Pretraga

SDP traži smanjenje školarina za studente i stanarina u domovima

A- A+

SDP je održao online press konferenciju o online nastavi i državnoj maturi. Na njoj su sudjelovali saborska zatupnica Sabina Glasovac, predsjednik SDP-ovog savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije Emil Tafra te  voditeljica SDP-ove Koordinacije za obrazovanje, Danijela Pustahija Musulin. Govorili su o tome što bi Ministarstvo obrazovanja još trebalo učiniti i zašto matura ne bi smjela biti online.

pixabay.com

Na press konferenciji održanoj online, Sabina Glasovac istaknula je da je u ovim trenucima nužno pružiti punu podršku učiteljima i nastavnicima i djeci i roditeljima. Kako je rekla, Ministarstvo obrazovanja treba prekinuti neizvjesnost te ne treba samo govoriti da postoje scenariji a, b i c kada je riječ o maturi, nego se treba reći koji su to scenariji.

Online matura nije prihvaljiva

Izdvojeni članak

Borba argumentima: Mladež HDZ-a i SDP-a na debati o položaju mladih u Hrvatskoj

– Vrijeme je da se umiri djecu i roditelje, i to tako da im se kaže koji je to scenarij a, koji b i koji c i što nas čeka, rekla je Glasovac.

Govorila je i o tome da SDP od Ministarstva traži dodatno rasterećenje učenika od gradiva te je navela razloge zbog kojih je online matura neprihvatljiva, a to su u biti neujednačeni uvjeti u kojima bi se pisala.

Traže i da se matura piše u sažetom obimu i to tako da se iz ispita isključi gradivo dugog polugodišta 4. razreda. Uz to, traže da se ozbiljno razmotri pomicanje mature “jer je već sada jasno da se neće moći provesti kako je planirano”.

– Ministarstvo s osnivačima mora donijeti odluku o pomicanju rokova za upis u osnovnu i srednju školu. Ministarstvo nije ništa reklo što će se dogoditi s tim, govorila je Glasovac.

Ministarstvo je trebalo osnovati Krizni stožer za obrazovanje

Kada je riječ o studentima, tražila je da se razmotri snižavanje školarina za fakultete i cijene studentskih domova. To je rekao i Emil Tafra koji je istaknuo da je važno reagirati na studentski standard.

– Mislim da je odgovorno reći da sve što radimo ne može nadomjestiti klasičan nastavni proces. Nemaju svi studenti i učenici jednaku mogućnost pristupa takvom nastavnom procesu, ovisi o tome u kakvom su smještaju, kakve imaju tehničke mogućnosti , veze s internetom. Jednakost pristupa obrazovanju koja je jako važna je narušena, rekao je on.

Govorio je i o tome da Ministarstvo nije osnovalo Krizni stožer za obrazovanje koji bi obuhvatio čitavu obrazovnu vertikalu, te je rekao da je nužno da se to što prije napravi. Na pitanje novinara o razmatranju promjena upisnih kvota, rekao je da je to već duže vrijeme problem, ali da su upisne kvote pod ingerencijom sveučilišta te da se ta stvar mora ozbiljnije sagledati u čitavoj vertikali da bi se donijele dugoročne odluke.