Pretraga

Roditelji otišli po djecu koja su bila na Erasmusu u Milanu: Na granici ih provjeravali satima

A- A+

Petnaest učenika iz strojarske škole u Rijeci boravilo je tjedan dana u Milanu u sklopu Erasmus prakse. Tamo su trebali ostati tri tjedna, no zbog koronavirusa i svega što sedogađalo u Milanu, njihovi roditelji odlučili su otići po djecu i vratiti ih. Na granici su pri povratku s djecom čekali 6 sati.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Autobus u kojem je bilo 15 riječkih učenika koji su se vraćali iz Milana zapeo je jutros na granici gdje su putnici čekali 6 sati da se provjere sve okolnosti. Radi se o učenicima koji su boravili tjedan dana u Milanu, a nakon što je taj grad postao žarište koronavirusa sve škole su zatvorene te su roditelji odlučili otići po njih jer ih je agencija odbila vratiti, piše jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, provjerili smo što je sa studentima koji idu ili dolaze na razmjenu

Marijan Projić, jedan od roditelja, ispričao je da je njegov sin u sklopu Erasmusa u Italiji trebao provesti tri tjedna stječući praksu u milanskim tvornicama.

– Agencija koja je organizirala njihov boravak, inače iz Milana, odbila ih je vratiti pa smo se mi roditelji organizirali sami. Po djecu je otišao autobus s vozačem i noćas oko ponoći su krenuli put kući. Radi se o 15 đaka i vozaču. Kontaktirali smo i konzulat i MUP, odnosno graničnu policiju i najavili smo im dolazak na granicu oko osam ujutro. Prvo nam je rečeno da neće biti problema, međutim kada su došli na granicu, preuzele su ih sanitarne službe i evo, od osam ujutro popisuju njihove podatke i čekamo da se nešto pokrene, rekao je jutros jedan od roditelja za jutarnji.hr, a kasnije je autobus pušten u Hrvatsku oko 14 sati.

Roditelj je rekao i da osobna vozila i kamioni normalno ulaze u Hrvatsku.

– Stali smo negdje prije granice. Da smo se automobilima uputili po njih, začas bi bili doma. Međutim, kako su na granici rekli gdje su bili, izdvojeni su i krenule su provjere, rekao je napominjući da djeca nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali na koronavirus.