Pretraga

Sindikat oštro o novim koeficijentima: ‘Učitelj početnik i predavač na faksu imaju istu plaću, nezamislivo’

A- A+

Nezadovoljstvo novim koeficijentima i načinom na koji ih je Vlada određivala u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja (NSZZVO) ne jenjava. Na današnjoj konferenciji za medije iz tog sindikata poručuju – Vlada je narušila ključno načelo Zakona o jednakoj plaći za jednak rad. Ističu, predavač na faksu i učitelj početnik koji je kod njega do jučer polagao ispite, imaju istu plaću, što im je nezamislivo. Iz Sindikata hrvatskih učitelja još je u četvrtak najavljeno kako im predstoji detaljna analiza triju uredbi koje su zaprimili. Usporedbu koeficijenta učitelja s koeficijentom stručnog savjetnika za trening i obuku konja u koju se upuštaju pojedini učitelji nazvali su ‘manipulativnom’ i ‘nonsensom’.

Prosvjed zaposlenika škola u studenom 2019., za vrijeme velikog štrajka prosvjetara

Prosvjed zaposlenika škola u studenom 2019., za vrijeme velikog štrajka prosvjetara | foto: srednja.hr

Sindikati javnih službi u srijedu su konačno dobili cjelovitu Uredbu o koeficijentima, a tog dana je počeo teći i 15-dnevni rok za očitovanje na prijedloge Vlade. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja već je danas održao konferenciju za medije – krajnje su nezadovoljni predloženim sustavom koeficijenata.

Visokoškolski sindikat ne krije nezadovoljstvo

Ako se pita ovaj sindikat – cjeloviti dokument Uredbe donosi tek minimalne, kozmetičke promjene u odnosu na koeficijente koji su Sindikatu prikazani krajem prošle godine te srozava društvenu poziciju zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju.

– Proces donošenja Uredbe bio je katastrofalan. Upozoravali smo, slali argumente, analize, nisu nas slušali. Očekujem da nas u ovih 15 dana slušaju i čuju i da se stvari ozbiljno promijene. Ako Vlada nema novac za znanstvenike i profesore, znamo što nam je činiti, upozorio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata.

Smatraju da je iz Uredbe koju su dobili u srijedu jasno da je Vlada ostala kod sužavanja raspona plaća znanstveno-nastavnih i znanstvenih radnih mjesta te je odbila ojačati motivaciju mladih ljudi da se bave znanošću i privući ih u sustav.

– Što smo dobili? Ispravkom starih nepravdi stvorene su nove. Urušavaju se karijerne perspektive i bit će jako teško zadržati ljude u znanosti i visokom obrazovanju ako ne vide svjetlo na kraju tunela, kazao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Objavljeni novi koeficijenti: Pogledajte što Vlada nudi nastavnicima u školama i na faksevima

‘Učitelj koji je do jučer polagao ispite kod predavača na fakultetu ima istu početnu plaću kao on’

Tvrde kako je Vlada ponizila nastavna radna mjesta predavača ponizila i degradirala ih unutar sustava, ali i u odnosu na druge javne službe. U dobroj poziciji nisu niti stručni suradnici na fakultetima i institutima, leksikografi, nedostaju koeficijenti knjižničara, a problema će, ističu u NSZVO-a, biti i oko koeficijenata neznanstvenog i nenastavnog osoblja. Istaknuli su i primjer IT stručnjaka u visokom školstvu, smatraju da bi ti stručnjaci, ako ovaj prijedlog zaživi, bili znatno zakinuti u odnosu na svoje kolege u drugim državnim i javnim službama.

– Učitelj koji je do jučer polagao ispite kod predavača na fakultetu ima istu početnu plaću kao on. Nezamislivo je da u jednom sustavu dođe do takve pogreške. Da bi napredovali, predavači moraju izlagati na znanstvenim skupovima i objavljivati radove, dok učitelji imaju znatno blaže kriterije, istaknula je Ivana Bašić, viša lektorica i sindikalna povjerenica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Iz NSZVO-a navode i da dobivaju ogromnu količinu primjedbi članova, što im je dodatna potvrda da je posao ‘odrađen loše’. Smatraju i da svoju odgovornost u svemu, osim Vlade, snosi i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ‘koje je do sada propustilo adekvatno se pobrinuti za svoj resor i ljude koji u njemu rade’.

Čitavu konferenciju za medije poslušajte u nastavku:

SHU tek treba analizirati dobivene uredbe

Putem Facebooka u četvrtak se o temi koeficijenata oglasio i najveći sindikat u školstvu, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU). Navode da će u propisanom periodu analizirati sve uredbe koje je im je Vlada dostavila, uključujući i one koje sadrže platne razrede i raspone sukladno kriterijima vrednovanja.

– O mjerilima vrednovanja raspravljalo se na radnoj skupini za izradu Zakona o plaćama. Upravo zahvaljujući Sindikatu hrvatskih učitelja uvršten je niz dodatnih kriterija koji se dodatno primjenjuju za zaposlenike u sustavu obrazovanja. Svaki sindikat je imao priliku, odnosno statutarnu dužnost, sudjelovati u izradi Zakona te davanju prijedloga, što su neki ispunili, dok drugi nisu.
Sindikat hrvatskih učitelja odgovorno pristupa ovoj obvezi te bilo kakve navode o iskazivanju zadovoljstva/nezadovoljstva (prije nego što je uopće postojala mogućnost uvida u navedene dokumente, jer nisu niti bili dostavljeni) smatramo neodgovornim i predmetom svjesne manipulacije informacijama, priopćili su iz SHU-a dodajući kako će svoje primjedbe, sugestije i prijedloge iznijeti tek nakon kvalitetne analize i u zadanom roku.

Navode i kako se je tijekom niza sastanaka primarno razgovaralo o koeficijentu nositelja odgoja i obrazovanja i specifičnostima, dok su im koeficijenti zajedničkih radnih mjesta u javnim službama predočeni protekli ponedjeljak.

– Koeficijent učitelja, kako smo vas već informirali tijekom pregovora za Temeljni kolektivni ugovor, je bio 1,900 (10% uvećanje i 5% kroz osnovicu), čime je u tom momentu bio ispunjen zahtjev sindikata o uvećanju plaće od 15%. Svi daljnji razgovori vezani uz koeficijente bili su usmjereni rastu svih predloženih koeficijenata. Koeficijent 1,930 predstavlja rast hibridnog koeficijenta za 11,11%, 1,950 za 12,25%, 1,970 za 13,40%. Analiza dostavljenih dokumenata će nam omogućiti usporedbu radnih mjesta u obrazovanju s radnim mjestima koja su s njima usporediva, što je preduvjet argumentiranih prijedloga, navode iz SHU-a.

Izdvojeni članak

Sindikati se sastali s vladajućima oko koeficijenata, nisu svi zadovoljni: ‘Uvijek je štrajk opcija’

‘Usporedba’ koeficijenta učitelja s koeficijentom stručnog savjetnika za trening i obuku konja je nonsens’

Brojni nastavnici su predloženim nezadovoljni. Na društvenim mrežama, često uz poruge, uspoređuju svoj i koeficijent savjetnika za trening i obuku konja u državnoj ergeli, pitajući se kako je moguće da je njihov manji.

– Manipulativna ‘usporedba’ koeficijenta učitelja s koeficijentom stručnog savjetnika za trening i obuku konja u državnoj ergeli je nonsens. Činjenica je da su ta dva stručna savjetnika i do sada imali viši koeficijent od učitelja (1,523, a učitelj 1,406). Takva ‘usporedba’ za posljedicu je imala izrugivanje poslovima tih radnika u javnoj službi, što ne dolikuje ni jednoj, a ponajmanje našoj profesiji, od čega se ograđujemo, navode iz SHU-a.

I njima stižu mailovi i članova i nečlanova, no kako kažu, kod izrade prijedloga razmatrat će se samo mišljenja članova Sindikata.

– Javilo se dosta zadovoljnih, ali i nezadovoljnih članova. Najviše članova se poziva na visinu koeficijenata i nepravednost u izjednačavanju više i visoke stručne spreme te izjednačavanju koeficijenata tajnika i voditelja računovodstva s koeficijentom učitelja.
Uloga sindikata je uvažavati specifičnosti radnih mjesta te nam prijedlozi ‘daj drugom manje’ i usporedbe s neusporedivim radnim mjestima ne pomažu, jer nisu princip djelovanja Sindikata hrvatskih učitelja, navode iz SHU-a uz poruku da će u narednom periodu nastaviti analizirati sugestije, prijedloge i komentare članova.

No, oni koji im se žele obratiti to će moći napraviti putem službenog maila. Naime, već nekoliko mjeseci SHU ne dozvoljava komentiranje njihovih objava na službenoj Facebook stranici, čime su brojni nastavnici ogorčeni.