Pretraga

PNUSKOK je ušao u Ministarstvo kulture, razlog: Mutni poslovi s Geodetskim fakultetom

A- A+

PNUSKOK je proteklog tjedna, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja bio u Ministarstvu kulture i medija. Istražuju snimanja zgrada nakon potresa i plaćanja Geodetskom fakultetu, a izuzeta je i dokumentacija u HŽ Infrastrukturi vezana uz snimanje zgrade Glavnog kolodvora, kao i iz HAZU-a, koja su u oba slučaja preplaćena, a nisu korištena.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Geodetski fakultet u pozadini | foto: srednjahr/YouTube screenshot

PNUSKOK je jučer, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, izuzeo određenu dokumentaciju u HŽ Infrastrukturi vezano uz snimanje zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora, doznaje Telegram.hr. Taj je posao obavio Geodetski fakultet, uz odobrenje ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, a u HŽ Infrastrukturi nisu znali da snimke postoje. Snimanje je plaćeno europskim novcem.

Neslužbeno Telegram doznaje i da je PNUSKOK, također po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, prošloga tjedna bio i u Ministarstvu kulture i medija. I u ovom su ih slučaju zanimali poslovi snimanja zgrada nakon potresa i plaćanja Geodetskom fakultetu koje je odobrila ministrica. Kako doznaje Telegram.hr.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

Ured europskog javnog tužitelja istražuje i slučaj snimanja zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture u vlasništvu HAZU-a. I tu je aferu otkrio Telegram, prema čijem pisanju Ministarstvo kulture nikada HAZU-u nikada nije dostavilo 3D snimke navedene građevine, koje je prema nalogu ministrice izradio Geodetski fakultet. HAZU je potom ponovno naručio snimanje i to po cijeni osam puta manjoj od one što je Ministarstvo kulture platilo Geodetskom.

Podsjetimo, bivši dekan Geodetskog Almin Đapo i profesor Boško Pribičević nedavno su dobili otkaz nakon što su u studenom uhićeni zbog malverzacija u postupcima javne nabave. Đapo je pušten iz istražnog zatvora, a Pribičević u njemu ostaje još mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela. Oba profesora oslobođena su obveze rada do kraja otkaznog roka što znači da se više ne moraju vraćati na fakultet.