autobus u kojem je bilo 15 riječkih učenika koji su se vraćali iz Milana zapeo je jutros na granici gdje su putnici čekali 6 sati da se provjere sve okolnosti. Radi se o učenicima koji su boravili tjedan dana u Milanu, a nakon što je taj grad postao žarište koronavirusa sve škole su zatvorene te su roditelji odlučili otići po njih jer ih je agencija odbila vratiti, piše jutarnji.hr.

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, provjerili smo što je sa studentima koji idu ili dolaze na razmjenu

Marijan Projić, jedan od roditelja, ispričao je da je njegov sin u sklopu Erasmusa u Italiji trebao provesti tri tjedna stječući praksu u milanskim tvornicama.

– Agencija koja je organizirala njihov boravak, inače iz Milana, odbila ih je vratiti pa smo se mi roditelji organizirali sami. Po djecu je otišao autobus s vozačem i noćas oko ponoći su krenuli put kući. Radi se o 15 đaka i vozaču. Kontaktirali smo i konzulat i MUP, odnosno graničnu policiju i najavili smo im dolazak na granicu oko osam ujutro. Prvo nam je rečeno da neće biti problema, međutim kada su došli na granicu, preuzele su ih sanitarne službe i evo, od osam ujutro popisuju njihove podatke i čekamo da se nešto pokrene, rekao je jutros jedan od roditelja za jutarnji.hr, a kasnije je autobus pušten u Hrvatsku oko 14 sati.

Roditelj je rekao i da osobna vozila i kamioni normalno ulaze u Hrvatsku.

– Stali smo negdje prije granice. Da smo se automobilima uputili po njih, začas bi bili doma. Međutim, kako su na granici rekli gdje su bili, izdvojeni su i krenule su provjere, rekao je napominjući da djeca nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali na koronavirus.

 

Odgovori