Pretraga

Škola koja je ovako uredila prostor za domaćinstvo dobila packu od pravobraniteljice: Evo što im je napisala

A- A+

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić traži da Osnovna škola Draganići preuredi prostor za domaćinstvo tako da više ne krši načelo ravnopravnosti spolova. Osim toga, daje im packu i o odnosu s medijima te navodi četiri konkretne preporuke.

OŠ Draganići domaćinstvo

Fotografije iz objave OŠ Draganići
Foto: Screenshot s Facebook stranice OŠ Draganići

Osnovna škola Draganići nedaleko Karlovca, kako smo izvijestili koncem ožujka, sredila je muški i ženski kutak za nastavu domaćinstva. U ženskome poručuju ‘čisti, kuhaj, peglaj’, a u muškome ‘izumi, popravi, zašarafi’. Objava je izazvala lavinu reakcija pa je završila i na stranici Seksizam naš svagdašnji, čije su administratorice sve prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Nakon burnih reakcija, objava je obrisana. Iz škole na naš upit kažu kako nisu imali namjeru dijeliti poslove na muške i ženske, već je, citiramo njihov odgovor, ‘nehotično i nesvjesno, radna inačica prostora za domaćinstvo označena tradicionalno stereotipno rozom i plavom bojom te je dobila naziv muški i ženski kutak’. Administratorice stranice Seksizam naš svagdašnji danas su objavile dopis pravobraniteljice Višnje Ljubičić o tom slučaju.

Izdvojeni članak
OŠ Draganići domaćinstvo

Jedna škola ovako je uredila prostor za nastavu domaćinstva: Sad kažu da je to ‘nehotično i nesvjesno’

Što je s preuređenjem prostora?

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zatražila je i dobila očitovanje škole o predmetnom slučaju. Baš kao i u odgovoru novinarima, ravnateljica Marica Jurčić ističe da je to izolirani slučaj i da Škola inače ne promiče rodne stereotipe. Baš naprotiv, istaknula je da kroz sve druge aktivnosti promiču ravnopravnost spolova među učenicima. Navela je tu nekoliko aktivnosti, no pravobraniteljicu, kako vidimo iz njenog konačnog mišljenja, ipak neke stvari nisu dojmile.

– Bez obzira na Vašu naknadnu reakciju u kojoj naglašavate svjesnost o tome da se načinom uređenja prostora za domaćinstvo promiču rodni stereotipi, ističete da se radi o izoliranom slučaju učinjenom nehotice i nesvjesno te navodite niz mjera koje ćete poduzeti da do takvih slučajeva više ne dolazi, naglašavamo da opisano uređenje prostora za domaćinstvo, koji je podijeljen na muški i ženski kutak s podjelom zadataka na tradicionalno muške (razvrstaj, posloži, rastavi, sastavi, oboji, popravi, zašarafi, izumi) i tradicionalno ženske (posloži, čisti, kuhaj, stvaraj, zamuti, peci, šivaj, peglaj), uz obilježavanje ženskog kutka ružičastom, a muškog plavom bojom, neosporno predstavlja promicanje rodnih stereotipa te pridonosi formiranju i učvršćivanju patrijarhalnih rodnih uloga, čime se proizvodi negativan odgojno-obrazovni učinak
na učenice i učenike koji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova, stoji u dopisu pravobraniteljice Ljubičić koji prenosi Seksizam naš svagdašnji.

Osim toga, pravobraniteljica ravnateljici zamjera što nigdje nije spomenula ‘namjeru preuređenja muškog i ženskog kutka, što bi trebala biti prva i osnovna radnja kojom bi se uklonila mogućnost za negativan odgojno obrazovni učinak na učenice i učenike’ Osnovne škole Draganići.

‘Problem nije u odnosu s medijima’

U svojem se dopisu Ljubičić osvrnula i na medije koji su prenijeli vijest o kontroverznom uređeju prostora za nastavu domaćinstva te istaknula da Škola nema problem odnosa s medijima, već sa sadržajem koji plasira u javnost.

– Problem nije u odnosu s medijima koji su uz. kritički osvrt prenijeli objave s Facebook stranice Vase Škole, već je problem u sadržaju objave u kojoj je bilo očigledno neprepoznavanje promicanja rodnih stereotipa u školskom prostoru. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu u osvještavanju javnosti o ovim pitanjima te nije neobično da su aktivno reagirali na ovaj slučaj. Stoga smatramo da bi svi napori za izbjegavanjem ponavljanja ovakve situacije trebali biti usmjereni na ispravljanje postupanja Škole, a ne nastojanja da rad Škole bude manje izložen ocima javnosti, istaknula je Ljubičić.

Za kraj je, s ciljem ispravljanja postupanja, Školi uputila četiri preporuke. U prvom redu, da žurno preurede prostor za domaćinstvo; zatim da provedu najavljene edukacije za učitelje i radionice za učenike; onda da revidiraju Plan djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova i dosljedno ga provode; te, na koncu, da posebnu pozornost pridaju osiguravanju provedbe međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja.

Cijelu objavu s mišljenje pravobraniteljice pogledajte ispod.

https://www.facebook.com/seksizamhrvatska/posts/1376433092833303