Pretraga

Sindikat traži ispriku Fuchsovog ministarstva: ‘Nema boga da ovo pustimo da prođe kao tiskarska greška’

A- A+

Da neće dopustiti da se potpis na sporazumima koje nisu potpisali tretira kao tiskarska pogreška jasno je u petak naglasio Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ponovno je zatražio potpuno uklanjanje imena sindikata s dvaju sporazuma, ispriku Ministarstva te obrazloženje kako je do pogreške došlo. Poražavajućim je, pak, ocijenio priopćenje sindikalnih čelnica Sanje Šprem i Nade Lovrić jer nisu osudile ‘falsificiranje volje’ sindikata.

Matija Kroflin. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Početkom tjedna Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja medijima je poslao priopćenje u kojem glavni tajnik sindikata, Matija Kroflin, navodi da su potkraj veljače dvama školskim sindikatima i Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja vladajući ponudili potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima ukidaju određeni dodaci. Iz Sindikata znanosti kažu – odbili su ih potpisati, ali u Narodnim novinama 6. ožujka objavljeni su sporazumi u kojima je taj sindikat naveden kao potpisnik. Putem priopćenja za medije zatražili su službeni ispravak, kao i javnu ispriku na stranicama Vlade i Ministarstva obrazovanja. U petak je na ovu temu Kroflin održao i konferenciju za medije.

– Smatramo da je to, u krajnju ruku, skandalozno. Kao prvo, odgovornost za to je na Ministarstvu. Kada smo mi utvrdili da smo zaista navedeni u tim sporazumima kao potpisnici, pronašli smo original tog sporazuma jer mi potpisu originala nismo pristupili pa nismo niti vidjeli što je na njemu, vidjeli smo da je na originalu tog sporazuma naveden i naš sindikat. Prva i osnovna stvar je da nas u tom sporazumu nigdje nije trebalo biti, naveo je Kroflin.

‘Nema boga da ovo pustimo da prođe kao tiskarska pogreška’

Kaže da je nakon ove napravljena još veća pogreška – da je taj dokument u elektroničkoj formi objavljen u Narodnim novinama.

– Odgovornost je prvenstveno na Ministarstvu, ali i na samim Narodnim novinama, one nisu neko izvanjsko tijelo. Glavna urednica je ravnateljica Ureda za zakonodavstvo Vlade RH, dakle Vlada odgovara za istinitost i točnost svake objave u Narodnim novinama, navodi Kroflin.

Na svoj zahtjev za isprikom, objavom ispravka i obrazloženjem dobili su, kaže samo parcijalnu objavu ispravka u Narodnim novinama.

– U njoj je navedeno da je riječ o tiskarskoj pogrešci i da je jedina stvar koja se mijenja da će se iza potpisa predsjednika našeg Velikog vijeća iza kojeg stoji ‘v.r.’ to ‘v.r.’ maknuti. Vlada smatra da je time riješila problem. Dakle, i dalje u uvodu sporazuma stoji da je sindikat jedan od potpisnika tog sporazuma i i dalje dolje u potpisu stoji naš predsjednik Velikog vijeća, samo je maknuto ‘v.r.’, navodi Kroflin i dodaje kako ispravak izgleda kao da ih ‘dodatno prave budalama’.

Još jednom su zatražili da se u potpunosti ukloni ime sindikata sa sporazuma, kao i ime predsjednika Velikog vijeća NSZVO-a Predraga Matića.

– Nema boga da ovo pustimo da prođe kao tiskarska pogreška. Zato uz ovaj ispravak zahtijevamo ispriku Ministarstva, kaže Kroflin i dodaje da grešku ranije nisu uočili jer je u tijeku poprilično obuhvatan posao prevođenja radnih mjesta nakon nove uredbe o koeficijentima.

Izdvojeni članak

Sindikat napao Vladu da je lažirala potpis na dvama sporazumima: ‘Skandalozno i nedopustivo’

Željeli stvoriti pritisak oko Granskog kolektivnog ugovora

Ponovio je i da je ključni razlog nepotpisivanja ovih dvaju sporazuma taj da u njima zapravo nema interesa za članove sindikata. Drugi razlog bilo je stvaranje ‘dodatnog pritiska’ na MZO, jer sporazum zapravo treba Vladi, kako bi sklopili Granski kolektivni ugovor koji je od velikog interesa za članove.

– S obzirom na vrlo negativna iskustva oko donošenja koeficijenata, da je njihov pristup prema nama bio nekorektan i da smo imali cijelu  situaciju vezanu za Granski kolektivni ugovor, apsolutno nismo vidjeli razloga da hrlimo u potpisivanje tog sporazuma, naveo je Kroflin.

Sporazume jesu potpisale Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Reagirale su ovih dana na priopćenje Sindikata znanosti nazvavši ga ‘krajnje manipulativnim’ jer po njima ovi sporazumi zapravo štite zaposlenike. Kroflin se osvrnuo na njihovu reakciju, još jednom ustvrdivši da se sporazumom koje su potpisale dodaci na plaće zaposlenika više ne primjenjuju.

– Na dva je načina u sporazumu rečeno da tih dodataka više nema. Pa vas ja sad pitam što je manipulativno ili što može dovoditi u zabludu nekoga ako kažemo da su sporazumi ukinuli zapravo ovaj dodatak. To je naprosto činjenično točno. Vlada je u sporazume išla upravo iz tog razloga da bi te dodatke stavila ad acta. Da sporazumi nisu potpisani, mogli bismo govoriti o drugačijoj situaciji. U ovom slučaju ne, kaže Kroflin.

Izdvojeni članak

Čelnici sindikata u školstvu opet zaratili, ovaj put zbog priopćenja: ‘Krajnje manipulativno’

‘Nemoguće je sada tvrditi da je sporazum očuvao dodatke na životu’

Ustvrdio je i da njegove kolegice ‘sa sporazumima ne mogu zaštiti dodatke’, suprotno onome što su navele u priopćenju za medije.

– Sam zakon kaže da se dodaci ne primjenjuju na temelju sporazuma. One su potpisivanjem sporazuma te dodatke zapravo ukinule. Da nije bilo sporazuma, Vlada bi to napravila otkazom, dakle to je na neki način bila neminovnost. I nemoguće je sada tvrditi da je sporazum očuvao dodatke na životu, veli Kroflin.

Dodaje, svakome bi trebala biti sporna činjenica da se je na sporazumima našao potpis sindikata koji ih nije potpisao. No, toga se Šprem i Lovrić u svom priopćenju nisu dotaknule.

– Jako je porazno da u priopćenju gospođe Lovrić i gospođe Šprem ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi zapravo osudila ovo što se je dogodilo u ovom postupku falsificiranja naše volje i objave sporazuma koji nismo potpisali. Država bi trebala biti posljednja koja bi falsificirala nečiju volju, zaključio je Kroflin.

Čitavu konferenciju za medije NSZVO-a možete pogledati u videu ispod: