Pretraga

‘Soboslikar danas vozi Ferrari’: Izvrsno plaćeni, potražnja je velika, ali kvote ostaju nepopunjene

A- A+

Zanimanje soboslikara odnosno ličioca deficitarno je u gotovo svim krajevima Hrvatske. Još uvijek ga upisuje relativno mali broj učenika, a upisne kvote su i ove godine ostale nepopunjene u gotovo svim školama koje nude ovaj smjer. Također, nije ga moguće upisati u nekoliko županija u kojima je deficitaran, jer ga tamošnje škole nemaju.

boja za zid

Foto: Unsplash

O važnosti strukovnih zanimanja redovito slušamo, ali podaci pokazuju da većinu tih zanimanja upisuje mali broj učenika. Zanimanja soboslikara/ličioca deficitarno je u gotovo svim Hrvatskim županijama, ali upisne kvote ove su godine ostale nepopunjene u gotovo svim školama koje nude taj smjer. Provjerili smo koliki je bio interes za zanimanje na ljetnom roku u ovoj školskoj godini.

Podaci po županijama

Graditeljska škola Čakovec ima najveću upisnu kvotu za smjer soboslikar ličilac dekorater – upisuje njih 19. Ove je godine 12 učenika upisalo taj smjer. Kvota je prošle godine iznosila 20 učenika, a upisano je kao i ove godine njih 12.

U Krapinsko-zagorskoj županiji ličioce dekoratere upisuje Srednja škola Bedekovčina. Kvota je ove godine znatno smanjena s 20 na 12 učenika, a upisalo ga je njih šest. Prošle godine je taj smjer upisalo 10 učenika.

soboslikari tablica 01

Broj učenika koji je upisao zanimanje soboslikar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

soboslikari tablica 02

Broj učenika koji je upisao zanimanje soboslikar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

U Vukovarsko-srijemskoj županiji smjer se nudi u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci koja je ove godine upisala tri učenika. Prošle godine smjer je upisalo šest učenika, a upisna kvota je smanjena s 10 na osam učenika.

U Osječko-baranjskoj županiji smjer je moguće upisati u dvije škole. Jedna od njih je Srednja strukovna škola Antuna Horvata koja je ove godine upisala sedam učenika u smjer soboslikar ličilac dekorater. Srednja škola Isidora Kršnjavoga u Našicama upisala je tri učenika, dok je upisna kvota bila osam učenika. Graditeljsko-geodetska škola Osijek upisala je svih sedam učenika, kao i prošle godine.

soboslikari tablica 03

Broj učenika koji je upisao zanimanje soboslikar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

soboslikari tablica 04

Broj učenika koji je upisao zanimanje soboslikar u školskoj godini 2022./2023. | Izvor podataka: MZO

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac upisala je dva učenika u smjer soboslikar-ličilac. Prošle godine smjer su upisala tri učenika, a upisa kvota je smanjena s 10 na osam učenika.

U Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Brodsko-posavskoj županiji soboslikar je također deficitarno zanimanje, ali ondje niti jedna škola ne nudi taj smjer.

Izdvojeni članak
mesar

Mesara nam kronično nedostaje, a kvote u školama ostaju nepopunjene: ‘Rade težak, pomalo sirov posao’

Velika potražnja za soboslikarima

Moguće je istaknuti i nekoliko pozitivnih primjera. Poput Graditeljsko-geodetske škole Osijek, i Obrtnička škola Koprivnica popunila je upisnu kvotu od sedam učenika. Obje škole uspjele su upisne kvote popuniti dvije godine za redom.

Osobito se ističe Strukovna škola Vice Vlatkova u Zadru, koja je ove godine povećala upisnu kvotu i uspjela upisati svih 11 učenika već na ljetnom roku. Ravnatelj Tihomir Tomčić ističe kako Zadar ima određene specifičnosti koje objašnjavaju veliku potrebu, ali i interes za ovim zanimanjem.

– Zadar je veliko gradilište, a za svaku novu zgradu su vam potrebni soboslikari. Na usluge soboslikara zbog potražnje čekate oko tri tjedna. Potražnja za njima je velika, kaže Tomčić.

Izvrsna primanja

Zbog velike potražnje soboslikari se također mogu pohvaliti i velikim primanjima.

– Danas su soboslikari ne dobro, ne jako dobro, nego izvrsno plaćeni. Vjerujem da je to ono što potiče učenike da biraju ovo zanimanje. Kaže se da danas soboslikar vozi Ferrari, kaže Tomčić.

Osim potražnje, popunjenu kvotu objašnjava i popularnost škole koja je privlačna učenicima zbog naglaska na kvalitetnoj praktičnoj nastavi.

– Škola je prepoznata kao dobra, stavljamo naglasak na praktičan rad. Uspjeli smo na ljetnom roku popuniti i druge deficitarne smjerove, i to već prvi dan, kaže Tomčić.