Pretraga

Sin predsjednika Milanovića dobio je dvije javne stipendije: ‘Morat će donijeti odluku’

A- A+

Sin predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji pohađa Klasičnu gimnaziju, početkom ožujka ostvario je pravo na stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost. Stipendija je to za koju se boduju ocjene te ostvareni uspjesi na natjecanjima u znanju i/ili sportu, a kako se predsjednikov sin profesionalno bavi sportom, nije začudilo što je na listi dobitnika bio 75. od ukupno 180 stipendista. No, ovih dana doznalo se kako predsjednikov sin već prima stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) iz državnog proračuna. Obje stipendije neće moći primati jer učenik ili student može primati najviše jednu javno financiranu stipendiju i eventualno uz to neku privatnu stipendiju.

milanović

Foto: srednja.hr

Kada se početkom mjeseca proširila vijest da je sin predsjednika Milanovića dobio stipendiju za izvrsnost u Gradu Zagrebu od 2.700 kuna mjesečno, sam predsjednik Milanović odmah je stao u obranu svog sina. Odmah je kazao kako je njegov sin uspješan te da prima nekoliko stipendija. Kako je istražio Hrvoje Krešić, novinar Dnevnika Nove TV, jedini problem koji otvara ova priča upravo je ono što je rekao predsjednik. Njegov sin već prima jednu stipendiju iz državnog proračuna, i to sportsku Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koja iznosi 155 eura mjesečno.

‘Odluku će morati donijeti’

– Kriteriji jasno utvrđuju koji su to rezultati kojima on automatski postaje stipendist HOO-a. Sve ide preko Hrvatskog hrvačkog saveza koji je direktan posrednik između sportaša i HOO-a. Kada je predsjednikov sin aplicirao za dodjelu stipendije Grada, još uvijek nije bila donesena odluka HOO-a o stipendiranju posebno nadarenih i uspješnih mladih sportaša tako da u tom trenutku nije ni postajala mogućnost da se primaju dvije stipendije istovremeno. No, u svakom slučaju, odluku će morati donijeti, kazali su iz hrvačkog kluba Metalac za Dnevnik.hr.

Naime, student istovremeno može primati samo jednu stipendiju financiranu javnim sredstvima i uz to eventualno stipendiju koja dolazi iz privatnih izvora. U samom natječaju za stipendije Grada Zagreba stoji da se uz tu stipendiju ne može istovremeno primati još jedna javnim novcem. Budući da ugovori za stipendije još nisu potpisani, predsjednikov sin od stipendije još uvijek može odustati. Ako ju pak prihvati, morat će odustati od one sportske Hrvatskog olimpijskog odbora.

Izdvojeni članak
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović na inauguraciji

Sin predsjednika Milanovića dobio je stipendiju Grada Zagreba, mjesečno prima 2.700 kuna

Ako prihvati gradsku stipendiju, morat će vraćati novac one druge

– Ako se odluči za stipendiju Grada Zagreba, ugovor o dodjeli one druge stipendije treba razvrgnuti i vratiti novac ili kako mu već stoji u tom ugovoru u kojem su specificirani uvjeti pod kojima se ugovor može razvrgnuti, objasnio je Pavel Gregorić iz Povjerenstva za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost, prenosi Dnevnik.hr.

Kao što smo već pisali, predsjednikov sin stipendiju Grada Zagreba dobio je na temelju izvrsnih ocjena i izvrsnih sportskih rezultata u hrvanju. Podsjetimo, predsjednikovom sinu prošle su godine podignute zaključne ocjene matematike i latinskog u petice nakon što je prva dama Sanja Musić Milanović kritizirala rad nastavnice matematike u Klasičnoj gimnaziji. Nastavnica matematike kazala je kako je ravnateljica na nju vršila pritisak da promijeni ocjene. Ravnateljica je potom nastavnici izrekla opomenu pred otkaz koju je poništio školski odbor, a situacijom se bavi i USKOK. Da je predsjednikov sin na kraju i imao zaključene dvije četvorke, i dalje bi dobio stipendiju Grada Zagreba.