Pretraga

Sin predsjednika Milanovića dobio je stipendiju Grada Zagreba, mjesečno prima 2.700 kuna

A- A+

Nakon urgiranja Sanje Musić Milanović, sinu predsjednika RH Zorana Milanovića na kraju su prošle nastavne godine podignute dvije već zaključene ocjene, s četvorki na petice. Ove je godine sin predsjednika ostvario pravo na stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost, za koju se boduju upravo ocjene te uspjesi na natjecanjima u znanju i/ili sportu.

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović na inauguraciji

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović na inauguraciji | screenshot: HRT

Sin predsjednika Republike Hrvatske, učenik Klasične gimnazije, našao se na listi ovogodišnjih dobitnika stipendije Grada Zagreba. Grad Zagreb i ove godine dodjeljuje stipendije u pet kategorija – za izvrsnost, za socio-ekonomski status, za deficitarna zanimanja, učenicima i studentima s invaliditetom te pripadnicima romske manjine.

Boduju se isključivo ocjene i uspjesi na sportskim ili natjecanjima u znanju

Predsjednikov sin dobio je stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost, a ona za učenike iznosi 2.700 kuna mjesečno te se dodjeljuje za deset mjeseci školske godine. Na listi je 75. po redu, a ukupno se dodjeljivalo 180 stipendija. Predsjednikov sin na natječaju je prikupio ravno 14 bodova, prvi učenik na rang listi imao ih je 25,42, a zadnja na listi ostvarila je 11,62 boda.

Kada je riječ o gradskoj stipendiji za izvrsnost, za ostvarivanje prava u toj kategoriji nema nikakvog socijalnog kriterija. Učenici koji se prijave za stipendiju za izvrsnost Grada Zagreba moraju biti državljani RH, redoviti učenici trećeg ili višeg razreda škole u Zagrebu, trebaju imati prebivalište u Zagrebu najmanje godinu prije objave natječaja, a morali su završiti prethodne razrede s odličnim uspjehom te ne smiju biti ponavljači razreda.

U ovogodišnjem natječaju stoji da će kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije biti uspjeh u školovanju te izvannastavna i izvanškolska postignuća u prethodne dvije školske godine u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta, odnosno sudjelovanje na međunarodnim ili državnim natjecanjima. Učenik uz ovu ne smije primati druge stipendije iz javnih izvora.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

‘On bi i s dvije četvorke bio vrlo visok’

Podsjetimo, upravo su ocjene predsjednikova sina potkraj prošle školske godine digle veliku buru u javnosti. Nakon dopisa prve dame Sanje Musić Milanović, u kojemu ravnateljici Klasične gimnazije kritizira rad nastavnice matematike, sinu predsjednika izmijenjene su dvije već zaključene ocjene – četvorke iz matematike i  latinskog pretvorene su u petice. Nastavnica matematike tvrdila je da je na nju pritisak za izmjenom ocjene vršila ravnateljica. Ravnateljica je, pak, nakon uvida inspekcije nastavnici izrekla opomenu pred otkaz, koju je kasnije poništio školski odbor. Aferom se bavi i USKOK.

Novinarka Jutarnjeg lista, Mirela Lilek, kontaktirala je člana povjerenstva za dodjelu ove stipendije koji kaže da u ovome ne vidi ništa zanimljivo jer mladić ima svjedodžbe s izvrsnim ocjenama i ostvaruje izvrsne sportske rezultate. Naime, mlađi sin predsjednika i stipendist grada Zagreba osvaja odličja u hrvanju. Na pitanje novinarke bi li dobio stipendiju i uz dvije četvorke, član povjerenstva rekao je.

– Da, dobio bi. Formula je takva da se gleda prosjek ocjena, a on bi i s dvije četvorke bio vrlo visok, izjavio je član povjerenstva za Jutarnji list.