Pretraga

Tajnici i računovođe škola žele koeficijente veće od nastavnika: Objavili koliko traže i zašto

A- A+

Udruga tajnika i računovođa u školstvu objavila je koju su preporuku za korekciju koeficijenata za radna mjesta tajnik ustanove, voditelj računovodstva ustanove, administrator i računovodstveni referent poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Za radno mjesto Tajnik školske ustanove I. i voditelja računovodstva u školi I. traže koeficijent od 2,62 što spada u 10. platni razred, a za Tajnika školske ustanove II. i Voditelja računovodstva u školi II. traže 2,38 koeficijent što je 9. platni razred. Za Administratora i računovodstvenog referenta, odnosno višeg referenta, traže koeficijent 2,18. Prema navedenome vidljivo je da traže veći koeficijent nego što zahtijevaju neki sindikati za nastavnike čiji je prijedlog 2,17. Razlog za veći koeficijent iz UTIRUŠ-a navode kako jedino oni u sustavu obrazovanja nemaju mogućnost napredovanja pa da im ‘upravo to daje za pravo tražiti veće koeficijente’.

‘Koliki ti je?’ Pitanje o veličini koeficijenta glavna je tema posljednjih tjedana u sustavu obrazovanja, a zbog novih prijedloga koeficijenata koje je dala Vlada nastavnici su održali i prosvjed. Najmanji predloženi koeficijent za nastavnike je 1,97, a time bi se prvi put nakon više od 10 godina s time mogao izjednačiti i koeficijent tajnika škola i voditelja računovodstva.

‘Naša radna mjesta jedina su u sustavu koja nemaju mogućnost napredovanja. Upravo nam to daje za pravo tražiti veće koeficijente’

No, tajnici drugih ustanova imaju koeficijent 2,35, stoga su iz Udruge tajnika i računovođa u školstvu objavili koju su preporuku za korekciju koeficijenata za radna mjesta tajnik ustanove, voditelj računovodstva ustanove, administrator i računovodstveni referent poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U preporuci je tako jasno vidljivo da za radna mjesta Tajnik školske ustanove I. i II. te Voditelja računovodstva u školi I. i II. kao i za Administratora i računovodstvenog referenta, odnosno višeg referenta, traže veće koeficijente nego što su za nastavnike zatražili određeni sindikati, a koji bi minimalno iznosio 2,17.

– Budući da u sustavu obrazovanja svi imaju mogućnost napredovanja što uvjetuje veći koeficijent i viši platni razred, strukovna Udruga traži da se koeficijentom i platnim razredom nikako ne može za naša radna mjesta započeti u 6. i 7. platnom razredu jer naša radna mjesta zaslužuju platni razred 9. i 10. Naša radna mjesta jedina su u sustavu koja nemaju mogućnost napredovanja te je to jedan od najvećih problema. Upravo nam to daje za pravo tražiti veće koeficijente. U sustavu nas nema puno, ali smo snagom znanja visoko na ljestvici jer da bi ustanova mogla funkcionirati, potrebno je da pravni i financijski/računovodstveni dio bude na visini zadatka.

Od MZO-a traže odgovore i na druga hitna pitanja

Za radno mjesto Tajnik školske ustanove I. i voditelja računovodstva u školi I. traže koeficijent od 2,62 što spada u 10. platni razred, a za Tajnika školske ustanove II. i Voditelja računovodstva u školi II. traže 2,38 koeficijent što je 9. platni razred. Za Administratora i računovodstvenog referenta, odnosno višeg referenta, traže koeficijent 2,18. Istaknuli su i da Uredbom nije pravilno odrađena inicijativa Zakona o javnim službama koja kaže jednaka plaća za jednaki rad u odnosu na ista radna mjesta u odnosu na druge sustave.

– Borimo se i dokazujemo već godinama argumentirano te molimo da nas informirate od strane MZO-a koliko u sustavu ima osoba koje su zaposlene na navedena radna mjesta i u kojoj satnici te koje stručne spreme. Dakle, od 1.209 ustanova osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, interesira nas koliko u navedenih 1.209 ustanova ima zaposlenih tajnika i računovođa i na koje radno vrijeme (puno-nepuno). Još uvijek su u sustavu osobe koje rade više radnih mjesta kao npr. tajnik koji obavlja i administrativne poslove, voditelj računovodstva koji obavlja poslove računovodstvenog referenta. Imamo osobe na pola radnog vremena ili npr. voditelja računovodstva koji radi posao u dvije škole, istaknuli su iz UTIRUŠ-a.

Izdvojeni članak
obračun plaće s papirima i kalkulatorom

Što je koeficijent, što osnovica plaće, a što osnovna plaća javnih službenika?

‘Postavlja se pravno pitanje jesu li nastavni i nenastavni sati jednaki po principu plaćanja smjenskog rada’

Osim mijenjanja koeficijenata, od MZO-a traže da se pod hitno dostavi suglasnosti na zahtjeve škola o novom zapošljavanju na radnim mjestima administratora i referenta, kao i za puno radno vrijeme tajnika i voditelja računovodstva. Osim toga traže još i donošenje novog Pravilnika o djelokrug rada tajnika i voditelja računovodstva te administratora i referenta, ukidanje Pravilnika o zapošljavanju, donošenje Pravilnika o evidenciji radnog vremena,donošenje novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te mogućnost napredovanja kao što imaju ostali u sustavu.

– Što se tiče donošenja Pravilnika o evidenciji radnog vremena, radno vrijeme od osam sati je puno radno vrijeme i za to smo svi koji imamo ugovor na puno radno vrijeme plaćeni, uz iznimku da svi u sustavu ne trebaju biti na poslu osam sati i na temelju zaduženja točno je određena i propisana satnica. Postavlja se pravno pitanje jesu li nastavni i nenastavni sati jednaki po principu plaćanja smjenskog rada i tako dalje. Sve navedeno što tražimo možemo i argumentirano dokazati, te tražimo i argumentirano odgovor zašto smo zakinuti u svojim pravima, napominju iz UTIRUŠ-a.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Tajnik škole Mikolji u našem podcastu se prisjetio situacije s koeficijentima za tajnike tijekom štrajka 2019.

Podsjetimo, nedavno je u našem podcastu gostovao tajnik škole i bloger Damir Mikolji koji je u jednom trenutku podsjetio da je Uredba izmijenjena nakon velikog štrajka 2019. tako da su oni dobili povećanje od devet posto, a učitelji povećanje od šest posto. Tada je Vlada u obrazloženju, navodi Mikolji, pisala da se radno mjesto tajnika u školama izdvojilo jer je složenije od radnog mjesta ‘tajnik ustanove’.

– I sad dođe novi prijedlog uredbe – tajnik škole 1 97, tajnik ustanove 2,35. Znači 2019. imamo devet posto više, a sada imamo 20 posto manje. A cijeli zakon počiva na načelu jednake plaće za jednak rad. Koga vi zezate? Što je sada ovo? Ovo je nevjerojatno, ja se sada samo nadam da će ovo nepravda biti spravljena. Što se tiče našeg koeficijenta tajnika škola, ja ne vidim kako je ovo obranjivo iz pozicije da nam ostane niži koeficijent, kaže Mikolji i navodi da bi onda i školski tajnici trebali imati koeficijent 2,35.

Cijeli podcast s tajnikom Mikoljijem možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu, a možete ga poslušati i na našem Spotifyu.