Pretraga

Epilog skandala s dizanjem ocjene sinu predsjednika: Profesorica dobila opomenu pred otkaz

A- A+

Slučaj podizanja ocjene iz matematike sinu predsjednika RH, nakon dopisa Sanje Musić Milanović školi, dobio je svoj epilog. Profesorica matematike, koja je pred inspekcijom tvrdila da je bila pod pritiskom da mu podigne ocjenu, dobila je opomenu pred otkaz. Ravnateljica istodobno ne odgovara na upit što je s profesoricom latinskog, koja je također nakon zaključivanja ocjene podigla ocjenu sinu predsjednika.

klasična gimnazija zagreb

Foto: srednja.hr

Kako je doznao portal Telegram.hr, profesorici matematike u Klasičnoj gimnaziji Zagreb izrečena je opomena pred otkaz, nakon što je naknadno povisila zaključnu ocjenu sinu predsjednika Republike. Sve se to dogodilo, kako su mediji višekratno izvještavali, nakon što je školu više puta kontaktirala prva dama Sanja Musić Milanović.

Nastavnica nema pravo žalbe

Telegram.hr prenosi da im je potvrđeno iz dva međusobno neovisna i upućena izvora da je ovu mjeru profesorici matematike izrekla je ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić, a opomenuta je zbog naknadnog mijenjanja zaključene ocjene, ali i drugih propusta u radu –  puštanja učenika sa sata i neobavješćivanja roditelja o terminima informacija. Nastavnica matematike, prenosi Telegram, na mjeru nema pravo žalbe.

Podsjetimo, u srpnju su gotovo svi mediji tjednima pisali o načinu na koji je supruga predsjednika vršila pritisak na zagrebačku Klasičnu gimnaziju gdje je njen mlađi sin završio treći razred. Nakon maila u kojem je upozoravala na nepravilnosti njenom su sinu, van svake procedure, kao i još desetak učenika, povišene već zaključene ocjene iz matematike i latinskog jezika. Zbog svega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tu školu poslalo prosvjetnu inspekciju.

Poklonjena ocjena nije poništena

Tijekom inspekcijskog nadzora provedenog u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu uočen je niz administrativnih propusta u radu škole, odnosno ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. Izdan je prekršajni nalog ravnateljici i školi te joj je predloženo da pisano upozori nastavnicu matematike. No, poklonjene ocjene sinu predsjednika republike nisu poništene. Dakle, nastavnica je dobila opomenu pred otkaz, iako u izvješću inspekcije rada stoji da su ocjene formalno-pravno valjane.

– Vezano uz promjene zaključenih ocjena, inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja 2022. godine. Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene, da su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća jer je Razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene čime su ocjene formalno-pravno valjane, stoji u dopisu MZO-a o rješenju prosvjetnog inspektora.

Izdvojeni članak
sanja musić milanović

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

Ravnateljica ne odgovara: Što je s latinskim?

Podsjetimo, nakon nalaza se oglasio i ministar Radovan Fuchs koji je kazao da je radi izjave profesorice matematike da se na nju vršio pritisak da promijeni ocjenu ‘otišla prijava prema policiji koja ima ovlasti da ispita profesoricu’. U srpnju je ministar rekao i da je inspektor preporučio uručivanje opomene pred otkaz jer je nastavnica ‘priznala da je promijenila ocjene i to nije u redu’ te da je ‘mogla jednako tako odbiti mijenjati ili dopisivati ocjene’.

Nakon što smo jutros na redakcijski mail dobili neslužbenu informaciju u tome da je nastavnici uručena opomena pred otkaz, ravnateljici Zdravki Martinić-Jerčić poslali smo upit da nam to i službeno potvrdi. Pitali smo je zašto je tako postupila, s obzirom na to da u rješenju prosvjetnog inspektora stoji da se to predlaže, a ne da je obvezno. Jedno od pitanja bilo je ono i je li isto postupila prema nastavnici latinskog, koja je isto mijenjala ocjene nakon što su zaključene i da nam obrazloži svoje postupanje u slučaju latinskog. Iako smo odgovor zamolili do 15 sati, do zaključenja teksta odgovor nije pristigao, a na telefonski poziv u uredu ravnateljice nitko nam nije odgovorio.