Pretraga

Za ove grickalice ljudi znaju već tisućama godina, a danas se obilježava njihov dan

A- A+

Kokice su s nama već tisućama godina i mnogima su najdraža grickalica. Osim što imaju malo kalorija i izrazito su ukusne, u većini slučajeva najčešći su odabir prilikom gledanja filmova, pa su tako dobile i svoj svjetski dan – 19. siječnja.

Foto: Unsplash

Zamislite scenu. U dnevnom boravku prigušenog osvjetljenja, zavalite se u udobni kauč te se pokrijete toplom i mekanom dekicom. Na Netflixu potražite novu epizodu vaše omiljene serije i u potpunosti pustite ‘mozak na pašu’. No, što vam još nedostaje za najbolji ugođaj? Točno, kokice, čiji se dan u svijetu obilježava 19. siječnja.

Kokice su jedne od omiljenih grickalica brojnim ljudima. Riječ je, dakle, o grickalici koja se u svakom trenutku može vrlo lako napraviti, a zauzvrat nudi dobru ‘zezanciju za zube’ i to bez osjećaja krivnje, zbog svoje niske kalorijske vrijednosti.

Kokice su s nama, vjerovali ili ne, već tisućama godina. Najstarije kokice pronađene su u Novom Meksiku 1948. duboko u špilji te je tada procijenjeno da su napravljene prije otprilike 5.600 godina. Osim toga, u Meksiku su nađene i ukrašene pogrebne urne iz 300. godine, koje prikazuju boga kukuruza s ispucanim zrncima koji krase njegovu kapu za glavu.

Potječu iz Amerike

Kako prenosi The Spruce Eats, astečki autohtoni narodi koristili su kokice ne samo za jelo, već i za ukrašavanje odjeće te drugih ceremonijalnih ukrasa. Dokazi o starim kokicama pronađeni su po cijeloj Sjevernoj i Južnoj Americi, što i nije čudno, budući da je riječ o zemljama koje su primarno kao hranu koristile kukuruz.

Kolonizatori i novi stanovnici Amerike, nastavili su voljeti i konzumirati kokice, pa su one bile jedne od najpopularnijih grickalica do 19. stoljeća. Kokice su se pravile kod kuće, prodavale su se u trgovinama, na tržnicama, karnevalima i cirkusima. Može se reći da su bile pravi hit među tamošnjim stanovnicima.

Izdvojeni članak
film zbornica

Evo zašto svi trebate u kino pogledati Zbornicu, valjda najrealniju ilustraciju našeg školstva

Svakako valja istaknuti da je prvi komercijalni mobilni stroj za pravljenje kokica izumio Charles Cretors 1885. godine u Chicagu. Zahvaljujući njemu, ulični su prodavači kokica bili na pravom mjestu u pravo vrijeme kada su počeli izlaziti prvi filmovi u kina, pa su one postale klasična filmska grickalica.

Jeftine i lako dostupne

Popularnost kokica još je više rasla u razdoblju Velike depresije u Americi i Drugog svjetskog rata, jer su ih si građani, za razliku od ostalih grickalica, mogli priuštiti. Međutim, kada je televizor postao lako dostupan, opala je i konzumacija kokica.

Ovaj je pad, doduše, preokrenut uvođenjem komercijalno dostupnih kokica za mikrovalnu pećnicu 1981. godine, pa je popularnost ove grickalice opet narasla. Prema podacima Popcorn Boarda, Amerikanci godišnje pojedu preko 12,3 milijardi litara kokica.

Sve u svemu, neupitno je da kokice iza sebe imaju bogatu povijest. Iz tog su razloga, na kraju krajeva, i zaslužile imati svoj dan kojeg ljubitelji ovih grickalica obilježavaju u cijelom svijetu.