Pretraga

Skoro polovina stradalih od strujnog udara na pruzi su maloljetnici: ‘Roditelji trebaju educirati djecu’

Proteklog vikenda došlo je do stravične nesreće na pruzi u Slavonskom Brodu – maloljetnik koji se penjao po vagonima teško je ozlijeđen uslijed strujnog udara. Iz HŽ Infrastrukture navode kako se u zadnjih deset godina dogodilo 30 nesreća povezanih sa strujnim udarom, od čega je 14 unesrećenih bilo maloljetno. Živote je izgubilo osam osoba. Iako je broj stradalih u padu, upozoravaju, važno je educirati djecu, a posebnu ulogu u tome imaju roditelji.

pruga

Foto: Unsplash

Na pruzi kod Željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu proteklog je vikenda teško ozlijeđen maloljetnik. Nakon provedenog očevida, utvrđeno je da se popeo na vagon u sklopu kompozicije za rasute terete, nakon čega je došlo do strujnog udara. Djelatnici hitne pomoći mladiću su na mjestu događaja pružili liječničku pomoć, nakon čega je prevezen u bolnicu na daljnje liječenje.

Značajan udio stradalih od strujnog udara čine maloljetnici

Iz HŽ Infrastrukture na naš upit odgovaraju da je u proteklih deset godina ukupno bilo 30 nesreća povezanih sa strujnim udarom. Živote je izgubilo osam osoba.

– Najveći dio nesreća odnosio se na penjanje na vagone, zatim na stupove kontaktne mreže i lokomotive. Jedna smrtno stradala osoba i 13-ero ozlijeđenih bilo je u dobi do 18 godina, ističu iz HŽ Infrastrukture.

Može se, dodaju, reći kako broj je ovakvih nesreća u padu.

– Primjerice, 2016. dogodilo se sedam nesreća uslijed ulaska u zonu opasnosti kontaktne mreže, 2017. pet nesreća, 2022. njih tri. U prosjeku tri na godinu. Budući da nemamo podatke o uzrocima ovakvog ponašanja i penjanja na vagone jer policija rukovodi očevidom kada se nesretni slučaj dogodi, jedino što možemo je pretpostaviti da se s godinama mijenjaju motivi. Društvene mreže, posebice TikTok, preplavljene su raznim izazovima koje mlade navode na riskantna i opasna ponašanja, slikanje sefija, snimanje videa na takvim mjestima i sl., kažu iz HŽ Infrastrukture.

Nije samo penjanje po vagonima opasno. Svakodnevna pojava je i neovlašteno kretanje po pruzi. Primjerice, prelazak preko ‘divljeg prijelaza’ pruge jer je označeni prijelaz ili pothodnik udaljeniji od stajališta. Nije rijetkost ni direktno hodanje po pruzi i tik uz prugu.

Izdvojeni članak
hitna pomoć vozilo

Maloljetnik se penjao po vagonima i stradao od strujnog udara: Liječnici mu se bore za život

Roditelji igraju ključnu ulogu u edukaciji

A što se čini i što se dodatno može napraviti kako bi se ovakve situacije spriječile? Iz HŽ Infrastrukture ističu da su sva mjesta na željezničkoj infrastrukturi koja se nalaze pod visokim naponom i na kojima prijeti opasnost od strujnog udara, kao i mjesta na kojima je zabranjen prelazak i hodanje po pruzi, označena su tablama i znakovima upozorenja.

– Željeznički djelatnici na kolodvorima upozoravaju kada uoče da netko krši pravila, međutim u borbi protiv ovakvih pojava ključna je edukacija. Osobito djece i mladih. HŽ Infrastruktura već dugi niz godina u školama provodi edukativne akcije u kojima učenike upoznajemo s opasnostima boravka uz prugu, pa tako i sa strujnim udarom i njegovim posljedicama. No važnu ulogu u tome imaju prije svega roditelji. Trebaju educirati svoju djecu, razgovarati s njima, pratiti što rade na društvenim mrežama, uputiti ih u ovaj slučaj kako bi iz njega pokušali nešto naučiti, odgovaraju na to pitanje iz HŽ Infrastrukture.

Navode i da će nastaviti intenzivnije održavati radionice po školama. Štoviše, iz nekih škola i sami su se javili da su zainteresirani otkako se ovaj nesretni slučaj dogodio.

– Na taj ćemo način pokušati doprijeti do što većeg broja djece, kao i kroz medije s apelima i upozorenjima. Također, odgovornost je i na cijeloj zajednici i društvu. Ako netko primijeti opasno ponašanje neka reagira i pokuša ga zaustaviti, zaključuju iz HŽ Infrastrukture.


OPASNOSTI NISU VEZANE SAMO UZ VLAKOVE U POKRETU

U HŽ Infrastrukturi najčešće. kažu, upozoravaju na opasnosti od naleta vlaka i nepropisnog prelaženja pruge. Međutim opasnosti uz prugu ne moraju nužno biti vezane uz vlakove u pokretu.

– Željeznica je složen sustav u kojemu postoji mnogo tehničkih elemenata za koje se koristi električna energija. Opasnost od strujnog udara ne vreba samo na elektrificiranim prugama, već i na svim ostalima (u Hrvatskoj je elektrificirano 37 posto pruga). Električna se energija, osim za vuču vlakova, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava i uređaja. Zbog toga se električni vodovi nalaze i na neelektrificiranim prugama pa tako i opasnost od strujnog udara, ističu iz HŽ Infrastrukture.

Upozoravaju na sljedeće:

  • Strogo je zabranjeno boraviti na željezničkom području koje nije namijenjeno putnicima i koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge. Ne smije se hodati po pruzi i uz prugu!
  • Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kroz koje prolazi pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica!
  • Zabranjeno je bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore i također uzrokovati strujni udar!
  • Strogo je zabranjeno i opasno penjati se na parkirane vagone!