Pretraga

Roditelji, pozor: MUP za vas ima važnu poruku o sigurnosti djece, a izdali su i slikovnicu

A- A+

Roditelji, od svega u životu, najviše brinu i strepe za sigurnost svoje djece. No, da i neke državne institucije o tome vode računa pokazuje MUP koji je u suradnji s Amber Alert izdao slikovnicu – Zekina pustolovina u Šumi. Knjiga je to namijenjena roditeljima i skrbnicima, ali prilagođena za djecu, a poučit će ih kako vjerovati svojem osjećaju i zaštititi se od ugroze. MUP, pritom, ima važnu poruku za sve roditelje, a slikovnica je dostupna, pri dnu ovog teksta, u digitalnom formatu.

troje djece na livadi

Foto: Unsplash

Danas, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece, dan kada se prisjećamo djece koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okružju svojih najmilijih. Ujedno se prisjećamo i djece koja, nažalost, nikada nisu pronađena.

‘Ne čekajte da prođe 24 sata’

Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kako bi se smanjio ovaj zapanjujući broj, važno je od rane dobi učiti djecu vještinama i znanjima koja su im potrebna da ostanu sigurna, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prilika je to i da, ističu, upozorimo javnost da nestanak djeteta nikad nije bezazlen. Odlazak iz sigurnosti doma ili ustanove kojoj je dijete povjereno na skrb uvijek predstavlja potencijalnu opasnost da dijete postane žrtvom nasilja, iskorištavanja ili drugoga kaznenog djela.

Kao i dosadašnjih godina, MUP obilježava Dan nestale djece u cilju senzibilizacije javnosti o važnosti zaštite djece te pravovremenom prijavljivanju i reakciji na svaki nestanak djeteta, čak i kad se to čini najbezazlenijim, jer samo uz pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija možemo pridonijeti smanjenju broja nestale djece.

– Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata, poručili su iz MUP-a.

Izdvojeni članak
kalež na oltaru, u pozadini svećenik u zelenoj halji

Riječki svećenik u pismu priznao da je napastovao trinaest dječaka od 6 do 13 godina: Nije jedini predator

Ova slikovnica je namijenjena roditeljima

Povodom ovoga dana, MUP i Zaklada AMBER Alert Europe udružili su se u zajedničku Kampanju usmjerenu na sigurnost djece, predstavljajući novu tematsku slikovnicu pod nazivom Zekina pustolovina u Šumi, s ciljem poučavanja djece važnim sigurnosnim savjetima kako ne bi nestala. Dostupna za preuzimanje kao u digitalnom formatu na 20 jezika u 23 zemlje diljem Europe i svijeta, ova slikovnica dijelit će se u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Slikovnica se temelji na pet ključnih savjeta usredotočenih na koncept vjerovanja svojim osjećajima, a nastala je u suradnji sa stručnjacima na području nestale djece:

  • Uvijek vjeruj svojim instinktima. Ako se ne osjećaš dobro, nemoj to činiti.
  • Nikad ne idi sam/sama. Sigurnije je ići zajedno.
  • Ne nalazi se s nekim koga ne poznaješ ili ne očekuješ.
  • Ako se izgubiš zatraži pomoć drugih roditelja.
  • Nauči pamtiti okolinu. Tako ćeš lakše pronaći put natrag.

Kako bi knjiga bila zanimljiva maloj djeci, u oblikovanju priče i ilustracija angažirani su autori dječjih knjiga, ilustratori, dječji psiholozi, znanstvenici i pedijatri. Knjiga je namijenjena čitanju od strane roditelja i skrbnika te predstavlja inicijalni korak u razgovoru s djecom o važnosti vjerovanja svojim osjećajima i zaštiti od nestanka, a možete je vidjeti u dokumentu ispod.

(Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab