Pretraga

Samo licemjeri kupuju nedjeljom?

A- A+

Komisija IUSTITIA ET PAX Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i vjernice te sve građane da se od danas, 4. ožujka 2012., pridruže akciji Europskog saveza za nedjelju, za poštivanje nedjelje kao dana počinka za sve. Smatraju kako je to dan okupljanja obitelji, dan dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti, dan Gospodnji koji kršćani svetkuju i slave.

Kao objašnjenje izjavljuju: “Kupovanje nedjeljom oblik je licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima.”

Navode kako bi građani trebali “iskazati poštovanje prema radnicama i radnicima koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece.”

Apeliraju na povećanje grupne kohezije u društvu, čovjek je za njih više od radnika i običnog potrošača.

Kritiziraju hrvatsko zakonodavstvo koje je izašlo ususret poslodavcima.

Oni koji su nametnuli svoj stav cijeloj Hrvatskoj zacijelo ne žele razumjeti da hrvatski građani ne će trošiti više, nego već troše na svoje potrebe, ako im se trgovine otvore – i nedjeljom. Jer građani će istu količinu novca trošiti od ponedjeljka do subote, budući da je subota već za većinu zaposlenika – neradni dan.”

Nadalje, referiraju se na Povelju o temeljnim ljudskim pravima iz Lisabonskog ugovora EU pa tako čl. 31 ozakonjuje “pravo na razdoblje dnevnog i tjednog odmora” te na istraživanja Međunarodne organizacije rada(ILO-OIT) i drugih institucija koje donose podatak da je “rad u neuobičajeno vrijeme, navlastito tijekom vikenda,škodljiv za sigurnost, zdravlje, dobrobit i ravnotežu između života i rada” te da je uzrok brojnih “nesreća na radu i obolijevanja”. 

Zaključno, navode kako razumiju potrebe raznih službi od općeg i javnog interesa kao što su zdravstvene, sigurnosne ustanove, koje moraju pružati svoje usluge nedjeljom, no obrušavaju se na privatne uslužne djelatnosti koje prisiljavaju tisuće žena na rad nedjeljom i blagdanima ističući da iste često rade i neplaćeno.

“Ne bježimo od činjenice da se ovim pozivom borimo i za pravo svih kršćanskih vjernika – ne samo katolika – da svetkuju danGospodnji pribivajući nedjeljnoj misi. Jer nije čovjek radi nedjelje, nego je nedjelja radičovjeka.”

Što Vi mislite o tome?