Pretraga

Sastale se stručne skupine za kurikularnu reformu: A gdje su mladi?

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, jučer je na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju s prvog sastanka voditelja Stručnih radnih skupina vezanog uz kurikularnu reformu. No, ono o čemu ministrica i dalje mudro šuti jest činjenica da i dalje nije uključila učenike u reformu.

Blaženka Divjak / foto: Marko Matijević|srednja.hr

Portal srednja.hr je početkom ovoga ljeta predstavio svoj prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj, kojemu je temelj uključivanje učenika u kurikularnu reformu, na koga god na kraju padne odgovornost za krajnju provedbu.

Time bi kurikularnu reformu dijelom gradili upravo oni na koje se kurikularna reforma najviše i odnosi, s time da bi sudjelovanje učenika bilo ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali i obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira i implementira u reformu.

Prvi sastanak: O predstavnicima učenika ni glasa

Izdvojeni članak

Postignut prvi politički obrazovni #konsenzus parlamentarnih stranaka: Učenici će biti uključeni u reformu!

Sredinom srpnja stigli su odgovori podrške svih 14 klubova zastupnika, u koje su okupljene parlamentarne stranke, a uz njih, #konsenzus su podržala i tri predstavnička tijela studenata i učenika, kao i od Vijeća mladih pri uredu predsjednice Kitarović.

Svi klubovi zastupnika su prihvatili prijedlog da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina putem javnog poziva.

Prvi sastanak Stručnih radnih skupina je obavljen jučer, ali od ministrice Divjak još nema glasa o tome na koji će način uključiti učenike u rad na reformi. Na Facebook stranici ministrice jasno je istaknuto kako joj je kurikularna reforma prva na popisu prioriteta, a s obzirom na to da je istaknula kako je prvi odrađeni sastanak voditelja SRS-a ujedno i upoznavanje, ne možemo se ne upitati kada će sastancima početi nazočiti onima kojima je reforma namijenjena – učenici?