Pretraga

Tinejdžerima iz Hrvatske, koji su uhićeni zbog desničarskog terorizma, produžen istražni zatvor

A- A+

Dvojici 16-godišnjaka produžen je istražni zatvor zbog sumnjičenja za terorističke aktivnosti, uključujući planiranje napada na osobe različitih etničkih i vjerskih skupina. Županijsko državno odvjetništvo predložilo je ove sankcije za njihovo sudjelovanje u pripremanju terorističkog napada. Tužitelji su također zatražili produljenje istražnog zatvora, tvrdeći da postoji opasnost od ponavljanja kaznenih djela, što znači da će mladići umjesto u školi nastaviti provoditi dane u pritvoru.

muška osoba u zatvoru u liscama

foto: Canva

Dvojici 16-godšinjaka, koji su uhićeni sredinom studenog prošle godine s još petero ljudi u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma, produžen je istražni zatvor, a Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Županijskom sudu u Velikoj Gorici prijedlog za izricanje maloljetničkih sankcija, priopćio je taj ŽDO.

Pripremali napade na osobe različitih etničkih i vjerskih skupina

Maloljetnike su sumnjiči za počinjenje kaznenih djela obuke za terorizam i pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, otkriva odvjetništvo. Dodaju da im se na teret na stavlja da su od srpnja do početka studenog 2023., u dva grada na području Hrvatske, počinili navedena kaznena djela ‘s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura države i ozbiljnog zastrašivanja stanovništva na teritoriju Republike Hrvatske’.

Kako piše jutarnji.hr, otkriveno je kako su mete pripremanih napada trebale biti osobe homoseksualne orijentacije i transrodne osobe. Međutim, osim za pripremu napada na homoseksualce, postoje indicije da su se pripremali napadi na osobe iz različitih etničkih i vjerskih skupina.

Izdvojeni članak

Ruski tinejdžer završio u zatvoru zbog Minecrafta gdje je navodno ‘trenirao terorističke aktivnosti’

Umjesto u školi, provodit će dane u pritvorskim ćelijama

Uz predloženu maloljetničku sankciju, zagrebački tužitelji su Vijeću za mladež velikogoričkog Županijskog suda ujedno predložili i produljenje istražnog zatvora jer smatraju da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Tako da će umjesto u školi, 16-godišnjaci i dalje nastaviti provoditi dane u pritvorskim ćelijama.

Podsjetimo, osumnjičeni maloljetnici su za terorističke aktivnosti koristili online platformu gdje su širili propagandu i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača, a postojao je povećan rizik da će netko od njih uskoro krenuti u akciju. Akciju u sklopu koje su tinejdžeri uhićeni podržali su Eurojust i Europol, a provedena je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, priopćilo je u studenom Ravnateljstvo policije, a slučaj je Eurojust otvorio u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela.