Pretraga

Pola naših učenika probalo je cigarete ili ‘vejp’: U novi projekt prevencije uključeni nastavnici i škole

A- A+

Čak 27 posto učenika misli da učenici koji puše imaju više prijatelja, a njih 21 posto da su učenici koji puše privlačniji. Alarmantni su to podaci svjetskog istraživanja o mladima i korištenju duhanskih proizvoda koje je provedeno i u naših 50 škola. Zbog toga su europska organizacija Propulsion i farmaceutska kompanija AstraZeneca pokrenule projekt Mission: Oxygen koji kroz četiri godine želi smanjiti broj djece i mladih koji puše, a surađivat će i s nastavnicima na kreiranju nastavnih sadržaja.

dim iz vejpa, odnosno e-cigarete

Ilustracija: Pexels

Prema posljednjim rezultatima svjetskog istraživanja o uporabi duhana kod mladih koje je u 50 škola provedeno i u Hrvatskoj, gotovo 50 posto učenika konzumiralo je duhanski proizvod. U posljednjih mjesec dana, najmanje jednom, duhanski proizvod je konzumiralo 17,3 posto sudionika. Cigarete je pušilo 14,6 posto sudionika, a 10 posto njih je upotrebljavalo e-cigarete. Istraživanje je pokazalo da je 17,5 posto onih koji nikada nisu koristili duhan i duhanske proizvode podložno korištenju takvih proizvoda u budućnosti.

Učenici svoje vršnjake koji puše smatraju privlačnijima

Ono što je posebno alarmantno jest činjenica da 27 posto učenika koji su sudjelovali u ovom istraživanju smatra da učenici koji puše imaju više prijatelja, a njih 21,3 posto da su učenici koji puše privlačniji. Istovremeno, još neki podaci pokazuju da su mladi izloženi duhanskim proizvodima. Tako više od polovine današnjih pušača koji su kupili cigarete kažu da nisu bili spriječeni u kupovini zbog svoje dobi, a njih 60 posto živi u kućanstvu gdje drugi puše. Isto toliko izloženo je duhanskom dimu u javnim prostorima, na zatvorenom.

Imajući ove alarmantne podatke u vidu, europska organizacija Propulsion uz podršku je kompanije AstraZeneca u Zagrebu pokrenula društveno-odgovorni program Mission: Oxygen, kroz globalni program prevencije bolesti Young Health Programme (YHP).  Radi se o četverogodišnjem programu zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti u Republici Hrvatskoj, vrijednom gotovo milijun eura. Program je usmjeren na razvoj zdravih životnih stilova i mudrih životnih izbora djece s primarnim ciljem prevencije pušenja duhana i duhanskih proizvoda kod djece i adolescenata u dobi od 10 do 14 godina.

Izdvojeni članak

Izašli alarmantni podaci: Sve više učenika u dobi od 11 i 13 godina puši cigarete

Važan dio je suradnja s nastavnicima

Važan dio kampanje unutar projekta Mission: Oxygen čini i suradnja s nastavnicima diljem zemlje, kao i influencerima na društvenim mrežama, a cilj je da kritičko promišljanje i rješavanje problema u digitalnom okruženju postanu dio glavnih vještina mladih. Glavni je cilj projekta kroz četiri godine aktivnosti, kazala je voditeljica projekta Vildana Saračević, smanjiti udio mladih i djece u statistici pušača, osnažiti primjenu zakona i mladima osvijestiti koliko je duhan štetan.

– Plan kampanje je da se u iduće četiri godine dopre do što većeg broja djece kako bi zajedno sa kreatorima politike, edukatorima i zdravstvenim radnicima, djeca shvatila koliko je duhanski dim štetan, istaknula je Saračević.

Sabina Mandić, asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu istaknula je da se aktivnosti usmjerene prema mladima moraju fokusirati na promicanje zdravih životnih navika i stilova života, jačanju socijalno-emocionalnih vještina, prije svega vještina odolijevanja vršnjačkom pritisku, vještina nošenja sa stresnim situacijama i rješavanja problema, te poticanje kritičkog promišljanja.

– Takvim pristupom mladima dajemo dobar temelj da u adolescenciji, kada su pred njih stavljeni brojni “izazovi” tog razdoblja, odgovorno odlučuju o svojim ponašanjima i njihovim posljedicama, naglasila je Mandić.


ASTRAZENECA UKLJUČENA U PROJEKT

Dejan Lakovski, direktor AstraZenece za Hrvatsku, istaknuo je kako je u sklopu filozofije te farmaceutske kompanije da pomaže ljudima kada je u pitanju njihovo zdravlje.

– AstraZenecin program za zdravlje mladih pomaže mladima u dobi od 10 do 24 godine širom svijeta da se kroz obrazovanje, osnaživanje i znanjem nose sa zdravstvenim izazovima s kojima se suočavaju. Dakle, tako mladi mogu donositi informirane odluke čime poboljšavaju svoje šanse za bolji i kvalitetniji život. Iznimno smo sretni što će od ove godine mladi u Hrvatskoj također imati koristi od našeg programa putem inicijative Mission: Oxygen, zaključio je Lakovski.


Smišljat će se školski i nastavni planovi

Uz generalni rad s dionicima obrazovnog sustava na svakoj razini i u svakom dijelu, jedan poseban dio Mission: Oxygen projekta jest i direktan rad s nastavnicima u vidu nastavnih sadržaja koje će predavati učenicima u školi. To uključuje razvoj školskih i nastavnih planova i program te rad sa školama i školskim nastavnicima, a sve putem platforme za e-učenje.

– Dugoročni cilj je formiranje efikasnih, sistemskih rješenja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kao akreditiranih školskih programa namijenjenih proizvodnji multimedijalnih sadržaja. Ovaj proces će biti praćen i longitudinalnim istraživanjem, s ciljem praćenja promjena u ponašanju i znanju, stoji na stranicama projekta Mission: Oxygen.

HZJZ upozorio da učenici od 11 i 13 godina više puše nego ranije

Jučer, 22. veljače, obilježili smo Nacionalni dan bez duhanskog dima. Tim povodom stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznijeli su rezultate novog istraživanja iz 2022. o pušenju među učenicima i učenicama. Iako su cigarete, generalno, među učenicima manje popularne, među 11-godišnjacima i 13-godišnjacima vidimo porast u odnosu na istraživanje provedeno četiri godine ranije.

Osim toga, istraživači su istaknuli kako poveznicu između pušenja cigareta i marihuane. Većina učenika, gotovo četiri petine njih, prije marihuane zapalili su u zadnjih mjesec dana cigaretu. S obzirom na rastuću popularnost e-cigareta i vejpanja, javnozdravstveni stručnjaci upozorili su na štetnost tih uređaja. Kako u većini slučajeva sadrže nikotin, predstavljaju rizik za kardiovaskularna oboljenja, a sadrže i druge štetne tvari koje mogu smetati pasivnim pušačima. Više o tome pročitajte u našem tekstu o rezultatima istraživanja HZJZ-a.