Pretraga

Što je s isplatama stipendija u Zagrebu? ‘Imamo skoro 50% više prijava nego lani’

A- A+

Grad Zagreb i ove godine dodjeljuje stipendije studentima i učenicima u pet kategorija. Iako je kraj siječnja, još uvijek nisu stigli svi rezultati. Stipendije su bile jedna od tema na današnjoj sjednici Gradske skupštine, gdje je zamjenica gradonačelnika Tomaševića, Danijela Dolenec, kazala da je ove godine pristiglo skoro 50 posto prijava nego lani, a na pitanje kada će učenici i studenti krenuti dobivati sredstva samo je odgovorila da vjeruje da će administrativna procedura biti završena kroz veljaču.

Foto: Unsplash

Učenici i studenti Grada Zagreba i ove su se godine mogli natjecati za gradske stipendije u nekoliko kategorija – za deficitarna zanimanja, za osobe s invaliditetom, za pripadnike romske nacionalne manjine, za slabiji socio-ekonomski status te za izvrsnost. U prošloj godini iznosi su unificirani za sve kategorije – stipendija za studente iznosi 3.800 kuna mjesečno, a za učenike 2.700 kuna mjesečno. U svim kategorijama natječaji su raspisani odvojeno za učenike, studente prvih godina te studente viših godina studija.

Još nisu stigli svi rezultati

Do ovoga četvrtka objavljeni su rezultati većine natječaja, no ne svi – nedostaje još lista studenata viših godina koji su dobili socio-ekonomsku stipendiju te lista studenata viših godina koji su dobili stipendiju za izvrsnost. Stipendije su bile tema i na današnjoj sjednici Gradske skupštine, a temu je potegnuo zastupnik Marin Živković iz Zagreb je naš!

– Kako su se već natječaji za stipendije većinom proveli, dobivam sve češće pitanja kada će sredstva biti isplaćena, za to je osigurano 40 milijuna pa je moje pitanje kada možemo očekivati da studenti i učenici, njih skoro tisuću, krenu dobivati svoja sredstva?, pitao je Živković.

Izdvojeni članak
novac_xica_stipendija

Studenti, provjerite kako stojite na listi: Objavljeni dobitnici STEM stipendije u trećem krugu

Administrativna procedura trebala bi završiti kroz veljaču

Na pitanje mu je odgovarala zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec, koja je priznala da su lani natječaji bili kasno raspisani pa se proces dodjele protegnuo i do svibnja. Ove je godine, ističe, proces ubrzan.

– Ono što se dogodilo je da imamo skoro 50% više prijava nego prošle godine. Mislim da je to sjajno, to govori o tome da je i sustav koji smo unaprijedili smislen i promjene koje smo uveli vezano uz deficitarna zanimanja, podršku studentima nižeg socio-ekonomskog statusa i tako dalje, ali i kao uprava smo se stvarno potrudili da se zapravo informacije o tim stipendijama prošire. tako da ćemo ukupno i s planiranim sredstvima koja su povećana dodijeliti oko 40 posto više stipendija u odnosu na prošlu školsku godinu, rekla je Dolenec.

Načelno je odgovorila i na pitanje zastupnika Živkovića oko isplata.

– Mi očekujemo da ćemo do ožujka i travnja već imati i svečane dodjele, što znači da ova administrativna procedura vjerujem i očekujem da će biti kroz veljaču završena, rekla je Dolenec.

Sjednicu Gradske skupštine možete pogledati ispod, a tema stipendija otvorena je 3:20:35 h.