Pretraga

Škole dobivaju ruksake i uniforme otporne na metke

A- A+

Amerika se više ne može boriti protiv učestalih pucnjava po ulici, sveučilištima i školama. Nakon masakra u Newtonu, gdje je Adam Lanza ubio 27 ljudi, od kojih dvadeset djece, učitelji i roditelji stvar uzimaju u svoje ruke. Svojoj su djeci nabavili ruksake s balističkim materijalom, koji može zaustaviti metak, a razmišljaju i o neprobojnim uniformama u slučaju potrebe.

Zna se da u SAD-u doslovno svaka budala može nabaviti oružje, što se ocrtava na učestalim pucnjavama kojekakvih nasilnika po američkim sveučilištima i školama. Cijeli svijet je nedavno ostao šokiran brutalnim masakrom koji je režirao rastrojeni Adam Lanza, a u kojem je usmrtio dvadesetero mališana jedne osnovne škole. Roditelji se djecu boje pustiti u školu, a u strahu od ponavljanja scenarija, sada su počeli nabavljati neprobojne ruksake, piše Guardian.

Izdvojeni članak

Pucnjava u Noći vještica: Ranjene četiri osobe u studentskom kampusu

-Kada ga stavi na leđa, ruksak joj prekriva gotovo cijelo tijelo. Bilo je teško razgovorom je pripremiti na to, ali shvaća da je to sve za njezinu zaštitu, rekao je otac jedne djevojčice. Takvi su ruksaci opremljeni balističkim materijalom koji može zaustaviti metak debljine 9mm, sa 400 metara udaljenosti.

Osim ruksaka, neki roditelji i učitelji razmišljaju o naručivanju neprobojnih prsluka, koji bi stajali u školskim ormarićima, a djeca bi ih mogli obući ukoliko dođe do opasnosti. U nekim su školama postavljeni neprobojni štitovi maskirani kao ploče ili razni prijenosnici za vješanje plakata, bilješki i slično. Većina djece zna za to, i zna čemu služe.

U nekim se školama pak održavaju vježbe, kojima se nastavnici i djeca uče u roku od sedam do deset minuta pobjegnu od napadača u više mogućih ruta za bijeg.