Pretraga

Šokantno: Trava ipak ostavlja trajne posljedice

A- A+

Istraživanje provedeno na Novom Zelandu pokazalo je kako konzumacija kanabisa  nepovratno snižava inteligenciju, a ovaj učinak je posebno izražen kod mladih ljudi koji su još u razvoju.

www.oslobodjenje.ba

Mlađe osobe koje konzumiraju travu izložene su riziku nepovratnog smanjenja kvocijenta inteligencije, pokazalo je najnovije novozelandsko istraživanje. U istraživanju, koje se provodilo preko 20 godina, sudjelovao je vrhunskih tim stručnjaka i došli su do zaključka kako konzumacija kanabisa štetno djeluje na mozak maloljetnih osoba u razvoju.

Kanabis mladim osobama smanjuje kvocijent inteligencije

Međunarodni tim stručnjaka istraživanjem je došao do zaključka kako konzumacija kanabisa kod maloljetnih osoba negativno utječe na njihov mozak koji je u razvoju, prenosi BBC. Maloljetnici koji puše travu su najizloženi riziku nepovratnog samnjenja kvocijenta inteligencije.

Stručnjaci su promatrali tisuću osoba, koje su u istraživanje uključene dok su bile maloljetne. IQ se najviše smanjio, do osam bodova, kod onih osoba koje su počele pušiti u doba adolescencije te nastavile konzumaciju u odrasloj dobi.

Prestankom konzumacije ne postajete inteligentniji

Još jedna loša stvar je ta što prestanak konzumacije kanabisa neće popraviti učinjenu štetu. Mlade osobe pušenjem trajno smanjuju kvocijent inteligencije i ne postoji način na koji ga se može povećati.

Profesor Terrie Moffitt s Instituta za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je za BBC kako je ovo istraživanje korisno i pomaže ljudima razumijeti opasnosti konzumiranja kanabisa.