Pretraga

Roditelji, pozor: Obvezno morate na informacije jednom mjesečno, u protivnom bit će uključena socijalna služba

A- A+

Zbog pandemije roditelji su prestali dolaziti na informacije u školu. Iako postoji e-Dnevnik, smatra se da to nije dovoljno kako bi se roditelj u potpunosti upoznao s ponašanjem svog djeteta u školi, a mnogi od njih niti ne znaju kako im razrednik ili razrednica djeteta izgleda. Stoga je ministarstvo odlučilo uvesti pravilo da roditelji moraju jednom mjesečno doći u školu na informacije, bez obzira je li tog mjeseca bio roditeljski sastanak.

Foto: Pexels

Bilo da je vaše dijete odlikaš i uzoran učenik, uskoro ćete morati češće dolaziti u školu na informacije. Kako saznajemo od izvora iz ministarstva, planira se uvesti obveza da roditelji jednom u mjesecu dođu u školu na informacije. Ako roditelji ovu odluku ne budu poštovali, škola će biti prisiljena u to uključiti socijalnu službu.

Zašto je došlo do ovakve odluke? Kako neslužbeno doznajemo, tijekom pandemije koja je trajala gotovo dvije godine, roditelji gotovo da i nisu bili u školi. Posebice oni čija su djeca u početku pandemije koronavirusa tek krenuli u prvi razred, mnogi od njih niti ne znaju kako razrednik ili razrednica izgleda.

Roditelji su se previše ‘opustili’ u odgoju

Iako su roditeljima, zahvaljujući tehnologiji danas sve informacije dostupne putem e-Dnevnika, iz ministarstva smatraju kako su se roditelji u pandemiji previše opustili. Odnosno, za vrijeme online školovanja nisu naučili svoju djecu kako se ponašati u razredu te nastavnici sada imaju previše posla oko uvođenja reda na nastavi.

– Mi nismo tu da odgajamo svakog učenika ponaosob. Roditelji, ne svi, ali dobra većina je zapostavila svoju ulogu u odgoju djece. U školu ih ne šalju samo kako bi se obrazovali, već očekuju da ih mi učimo kako vezati cipele, da kada ulaze u prostoriju da se kaže dobar dan, a kada izlaze da kažu doviđenja, rekla nam je razrednica jedne osnovne škole iz Zagreba koja nas je zamolila da ostane anonimna.

‘Mnogima bi dobro došla doza realnosti kada im socijalna služba pokuca na vrata’

Slaže se s odlukom ministarstva da bi roditelji trebali imati obvezu dolaska na informacije, no smatra kako će roditelji to u većini slučajeva zanemariti.

– Umislili su da je škola mjesto koje će od njihove djece napraviti gotovog čovjeka i da oni ne moraju apsolutno ništa po tom pitanju napraviti. Ali zato ako dobiju lošu ocjenu, onda smo mi krivi jer smatraju da njihova zlatna djeca koju nisu ništa naučili prije nego su ih poslali u školu, zaslužuju najbolje. Zato da, podržavam ovu odluku i ne smeta mi što ću s tim informacijama imati više posla, jer mnogima bi dobro došla doza realnosti kada im socijalna služba pokuca na vrata i pita ‘odgajate li vi svoje dijete?’, poručila je razrednica.

Kada bi odluka stupila na snagu, još se ne zna, no šuška se da bi se moglo uvesti početkom školske godine 2022./2023.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.