Pretraga

Poništena opomena pred otkaz nastavnici iz Klasične koja je sinu predsjednika poklonila ocjenu

A- A+

Školski odbor Klasične gimnazije poništio je opomenu pred otkaz nastavnici iz matematike. Nastavnica je tu opomenu, podsjetimo, dobila nakon što je van uobičajene procedure nekolicini učenika, među ostalim i sinu predsjednika države, povisila zaključnu ocjenu. Ona je tvrdila da je bila pod pritiskom ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić pa je nakon opomene od Školskog odbora zatražila zaštitu. Sada ju je i dobila.

XVI. gimnazija, klasična gimnazija

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Gotovo su tri mjeseca prošla od skandala u Klasičnoj gimnaziji gdje je nastavnica matematike, navodno pod pritiskom ravnateljice, van predviđene procedure poklonila višu ocjenu nekolicini učenika, među ostalim i sinu predsjednika Zorana Milanovića. Nakon inspekcijskog uvida, prema kojem je poklonjena ocjena pravovaljana, ipak je od ravnateljice škole Zdravke Martinić Jerčić dobila opomenu pred otkaz. Kako doznaje Telegram, ta je opomena sada poništena.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

Četiri glasa za, tri protiv

Školski odbor te gimnazije u ponedjeljak je većinom glasova, piše Telegram, poništio odluku ravnateljice. Potvrdila im je to predsjednica Školskog odbora, profesorica Tajana Neral. Kako je rekla za portal, na održanoj su sjednici članovi tog odbora, inače temeljnog upravljačkog tijela škola, nakon rasprave s četiri glasa za i tri glasa protiv usvojio ‘zahtjev za zaštitu prava kolegice iz matematike’.

Usvajanjem tog zahtjeva, navodi Neral dalje, poništena je opomena pred otkaz spomenutoj nastavnici. Telegram neslužbeno doznaje, za poništenje opomene glasala su tri predstavnika škole i predstavnik roditelja, a protiv su bila tri člana predstavnika Grada Zagreba. Ta odluka dolazi, podcrtava Telegram, nakon što je nastavnica matematike zatražila zaštitu svojih prava.

Podsjetimo, inspekcijski je nadzor u toj školi utvrdio neke nepravilnosti u radu nastavnice, a zbog njenih navoda da je ravnateljica vršila pritisak da se zaključi viša ocjena, cijeli je slučaj završio i na policiji. Ostaje tek za vidjeti hoće li doći do ozbiljnijih sudskih postupaka.

Pisali smo o još jednom skandalu

Ovo, napomenimo, nije jedini skandal s poklanjanjem ocjena van uobičajene procedure. Nedavno smo pisali o slučaju iz XVI. gimnazije, koja s Klasičnom, koincidentno, dijeli zgradu. Tamo je ravnateljica Nina Karković, nakon provedenog nadzora Agencije za odgoj i obrazovanje te, kako nam je rekla, usmene upute prosvjetne inspekcije jednom učeniku pobrisala dvije jedinice iz fizike i podigla zaključnu ocjenu s dobar (3) na vrlo dobar (4). Sve to unatoč protivljenju nastavnice fizike.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, XVI. gimnazija

Ministarstvo se oglasilo o skandalu u XVI. gimnaziji: Stali u obranu ravnateljice protiv svojeg Povjerenstva

Cijeli je slučaj dobio novu dimenziju kada je komisija koju je imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja provela drugostupanjski nadzor. Nastavnice koje su provodile postupak utvrdile su da se jedinice nisu smjele selektivno brisati; trebalo je poništiti sve ocjene ili ne poništiti nijednu. No, Ministarstvo je, u dosta nadrealnoj situaciji, odlučilo ignorirati mišljenje komisije koju je samo imenovalo pa su za srednja.hr kazali da ravnateljica nije učinila ništa loše kad je pobrisala jedinice.

Istaknuli smo, napomenimo, tu nekoliko nelogičnosti; od toga da je drugostupanjski nadzor utvrdio drugačije pa sve do činjenice da brisanje jedinica ne znači nužno višu zaključnu ocjenu. Za kraj napomenimo da je otac učenika kojemu je povišena ocjena u jednom navratu, prije no što je proveden ijedan nadzor, u dopisu školi problematizirao dvije jedinice jer je smatrao da one priječe njegova sina od više zaključne ocjene.