Pretraga

Učenici na TikToku sve češće uživo prenose nastavu: ‘Nisu svjesni opasnosti kojima su izloženi’

A- A+

Na TikToku su se proširile snimke učenika srednje škole koji potajno snimaju nastavu i uživo ju prenose. Na jednom od prijenosa vidjele su se dvije djevojke koje sjede u klupi dok se u pozadini čuje nastavnik koji usmeno ispituje učenika. Prijenos su gledali brojni korisnici TikToka koji su nerijetko ostavljali uvredljive i problematične komentare.

Djevojke gledaju u mobitel

Korištenje mobitela na nastavi | foto: Canva

Jedna od novijih vrsta zabave u školi učenicima je prenošenje nastave uživo na društvenim mrežama. Naime, kako piše 24sata, prošlog tjedna su se, na TikToku, proširile snimke učenika srednje škole koji uživo prenose nastavu. Na jednoj od tih snimki vidjele su se dvije djevojke koje sjede u klupi dok se u pozadini čuje nastavnik koji učenika usmeno ispituje fiziku.

Učenici nisu svjesni opasnosti

Jedan od tih prijenosa, u realnom vremenu je pratilo oko 150 osoba, a ispod videa su se mogli pronaći komentari poput ‘koe plavuša’ te ‘usne vam izgledaju baš ukusno mlada damo’. Iako učenici na to najvjerojatnije gledaju kao na zabavu, zapravo nisu svjesni opasnosti kojima ih to može izložiti.

– Takvi sadržaji predstavljaju opasnost zbog izloženosti djece ne samo rizičnim i opasnim ‘izazovima’ nego i potencijalnom nasilju, bilo u obliku vršnjačkog nasilja ili vrbovanja od strane odraslih osoba putem interneta i mobitela, rekli su iz Ureda pravobraniteljice za djecu za 24sata.

Izdvojeni članak

Ovaj grad u Hrvatskoj zabranio je mobitele u školama: Ne smiju ga koristiti ni na hodnicima

Hrvatska influencerica zbog snimanja u školi dobila ukor

Jedna bivša učenica koja je čak dobila ukor zbog snimanja u školi je i influencerica Nika Ilčić koja je, 2017. godine, snimala vlog za svoj YouTube kanal o tome kako izgleda njen dan u školi.

– Danas shvaćam da nisam trebala snimati i pozdravljam sankcije, ne znam gdje je zapelo od tada. I sama često na TikToku vidim srednjoškolce koji prenose uživo s nastave. Nije mi to simpatično, škola je mjesto gdje se sluša i uči, poručila je Nika za 24sata.

Jedno od rješenja koje bi spriječilo da dođe do ovakvih situacija je zabrana mobitela u školama koju provodi sve više škola u Hrvatskoj i koju većinom podržavaju nastavnici i roditelji. No, bez obzira na to što, prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja 85 posto nastavnika u osnovnim školama podržava potpunu zabranu korištenja mobitela, zasad još nema jedinstvenog pravila ili propisa kojim bi se korištenje mobitela zabranilo u svim školama.