Pretraga

Učenik (12) nadmašio Einsteina: Rasturio test inteligencije, sutradan odmah primio jedan poziv

A- A+

Roditelji 12-godišnjeg Roryja bili su iznenađeni kada je njihov sin ostvario maksimalni broj bodova na IQ testu. Otac navodi da je na Googleu vidio da mu sin ima veći IQ od Einsteina, no riječ je o vrlo tipičnom dječaku. Voli videoigrice i sport, ali je sada i član Mense, prestižnog društva koje okuplja visoko inteligentne osobe.

Pisanje ispita | foto: Pixabay

Samo se najpametniji mogu pridružiti Mensi, društvu koja okuplja ljude čiji je kvocijent inteligencije (IQ) najviši u dva posto populacije. Briljiranje na standardnim testovima inteligencije je tu obavezno, a novi član Mense stiže iz Britanije, odnosno njihove regije Devon. Tako se u prestižnom društvo sada našao i Rory Bidwell, a njegov rezultat je tim impresivniji jer je ima samo 12 godina. Školarac je na testu inteligencije ‘Cattell III-B’ ostvario maksimalnih 162 bodova. Da stvar bude još nevjerojatnija, ističe Sky News, nije se uopće pripremao niti učio prije nego ga je išao rješavati.

‘Bistar momak’

– Uvijek smo znali da je nevjerojatno bistar momak. Ovo je samo postavilo stvari u kontekst,  rekao je za Sky News Roryjev otac James tvrdeći da je njegov sin za test rekao da je ‘malo osvježavajući’.

Iako je Jamesu odmah bilo jasno da je posrijedi vrlo visoki rezultat broj, nije bio siguran što to znači. No, guglanjem je vidio kako se tvrdi da istaknuti fizičari Stephen Hawking i Albert Einstein imaju IQ oko 160. Dakle, prema ovome testu, Rory svojom inteligencijom nadmašuje Einsteina i tada je James Bidwell shvatio da je njegov sin doista ostvario vrlo impresivan rezultat.

Izdvojeni članak
mensa najmlađi član hrvatska

Pričali smo s jednim od najmlađih članova naše Mense, učenikom MIOC-a: ‘Tata mi je zadavao logičke zadatke’

Playstation umjesto kvantne fizike

Tekst je za ovog darovitog dječaka, kaže otac, bio prilično lagan i nije mu bilo problematično završiti ga unutar zadanog vremena. Rory je ispit od sva sata rješavao u gradu Exeter i to dva tjedna nakon što je navršio 12 godina. Riješio je test, otišao doma i potom odmah drugog dana dobio poziv od Mense u kojemu su ga pozvali da im se pridruži.  Iako genijalci imaju reputaciju kao ekscentrici, otac je opisao svojeg pametnog sina kao ‘vrlo normalnog 12-godišnjaka’.

– Sigurno se ne bavi kvantnom fiziku dok pije čaj. Na svome PlayStationu igra ‘Fortnite’, a mi se deremo da se makne s njega. U parku udara loptu sa svojim prijateljima. Samo uz sve to ima ovaj nevjerojatni dar, opisao je James svoga sina ističući da voli sport.

Ipak, James se prisjetio i kako je njegov sin prije rješavanja ovog ispita u mnogim stvarima bio ‘prvi, najbolji i najbrži’. Brzo je naučio hodati te se kao dijete, tvrdi otac brzo umorio od  slagalica koje je imao. Stoga je Rory navodno rješavao slagalice tako da ih je okretao na stranu bez slike. Uz to, Rory je u drugom razredu osnovne znao rješavati matematičke zadatke iz sedmog razreda. Međutim, daroviti dječak, govori otac, trenutno ne zna što želi biti sa svojim talentom. No, roditelji ga ohrabruju da pokuša dati svoj maksimum u svemu i kada odluči na što se želi usredotočiti, da to nastavlja na najvišoj razini, piše Sky News.