Pretraga

Sigurno ćete pogriješiti struku – pogledajte koji su najpoželjniji poslovi kod Hrvata

A- A+

Dok maturanti i osonovci tek razmišljaju koji životni put izabrati većina njihovih starijih kolega se već razočarala svojim izborom zanimanja. Naime, istraživanje EduCentra pokazuje da bi više od 70 posto Hrvata svoj posao iz snova zamjenili nekim bolje plaćenim zanimanjem. Pogledajte koji su poslovi najpoželjniji.

ezadar.hr

Istraživanje pokazuje da su najprivlačnija zanimanja budućnosti kao što su medicina, farmacija ili pak IT. Očekivano visoko su i struke u kojima se vrti lova. – Ekonomija, financije, pa da budem gospon čovjek, objasnio je svoj izbor jedan od sudionika.

Također vrlo interesantno je i to da velik broj gimnazijalaca žali zbog svojeg izbora srednje škole. Mnogi bi se danas, da mogu birati, opredjelili za strukovne škole kako bi bili sam svoj gazda. Tek četvrtina je zadovoljna poslom kojim rade i to uglavnom iz područja informatike i bankarstva. Razlog tomu leži u relativno dobrim mogućnostim zaposlenja.

Većina od pestotinjak sudionika online ankete je zaključilo da su pogriješili u odabiru zanimanja, a svoj pogrešan izbor najčešće pravdaju neiskustvom i nezrelošću u toj presudnoj životnoj fazi. –  Mladost ludost. Djeci od 18 godina nedostaje stručnog usmjerenja da bi mogla pravilno izabrati, otkrio je jedan ispitanik uzroke ovakvih rezultata.