Pretraga

Nakon što je najavljeno ukidanje aplikacije, TikTok zaprijetio: Tužit ćemo vas!

A- A+

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao uredbu kojom se obvezuje da će TikTok izbaciti s američkog tržišta, kineska aplikacija zaprijetila je tužbom. Trumpova administracija tvrdi da kineska vlada ima pristup informacijama korisnika koje je prikupio TikTok, a što je ta tvrtka negirala. Kažu da su šokirani odlukom predsjednika Trumpa te kako će iskoristiti sve pravne i druge alate kako bi osigurali vladavinu prava.

Kon Karampelas, Unsplash | Screenshot Youtube | srednja.hr

Predsjednik Donald Trump je već prijetio da će zabraniti TikTok u SAD-u, pozivajući se na zaštitu nacionalne sigurnosti, a tvrtka je sada u pregovorima o prodaji američkog TikToka Microsoftu. Trump im je postavio rok do 15. rujna ili će TikTok izbaciti s američkog tržišta, piše BBC.

Trump kaže da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Predsjednik Trump kaže da širenje mobilnih aplikacija u SAD-u koje su razvijale i koje su u vlasništvu kineskih tvrtki “prijeti nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država”. Američka vlada kaže da TikTok i WeChat “uzimaju ogromne količine podataka svojih korisnika”.

Izdvojeni članak

Popularna društvena mreža trn u oku Donaldu Trumpu: Želi zabraniti TikTok

– Ovo prikupljanje podataka prijeti da će omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i privatnim podacima Amerikanaca, istaknuli su iz Trumpov administracije.

U odluci g. Trumpa stoji i da bi prikupljanje podataka TikTok-a moglo Kini omogućiti praćenje zaposlenika američke vlade i prikupljanje osobnih podataka za ucjene ili obavljanje korporativne špijunaže. Napominje da izvješća pokazuju da TikTok cenzurira sadržaje koji se smatraju politički osjetljivima, poput protesta u Hong Kongu i kineskog postupanja prema Ujurima, muslimanskoj manjini. Nalozi su izdani u skladu sa zakonskim ovlastima, ističe se također u odluci.

Što kaže TikTok?

– Jasno smo rekli da TikTok nikada nije dijelio korisničke podatke s kineskom vladom, niti cenzurirao sadržaj na njezin zahtjev. Čak smo izrazili spremnost za potpunom prodajom američkog posla američkoj tvrtki, rekli su iz TikToka o pregovorima koje imaju s Microsoftom.

Izdvojeni članak

Instagram predstavio novu značajku, izgleda kao odgovor na TikTok

Trump je najavio ovog tjedna da će podržati prodaju TikToka Microsoftu sve dok američka vlada primi “znatan dio” prodajne cijene. TikTok mu je uzbratio rekavši da novi izvršni poredak “riskira potkopati povjerenje globalnih poduzeća u predanost Sjedinjenih Država vladavini zakona”, dodajući da taj poredak predstavlja “opasan presedan za koncept slobodnog izražavanja i otvorena tržišta”.

– Slijedit ćemo sve pravne lijekove koji su nam dostupni kako bismo osigurali da vladavina zakona ne bude odbačena i da se s našom tvrtkom i našim korisnicima postupa pošteno, ako ne administracija, onda američki sudovi, zaključuju iz TikToka.