Pretraga

Prijave za domove su zaključene, tisuće studenata ostat će bez mjesta: ‘Nedostaje nam oko 3.000 ležajeva’

Iako akademska godina službeno započinje tek za dva mjeseca, studenti se već sada moraju pobrinuti za to gdje će živjeti. Prijave za domove su gotove, a mjesta nema dovoljno za sve koji su se prijavili. Primjerice, u Zagrebu se na natječaj prijavilo skoro 10.000 studenata, a država subvencionira smještaj za njih oko 6.880. I u drugim je gradovima broj prijava veći od stvarnog broja mjesta, ali samo je u jednom od najvećih sveučilišnih planirana izgradnja novog studentskog doma.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Proteklih dana u većini su studentskih gradova zaključene prijave za smještaj u studentskim domovima u nadolazećoj akademskoj godini. Studenti koji su se prijavili na njih sada su ‘na iglama’. Većina je svjesna da je mjesta premalo i da dobar dio prijavljenih na natječaj sobu neće dobiti. Problem je to koji se ponavlja iz godine u godinu – kvote na visokim učilištima vrlo su visoke, ali unatoč tome u nekim se gradovima smještajni kapaciteti u domovima nisu povećavali godinama. To nedvojbeno utječe i na visoke cijene najmova u velikim gradovima, koje opet plaćaju studenti i njihovi roditelji.

Prijave za domove su gotove, u Zagrebu ih je za tri tisuće više nego je mjesta

Onih koji su se prijavili za smještaj u domu, ali će zbog nedovoljnog broja bodova morati koristiti tu drugu, skuplju opciju, u Zagrebu je i ove godine oko tri tisuće.

– Za subvencionirani smještaj u akademskoj godini 2023./2024. pristiglo je gotovo 10.000 prijava. Ukupno se raspoređuje 6.880 studenata na subvencionirani smještaj putem natječaja Studentskog centra u Zagrebu, kažu za srednja.hr iz Studentskog centra u Zagrebu.

Svjesni su i da se tema širenja kapaciteta intenzivira početkom svake akademske godine.

– Nažalost Studentski centar u Zagrebu kao neprofitna organizacija ne može vlastitim sredstvima značajnije utjecati na povećanje kapaciteta bez podrške grada Zagreba, resornog ministarstva i Vlade RH. Iz broja prijava koje pristignu na natječaj za subvencionirani smještaj, lako se može zaključiti da nedostaje oko 3.000 ležajeva, a svake godine pristiže i sve veći broj zahtjeva za smještaj stranih državljana – studenata koji dolaze na međunarodnu razmjenu ili cjelokupan studij u RH, navode iz SC-a Zagreb.

Kada smo nedavno pisali o statistici DZS-a, prema kojoj je lani bez doma ostalo preko pet tisuća prijavljenih, kontaktirali smo i studentske predstavnike među kojima je Ivan Pavao Boras. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu itekako je svjestan ovog problema u našem glavnom gradu. Osim povećanja kapaciteta, studentima bi pomoglo i subvencioniranje privatnog smještaja, što je nedavno i uvedeno, kao i davanje državnih stanova na korištenje. Smatra, rekao nam je tada, i da bi se trebala bolje regulirati dodjela tzv. ‘privremenog smještaja’ van natječaja.

– U Zagrebu studenti ne mogu biti zadovoljni situacijom sa smještajem, već smo se dosta naslušali oko privremenog odnosno privilegiranog smještaja i načina na koji ga studenti dobivaju, rekao je nedavno Boras za srednja.hr.

Izdvojeni članak
Peti paviljon Studentskog doma Stjepan Radić Sava

I prošle godine 5.818 studenata ostalo bez sobe u domu: Evo zašto je to veliki problem

U Zagrebu 1.275 studenata može dobiti subvenciju za stanovanje kod privatnog stanodavca

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je donijelo odluku prema kojoj će se studentima sufinancirati smještaj kod privatnih stanodavaca. Iznos je povećan s 26,4 eura mjesečno, na 60 eura mjesečno. Povećan je i broj studenata koji je mogu dobit, a u Zagrebu će se ona dodijeliti 1.275 studenata.

–  Studentski centar u Zagrebu raspisat će novi natječaj za dodjelu subvencije studentima podstanarima u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji tijekom studenog. Studenti koji su sudjelovali u natječaju za subvencionirani smještaj u studentskome domu, a nisu ostvarili pravo na smještaj, svoju molbu će samo dopuniti s potrebnim dokumentima (potvrda o boravištu, broj osobnog bankovnog računa), dok će ostali studenti trebati predati svu potrebnu dokumentaciju sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, kažu iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Gotove prijave za studentske domove, evo kada bi trebali izaći rezultati natječaja u četiri velika grada

U drugom najvećem gradu planira se gradnja novog doma

I u Splitu su završene prijave za domove, a očekivano, i ondje ih je više nego što se dodjeljuje mjesta.

– Pristiglo je 2.568 prijava. Dodjeljujemo 1.173 mjesta u studentskim domovima, te 220 mjesta u Učeničkom domu za akademsku 2023./2024. godinu.+, rekli su nam iz SC-a Split.

Dobra vijest je da se u našem drugom najvećem sveučilišnom gradu planira izgradnja novog studentskog doma u blizini Sveučilišne knjižnice. Dom bi trebao imati između 600 do 800 novih mjesta. I u Splitu država ove godine sufinancira privatni smještaj, po 60 eura mjesečno moći će dobiti 60 studenata.

– Natječaj za dodjelu subvencije kod privatnog stanodavca, za 2023./2024., je isti kao i za smještaj u studentski, ili učenički dom, samo ćemo u listopadu uputiti pozive onim studentima koji ostanu ispod crte (rang lista), odnosno onim studentima koji ne ostvare pravo na studentski, ili učenički dom, u 2023./2024.., za dostavom potvrde boravišta, te ćemo im sukladno njihovim bodovima dodijeliti 280 subvencija, koje je kvotom propisao MZO, kažu iz splitskog SC-a.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objavilo koliko mjesta u domovima sufinancira: Za skupinu studenata ljetni smještaj – besplatan

U Rijeci prijavu ispunilo 2.138 kandidata za smještaj

U Rijeci je ove godine e-molbu ispunilo je 2.138 prijavitelja, što ukazuje na to da je potražnja za domskim smještajem velika, odnosno veća nego prošle godine, kažu nam iz tamošnjeg Studentskog centra. No, natječajem se dodjeljuje samo 1.250 ležajeva.

– S obzirom na to da potražnja za domskim smještajem znatno premašuje ponudu, a osim toga ista i raste, jasno je da u Rijeci postoji potreba za proširenjem odnosno izgradnjom novih smještajnih kapaciteta. Stoga se nadamo proširenju kapaciteta te vjerujemo da će se u uskoro pronaći način odnosno rješenje za financiranje izgradnje dodatnih smještajnih kapaciteta, navode iz SC-a u Rijeci.

I ondje se ove godine dodjeljuje subvencija za privatni smještaj, a za njenu dodjelu raspisivat će se novi natječaj. Subvenciju, prema odluci Ministarstva, može dobiti 300 riječkih studenata.

Izdvojeni članak
stanarina_subvencija

Povećava se iznos subvencije za privatni smještaj studentima koji ne upadnu u dom

I u Osijeku se sufinancira privatni smještaj

Omjer prijava i broja mjesta u domovima sličan je i u Osijeku, vidljivo je to iz podataka koje smo zatražili od tamošnjeg Studentskog centra.

– Na natječaj za smještaj u studentske domove u Osijeku u akademskoj godini 2023./2024. pristiglo je 2.049 prijava. Natječajem se dodjeljuje 1.366 mjesta, od čega u Novom paviljonu 776 mjesta, u Novom domu 397 mjesta i u Studentskom domu IGK 193 mjesta. Pravo na smještaj prema odluci ministra može ostvariti 30 studenata. Sveučilište u Osijeku raspolaže s 20 mjesta za potrebe smještaja studenata iz programa Erasmus te s 30 mjesta za potrebe smještaja gostujućih nastavnika i studenata na sastavnicama Sveučilišta, kažu iz Osijeka.

Ondje trenutačno nije u planu proširenje kapaciteta u studentskim domovima.

– Ove akademske godine 2022./2023., svi studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u domove, pozvani su na useljenje. Na temelju odluke ministra dodijelit će se subvencija smještaja kod privatnog stanodavca za 173 studenta koji ne ostvare pravo na smještaj u studentskom domu, prema pravilu prvenstva određenom konačnom rang listom, navode iz Osijeka.

Napomenimo za kraj kako bi u nekim studentskim centrima prvi rezultati natječaja trebali izaći već tijekom idućeg tjedna, o čemu više možete čitati ovdje.