Pretraga

Slijedi veliki obrazovni sukob? Ministarstvo najavljuje spajanje agencija i novi zakon

A- A+

Prema prijedlogu novoga Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju nastavnika, koji je prošli tjedan predstavljen u Ministarstvu i pušten u javnu raspravu, i napredovanje i nagrađivanje nastavnika bit će ‘pod kapom’ samog Ministarstva. S druge strane, važeći Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje eksplicitno definira Agenciju kao instituciju koja provodi postupak napredovanja nastavnika, što je dosad i bio slučaj. Priupitali smo i Agenciju i Ministarstvo proturiječi li, dakle, predloženi Pravilnik Zakonu o AZOO. U odgovoru, MZO najavljuje usklađivanje Pravilnika s novim zakonom, kao i spajanje AZOO-a i Agencije za strukovno obrazovanje, što je već godinama tema prijepora u obrazovnoj javnosti.

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Prema novopredloženom Pravilniku o napredovanju i nagrađivanju nastavnika, i jednim i drugim segmentom pravilnika bavit će se Ministarstvo obrazovanja. Kako je predloženo, ministrica će imenovati povjerenstvo koje će odlučivati o napredovanju nastavnika, kao i ono koje će odlučivati o nagrađivanju najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika.

Dosad je postupak napredovanja nastavnika bio u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), s obzirom na to da važeći Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje definira kako upravo AZOO ‘provodi postupak stručnog napredovanja za odgojno-obrazovne radnike i ravnatelje‘. Stoga smo upitali i MZO i AZOO proturiječi li predloženi Pravilnik Zakonu o Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Iz Agencije ne smiju tumačiti ništa, a MZO u kratkom odgovoru najavilo nekoliko značajnih novosti

Izdvojeni članak

Ministarstvo će nagrađivati učitelje, no stigle im prozivke zbog izostanka dijaloga i pitanja o zakonitosti Pravilnika

Iz Agencije su nam poručili kako ne mogu tumačiti pravne propise.

–  Tumačenje propisa ne spada u djelokrug rada Agencije za odgoj i obrazovanje niti imamo ovlaštenja za tumačenje pravnih propisa. Propise u pravilu tumači ono tijelo koje ih donosi, a to je u ovom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, poručili su nam iz AZOO-a i dodali kako usklađivanje podzakonskih i zakonskih akata također spada u djelokrug rada MZO-a.

Ministarstvo obrazovanja u svojem je, pak, odgovoru dalo i neke dosad nepoznate informacije.

Naime, pojasnili su da će se navedene odredbe Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje izmijeniti novim zakonom. Kako kažu, u prijedlogu Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu je Zakon o Agenciji za odgoj, opće i strukovno obrazovanje te zaključuju kako ‘će se svakako voditi računa o tome da konačna verzija Pravilnika bude usklađena sa zakonom’.

Stiže li novi Zakon do proljeća?

Kako je prošli tjedan, na predstavljanju prijedloga Pravilnika, istaknula ministrica Blaženka Divjak, on bi trebao biti usvojen na proljeće ove godine. Iz toga, kao i iz odgovora MZO-a koji smo primili, proizlazi da bi i novi Zakon o Agenciji za odgoj, opće i strukovno obrazovanje trebao do tada biti usvojen kako bi Pravilnik bio usklađen sa zakonom.

Zanimljivo je i da u prijedlogu Plana zakonodavnih aktivnosti MZO-a za 2019. godinu, zasad dostupnom jedino na stranicama e-savjetovanja, nije navedeno da će se u ovoj godini donositi Zakon o Agenciji za odgoj, opće i strukovno obrazovanje, kako nam tvrdi MZO u svojemu odgovoru.

Izdvojeni članak

Vlada ipak nije provela svoj prijedlog u djelo: Agencija koja se trebala ukinuti nastavila s radom i u 2019. godini

Nakon najava o gašenju Agencije za strukovno obrazovanje, MZO ju spaja s Agencijom za odgoj i obrazovanje

Osim toga, MZO nam je kroz svoj odgovor dalo naznačiti i kako će doći do spajanja Agencije za odgoj i obrazovanje te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). ASOO je s 1. siječnjem ove godine trebala prestati postojati kao takva, no s početkom 2019. ASOO i dalje postoji kao samostalna agencija.

Što se tiče novopredloženog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju nastavnika, kako proizlazi iz odgovora MZO-a, on će biti u skladu s tek najavljenim zakonom, čime nam je MZO zapravo poručilo da trenutačno važeći Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje i prijedlog Pravilnika ne idu jedan s drugim. Stoga valja sačekati donošenje novoga zakona, kojega ne vidimo u prijedlogu Plana zakonodavnih aktivnosti MZO-a.