Pretraga

Doznali smo koliko osnovnih škola nema sportsku dvoranu: Uskoro bi se to trebalo promijeniti

Kako bi osnovne škole mogle početi s cjelodnevnom nastavom od 2027. godine, nedavno je objavljen prvi poziv za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje 619 škola vrijedan 302 milijuna eura. Još dva poziva očekuju se do kraja godine, a jednim bi trebala biti osigurana sredstva za dvorane jednosmjenskih škola. Kako smo doznali od Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno školsku sportsku dvoranu nema 197 matičnih škola i 986 područnih.

tjelesni, sportska dvorana

Sportska dvorana | foto: Unsplash

U tijeku je prvi javni poziv za dogradnju osnovnih škola. Prijaviti se mogu jedinice lokalne ili područne samouprave koji su osnivači škola i to sve do 31. srpnja 2024. ili do iskorištenja raspoloživih sredstava. Cilj je da sve škole imaju nastavu u jednoj smjeni kako bi bile spremne za frontalno uvođenje cjelodnevne škole do 2027. godine.

Gotovo 200 matičnih škola nema sportsku dvoranu

Do kraja godine planiraju se još dva poziva. Jedan od njih trebao bi biti posvećen dogradnji sportskih dvorana unutar škola. Koliko osnovnih škola nema sportsku dvoranu doznali smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

– Školsku sportsku dvoranu nema 197 matičnih škola i 986 područnih. To su podaci koje smo prikupili od 908 matičnih i 1.091 područnih škola, kazali su nam iz MZO-a.

Izdvojeni članak
školska dvorana za tjelesni i stara nogometna lopta

Kako će izgledati Tjelesni u cjelodnevnoj? ‘Cilj je ući u škole i pratiti spremnost djece’

Sve matične škole imaju pravo na dvoranu, ali ne i područne

Naglasili su da prema dosadašnjim Normativima prostora i opreme građevina škola, građevina školskih sportskih dvorana i školskih vanjskih igrališta sportske dvorane nisu bile predviđene za područne škole samo s razrednom nastavom. No, prema novim Normativima za područne škole s četiri i više razrednih odjela predviđena je mala dvorana veličine borilišta 10 x 10 m.

– Navedeno znači, da od 986 područnih škola koje su iskazale da nemaju dvoranu, njih 215 ima pravo na dvoranu, kao i 197 matičnih, objasnili su iz MZO-a.

Podsjetimo, upravo će Tjelesni biti jedan od predmeta koji će u cjelodnevnoj školi doživjeti veće promjene. Prema planu Tjelesnu i zdravstvenu kulturu učenicima od prvog do četvrtog razred predavat će kineziolozi, a ne učitelji razredne nastave. Povećava se i satnica za učenike četvrtog razreda za jedan sat tjedno. U 64 odabrane škole to će se dogoditi već ove jeseni jer u njima kreće eksperimentalna provedba cjelodnevne škole. O ovoj temi održali smo redakcijski podcast koji možete pogledati ispod.