Pretraga

Roditelji prosvjeduju protiv cjelodnevne škole, ravnatelj: Član sam HDZ-a, ali nitko mi ništa nije naredio

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je danas popis 64 škole koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Među njima je i Osnovna škola Novi Marof, a roditelji učenika te škole toliko su nezadovoljni činjenicom da će škola sudjelovati u eksperimentu da će danas od 17 sati prosvjedovati u dvorištu stare škole. No, ravnatelj kaže kako sada ne može povući tu odluku – većina u školskom odboru bila je za prijavu na javni poziv. Priznaje i da je član HDZ-a, ali tvrdi da mu nitko ništa nije naredio.

OŠ Novi Marof

OŠ Novi Marof | screenshot: Google Maps

Roditelji učenika Osnovne škole Novi Marof zbog uvođenja cjelodnevne nastave ovog će utorka u dvorištu Stare škole u 17 sati održati prosvjed. Jedna je to od škola koje su se prijavile za sudjelovanje u eksperimentalnom programu, Ministarstvo je danas objavilo i konačan popis onih koje će sudjelovati, a roditelji iz Novog Marofa traže povlačenje prijave.

Roditelji se osjećaju prevareno

Kako prenosi Danas.hr, roditelji su istaknuli da se osjećaju prevarenima jer su iz medija saznali da se njihova škola ipak prijavila za eksperimentalni program. I to, tvrde, nakon što im je ravnatelj škole Anđelko Bošnjak rekao je da se škola neće prijaviti. Većinom su na vijeću roditelja glasali protiv prijave, ali, treba naglasiti, za prijavu je trebala suglasnost školskog odbora, škole uopće nisu bile obvezne u obzir uzeti mišljenje vijeća roditelja. Predstavnik roditelja u školskom odboru bio je protiv, ali većina članova bila je za prijavu. A roditelji smatraju da je njihovo mišljenje trebalo biti ključno.

– Imali smo informativno glasanje na svim ovim sastancima da vidimo kakvo je stanje među zaposlenicima, učiteljima itd. To nije obvezivalo školski odbor, ipak smo poštovali njihovu odluku i predstavnik roditelja glasao je protiv, rekao je za Danas.hr ravnatelj Bošnjak.

Izdvojeni članak
učionica

Odabrane škole u kojima se od jeseni 2023. uvodi cjelodnevna, evo čitavog popisa

Ravnatelj: Član sam HDZ-a, ali nitko mi nije ništa naredio

Svjestan je da se roditelji pozivaju na članak 135. Zakona o odgoju i obrazovanju, ali tvrdi da za ovaj program nije potrebna suglasnost roditelja jer je ovo dio pedagoškog standarda. Za Danas.hr potvrdio je i da je član HDZ-a, ali kaže da pritisaka na njega nije bilo.

– Jesam član, ne znam zašto bi to krio. Nitko mi ništa nije naredio. Nemam pravo glasa u odboru. Kad bi školski odbor glasovao bilo bi 7-0. Svi članovi su za ova projekt. Član sam HDZ-a od ’90. godine i ja to ne krijem, rekao je Bošnjak za Danas.hr i dodao da situaciju planiraju riješiti prema Zakonu te da poziva roditelje na suradnju.

Zaključno tvrdi da škola ima plan, da se nije prijavila ‘od oka’, nego nakon detaljne analize, a naglasio je i da će sada školu opremiti da ‘bude primjer u Hrvatskoj’.