Pretraga

Stigla nova pravila za one koji žele raditi preko SC-a i nakon obrane diplomskog

A- A+

Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu je stupio u studenom prošle godine, a uz njega su objavljeni i novi pravilnici koji su na snagu stupili u siječnju. Novi Zakon i popratni pravilnici donijeli su brojne izmjene, a jedna se tiče i studenata koji posredstvom student servisa žele raditi i nakon diplomiranja.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Do sada je vrijedilo pravilo da oni koji diplomiraju posredstvom student servisa mogu raditi još tri mjeseca nakon diplomiranja. No, novim i prvim Zakonom o obavljanju studentskih poslova u tu su odredbu uvedene neke izmjene.

Pravo na rad preko SC-a do kraja akademske godine

Izdvojeni članak

Kraj gužvama: U SC-u Zagreb od danas omogućeno online podizanje ugovora

Naime, studenti koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom tekuće akademske godine po novom ostvaruju pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna.

Studenti koji diplomiraju tijekom rujna, ostvaruju pravo rada posredstvom student servisa sve do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, priopćeno je iz zagrebačkog Studentskog centra.

Uvjeti za rad posredstvom student servisa nakon diplomiranja su da osoba nema zasnovan radni odnos, ne obavlja samostalnu djelatnost obrta, ne obavlja slobodno zanimanje te ne obavlja djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Odnedavno omogućeno i preuzimanje ugovora online putem

Izdvojeni članak

Stigla nova pravila popunjavanja studentskog ugovora: Doznajte kako to od sada morate činiti

Podsjetimo za kraj na još neke novosti koje je donio prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova: minimalna satnica unificirana na državnoj razini i usklađena je s minimalnom bruto plaćom te za 2019. iznosi 23,44 kn. Istodobno je obavljanje studentskih poslova omogućeno i izvanrednim studentima, a studentski centri nedavno su uveli mogućnost preuzimanja studentskih ugovora putem interneta. Stupila su na snagu i nova pravila ispunjavanja ugovora – studenti ih moraju podići i predati poslodavcu prije obavljanja posla.

Zakon o obavljanju studentskih poslova štiti i određena prava studenata – strože je definiran zakonski rok isplate naknade studentu, studenti dobivaju pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ovlasti inspektora rada proširene su i na studentski rad, a iskorištavanje tog instituta ograničit će se tako što posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio ili koji je više od dva puta promijenio studijski program.