Pretraga

Srednja.hr nakon pogreške na maturi donirala sredstva Savjetovalištu ‘Luka Ritz’

A- A+

Za vrijeme državne mature portal Srednja.hr objavio je pogrešnu informaciju za srednjoškolce kako će moći birati između dvije tema prilikom pisanja eseja na državnoj maturi. Kao jedinom news portalu za studente i srednjoškolce, odlučili smo nakon isprike čitateljima na još jedan način pokazati koliko nam je stalo do točnog informiranja naše publike. Zbog toga smo simboličnom donacijom Savjetovalištu ‘Luka Ritz’ koje se bavi neformalnom edukacijom mladih odlučili pomoći prilikom kupnje knjiga i drugog pribora za učenje.

Naša novinarka sa Suzanom Ritz

Dana 7. svibnja na Srednja.hr portalu objavljena je pogrešna informacija za maturante, koja se odnosila na pisanje eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. U trenutcima kad su maturanti bili pod najvećim stresom, plasiran im je podatak kako će na državnoj maturi iz hrvatskog jezika moći birati između dvije teme prilikom pisanja eseja. Temeljem informacija dobivenih iz kontakt centra Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i novinarskim previdom rečenice iz Ispitnog kataloga za državnu maturu iz hrvatskog jezika napisali smo tekst koji je zbunio mnoge maturante.

Po shvaćenoj pogrešci smo objavili ispriku čitateljima, detaljno im naveli cijeli razvoj i situaciju događaja te isti tekst više puta plasirali na Facebook stranice portala kako bi došao do svih maturanata. Na navedeni način pokušali smo smanjiti štetu napravljenu dezinformiranjem maturanata, jer je jedan od važnih putokaza u radu Srednja.hr portala želja za točnim, pravovremenim i jasnim informacijama.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Pokušali smo testirati sustav i napisati prolazan esej bez pripreme

Obzirom da je portalu stalo do točnosti informacija i to osobito u stresno vrijeme državne mature, odlučili smo, unatoč isprici koju smo objavili, na još jedan način potaknuti obrazovanje u društvu. Simboličnim iznosom od 500 kuna Savjetovalištu ‘Luka Ritz’ odlučili smo pomoći pri daljnjem razvoju neformalne edukacije djece i mladih. 

– U centru već treću godinu zaredom provodimo program ‘Subota za učenje’. Riječ je o programu pružanja besplatne pomoći u učenju djeci sa slabijim školskim uspjehom koja su u tretmanu centara socijalne skrbi, objasnila nam je Stjepka Popović iz Savjetovališta.
Osim navedenog projekta, od ove godine krenuo je još jedan projekt Savjetovališta, ‘Net generacija.hr’ koja se bavi aktivnim uključivanjem djece i mladih u prevenciji ovisnosti o novim tehnologijama ali i prevenciji internetstkog nasilja, takozvanog ‘cyberbullyinga’.

– S navedenim projektima, Savjetovalište ‘Luka Ritz’ prirodan je partner portalu Srednja.hr i trebamo zajedno surađivati kako bismo radili na svim problemima i slabim točkama našeg sustava. Navedenim iznosom kupit ćemo knjige i drugi pribor za pomoć pri učenju i na taj način nastaviti s našim projektom, zaključila je Suzana Ritz, koja je zajedno sa suprugom još prije pet godina osnovala Savjetovalište ‘Luka Ritz’.