Pretraga

Ipak još nije gotovo: USKOK istražuje skandal s poklanjanjem ocjena u Klasičnoj gimnaziji

A- A+

Čini se kako skandal s poklanjanjem ocjena u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu ipak nije okončan. Ocjena iz matematike i latinskog mimo procedure poklonjena je i sinu predsjednika Republike Hrvatske, a nakon što je njegova supruga Sanja Musić Milanović vršila pritisak na školu dopisom u kojem proziva nastavnicu matematike za nepravilnosti u radu. Ovom aferom sada se bavi i USKOK.

sanja musić milanović

Sanja Musić Milanović
Foto: Screenshot Youtube | srednja.hr

Jutarnji list doznaje da policija po nalogu USKOK-a provodi izvide u aferi poklanjanja ocjena u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Postupanje je, piše Jutarnji, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, tajno te iz MUP-a nisu u mogućnosti dostaviti detaljnije informacije.

Poklonjene ocjene nisu poništene

Podsjetimo, nekolicini učenika, uključujući i sinu predsjednika RH, promijenjene su ocjene nakon što je Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika poslala mail ravnateljici koji je sadržavao pritužbe na rad profesorice matematike. Njenom sinu su, nakon što je ocjena već bila zaključena pred razredom, ocjene izmijenjene nakon spomenutog dopisa, pa je prošao treći razred s prosjekom 5.o. Nakon što su informacije o ovom slučaju objavljene u medijima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u školu je poslalo inspekciju, a profesorica matematike izjavila je inspektoru da je na nju vršen pritisak kako bi promijenila ocjenu.

Tijekom inspekcijskog nadzora provedenog u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu uočen je niz administrativnih propusta u radu škole, odnosno ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. Izdan je prekršajni nalog ravnateljici i školi te joj je predloženo da pisano upozori nastavnicu matematike. No, poklonjene ocjene sinu predsjednika republike nisu poništene – u izvješću inspekcije stoji da su ocjene formalno-pravno valjane jer su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća, koje potvrđuje ocjene.

Izdvojeni članak
ulaz u zgradu klasične i XVI. gimnazije u Zagrebu

Epilog skandala s dizanjem ocjene sinu predsjednika: Profesorica dobila opomenu pred otkaz

Lovrić: ‘Ravnateljica pod pritiskom inspekcije radi dodatnu grešku’

Ravnateljica je, kako joj je inspekcija i predložila, nastavnici matematike ovih dana uručila opomenu pred otkaz. Na upit što je s profesoricom latinskog, koja je također mijenjala ocjene, ravnateljica nam nije odgovorila. Da će se policija baviti ovim slučajem, izvijestila je i prosvjetna inspekcija te ministar Radovan Fuchs još u srpnju. Policiji je slučaj proslijeđen radi tvrdnje profesorice matematike da se na nju vršio pritisak da izmjeni ocjenu.

– Ovo je posao za policiju, otišla je prijava prema policiji koja ima ovlasti da ispita profesoricu i da utvrdi, rekao je Fuchs u srpnju.

Jutarnji doznaje  i da je mlada nastavnica u jeku afere postala članicom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, odakle potvrđuju da je opomenu pred otkaz dobila temeljem nalaza inspektora – za naknadno upisivanje ocjena u e-dnevnik, jer nije javno objavila termine primanja roditelja te zato što su učenici pušteni sa sata ranije. Predsjednica sindikata Nada Lovrić za Jutarnji je rekla da je opomena pred otkaz prevelika sankcija za ove propuste.

– Žao nam je što ravnateljica nije imala hrabrosti oduprijeti se pritisku gospođe Milanović, a sada pod pritiskom inspekcije radi dodatnu grešku. Naime, inspektor je u nalazu naveo kako ravnateljica može (ali, ne i da mora, nap.a.) uručiti pismenu opomenu, na čemu ravnateljica očito i temelji svoju odluku, rekla je Lovrić za Jutarnji.